Închide

Clujul, din nou la protest. „NU grațierii corupților – OUG 13 revine. Și noi!”

ActualitateAdministrațieTop News by Kristina Reştea - mai 03, 2017 0 469

În București se avansează că sunt în stradă peste 1000 de oameni. În Cluj, numărul manifestanților este foarte mic, dar câteva zeci de persoane s-au mobilizat totuşi şi au venit în locul tradiţional de protest – Piaţa Unirii – unii direct de la serviciu.

În Piața Unirii se cântă:  „Ale, ale, Liviu Dragnea să ajungi îmbrăcat în multe dungi”

La o oră de la debutul protestului din Cluj oamenii strigă în piața centrală a orașului: „Demisia”, „Justiție, nu coruptie”, „București nu uita / Clujul e de partea ta”.

 

O mână de clujeni a ieșit de la ora 20.00 în Piața Unirii din Cluj-Napoca la un protest anunțat din scurt pe rețeaua de socializare Facebook, după ce astăzi comisia juridică a Senatului a votat grațierea faptelor de corupție.

Clujenii au un banner mare pe care scrie „27 de ani de corupție. Cât mai #Rezistăm”. În piață continuă să vină oameni cu drapele și copii. Sunt puțini, dar supărați că după valul de proteste de la începutul anului lucrurile regresează din nou.

Au apărut și insignele galbene cu #rezist. În piață s-au afișat și alte mesaje:  „Nu grațierii corupților”, „Stop grațierii/stop coruției”. În centrul Clujului sunt și turiști care își fac poză cu statuia lui Matei Corvin și se uită curios la protestatari.

Oamenii sunt pe telefoane. Își anunță prietenii sau urmăresc ce se întâmplă la București în Piața Victoriei. Acolo au ieșit în această seară câteva sute de oameni. „E gata. Dacă nu ies mai mulţi în stradă, e gata”, zice un protestatar. „Nu, acum începe”, i se răspunde. „Cât să facem asta? Să îi păzim patru ani?”, zice îngândurat un alt clujean venit în piaţă.

 

Oamenii citesc știri și discută – unii acum se lămuresc ce s-a întâmplat de fapt, care e stadiul proiectului, ce voturi mai urmează – și se arată dezamăgiți de atitudinea celor doi membri PNL care nu au fost la dezbaterea din comisie și care ar fi putut schimba rezultatul de azi.

După seria de proteste anti-corupție din iarnă, Clujul iese acum din nou în stradă. O nouă manifestație a fost anunțată azi pe rețelele de socializare, după ce majoritatea PSD din comisia juridică din Senat a votat grațierea faptelor de corupție -luare și dare de mită, trafic de influență.  S-a adoptat propunerea formulată de Șerban Nicolae, dar și de Traian Basescu la proiectul legii grațierii al Guvernului, scrie Hotnews.ro. La Cluj, tema evenimentului organizat pe Facebook e  „NU grațierii coruptilor – OUG 13 revine. Și noi!”. Menționăm că Senatul este prima camera sesizată, iar Camera Deputatilor este cea decizională.

„Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului. Trebuie să ne apărăm țara de hoți”, arată inițiatorii protestului – mișcarea Corupția Ucide.

S-au anunțat proteste în Capitală, dar și în alte orașe din țară – Craiova, Baia-Mare, Brașov.

„Nu se puna problema dezincriminării, nu se pune problema dacă suntem pentru sau împotriva corupției, nu îi albim”, a spus Serban Nicolae despre grațierea faptelor de coruptie, potrivit Hotnews.ro. Votul pentru propunere a fost dat în ciuda faptului că reprezentanții CSM, ai Parchetului General și ai Uniunii Naționale a Barourilor au susținut că faptele de coruptie nu trebuie gratiate. Comisia juridică din Senat trebuie să adopte un raport cu modificări la acest proiect de lege urmând ca acesta să intre în plen. Concret, amendamentul presupune excluderea infracțiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infracțiunilor exceptate de la grațiere prevazută în proiectul de lege al Guvernului. Menționăm că de la dezbateri au lipsit doi membri PNL. Știrea integrală AICI

Update: Premierul Sorin Grindeanu (şeful guvernului care a trecut OUG 13, dând naştere la celebra sintagmă „noaptea ca hoţii”) a ieşit de această dată cu o declaraţie publică pe pagina sa de Facebook, delimitându-se de votul din comisia parlamentară, vot susţinut de majoritatea PSD. „Am mai spus-o și o repet: Guvernul susține legea grațierii în forma propusă inițial. Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitor la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului„, a scris premierul.

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu