Închide

Clujul celor trei clujuri PLUS: care au fost cartierele Clujului medieval

ActualitateIstorieRecomandarea redacției by Mihai Prodan - mai 21, 2016 0 2677

Dacă credeți că Clujul e orașul Cluj-Napoca și eventual județul, aflați că în timpuri medievale existau nu mai puțin de trei localități cu acest nume pe arealul actualului oraș. De la un moment dat două s-au unit și s-au războit cu al treilea, ca-n filmele cu cavaleri.

Profesorul de istorie Vladimir Bogosavlievici explică: cele două așezări Cluj din centrul orașului sunt orașul vechi, unde centrul orașului era actuala piață a Muzeului, o așezare în imediata vecinătate plus o alta în actualul cartier Mănăștur.

„Erau Clujul-Mănăstire, la Calvaria, și Clujul-oraș. Rivalitate clară, la un moment dat în 1366 clujenii atacă mănăstirea, echipați ca niște cavaleri medievali, căutându-l pe noblul Paul din Suceag. Îl prind, îl execută după rang – îi taie capul – și unul dintre participanții la expediție a fost unul dintre frații care au realizat originalul statuii Sf. Gheorghe omoară balaurul, originalul de la Praga”.

Să mai spunem două amănunte inedite ale Clujului medieval – cetatea orașului, cu zidurile sale, a fost construită doar în 1270, de etnicii germani aduși în oraș ca hospites. Avea o suprafață de șapte hectare iar bucăți din acest zid rămân în picioare și acum, în funduri de curți ori, de exemplu, lângă Bastionul Croitorilor. Un alt amănunt interesant – așa mică precum pare, pe doar șapte hectare, cetatea Clujului avea nu mai puțin de cinci cartiere, care nu țineau cont de „piața nouă” a orașului, actuala piață a Unirii (foto) – centrul orașului, piața Muzeului și o parte din actuala piață Mihai Viteazu și strada Horea,  apoi cartierul Lupilor era actuala stradă Mihail Kogălniceanu, strada Napoca și piața Lucian Blaga, până la fânațele Clujului, cartierul de mijloc pe Eroilor și străzile adiacente, Brătianu și Maniu, cartierul lung de-a lungul străzii 21 Decembrie și străzile aferente și respectiv … cartierul Sfeclei, în vestul pieței Unirii spre Mănăștur, care se oprea unde e acum Universitatea de Științe Agricole.

Ce nume e ăsta, „cartierul sfeclei”? Pe restul le-am înțelege dar acesta e neîndoios neobișnuit, așa că Vladimir Bogoslavievici explică:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare