Închide

Clujul e făcut de rușine în raportul Departamentului de Stat al SUA pentru situația României de anul trecut

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 21, 2023 1 335

Clujul e făcut de rușine în raportul Departamentului de Stat al SUA pentru situația României de anul trecut, cum era de așteptat cu situația comunităților de rromi de la rampa de gunoi de la Pata Rât, dar și cu controversata denumire dată unei străzi de câteva zeci de metri din Mănăștur.

”În luna mai, ONG-urile Desire Foundation și Asociația Comunitară a Romilor Coastei au depus o plângere în fața Consiliului Antidiscriminare privind presupusa discriminare continuă pe o perioadă de mai mulți ani împotriva unui grup de romi de către Primăria Cluj-Napoca. Potrivit plângerii, discriminarea a început în 2010, când municipalitatea a evacuat un grup de 76 de familii de romi din oraș și le-a mutat în case mobile situate în apropierea unui depozit închis. Municipalitatea ar fi încurajat apoi alte 36 de familii de romi să-și construiască case în aceeași zonă pe teren municipal. În 2015, municipalitatea a autorizat deschiderea altor două noi gropi de gunoi în imediata apropiere a locuințelor, dintre care una era încă funcțională din septembrie. ONG-urile au remarcat în plângere că familiile de rromi au fost forțate de Primăria Cluj-Napoca să trăiască ani de zile în medii toxice și degradante care, din cauza concentrațiilor mari de hidrogen sulfurat și a diverselor particule, le-au cauzat locuitorilor probleme semnificative de sănătate”, se arată în raportul Departamentului de Stat din SUA cu referire la situația din România de anul trecut.

Clujul e menționat și în ce privește scandalul denumirii unei scurte străzi din Mănăștur, denumită Radu Gyr, în pofida împotrivirii mai multor ONG-uri și a Institutului Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului. ”Străzile, organizațiile, școlile sau bibliotecile au continuat să poarte numele unor persoane condamnate pentru crime de război sau crime împotriva umanității, potrivit Institutului Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului din România. De exemplu, Radu Gyr a fost un comandant și ideolog antisemit al mișcării fasciste legionare condamnat pentru crime de război. Institutul Wiesel a continuat să solicite redenumirea străzii Radu Gyr din Cluj-Napoca. Guvernul local (Consiliul Local-n.red.) nu a schimbat denumirea străzii”, se arată în raport.

Aici documentul în engleză

Cu aceeași problemă a străzii Radu Gyr era menționat Clujul și în raportul din 2021. Aici detalii

Citește și:

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului condamnă din nou autoritățile clujene pentru că o stradă din municipiu poartă în continuare numele unui fost comandant legionar

 

Un comentariu

Scrie un comentariu