Închide

Clujul, cea mai activă piață în Construcții, după București. Câte proiecte de locuințe, birouri și industrie sunt în lucru în județ? Suntem abia pe locul 4 la proiecte rezidențiale mari anunțate

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 27, 2022 0 271

Clujul a fost în primul semestru cea mai activă piață în Construcții, după capitală: cele mai multe proiecte și lucrări de construcții, în diverse stadii de dezvoltare, au fost identificate în această primă jumătate a anului în București-Ilfov: 2288, Cluj: 1754, arată datele companiei de consultanță IBC Focus. Clujul e abia pe locul 4 ca număr de proiecte rezidențiale mari.

Peste 22.000 de șantiere și investiții se aflau în diverse stadii de dezvoltare în prima jumătate a anului trecut, arată datele urmărite de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează piața construcțiilor la nivel național. Rezidențialul rămâne domeniul cu cele mai multe proiecte, dar lucrările de infrastructură și utilități reprezintă circa 40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor monitorizate la un loc. Încă o mențiune importantă: una din două investiții în stadii incipiente. Cu toate că numărul de proiecte e în creștere, inflația, în general, și creșterile de prețuri din sectorul Construcțiilor în special afectează activitatea în șantiere, spun observatorii pieței.

Mai precis, în primele șase luni ale anului au fost 22.629 de șantiere și investiții monitorizate. 76% dintre acestea reprezintă construcții noi, iar restul sunt  reparații, renovări, extinderi. Valoric, lucrările de infrastructură și utilități reprezintă circa 40% din valoarea estimată a tuturor proiectelor monitorizate la un loc.

Una din două investiții se află în stadiu incipient: la momentul realizării analizei, 49% din investițiile monitorizate se aflau în stadii incipiente, de autorizare sau proiectare.

Care au fost județele magnet? Cele mai multe proiecte și lucrări de construcții au fost identificate în:  București-Ilfov: 2288, Cluj: 1754, Timiș: 1734, Bihor: 1347, Constanța: 1346,  Iași: 1073.

Deși investițiile publice reprezintă doar 29% din numărul total de proiecte monitorizate, acestea valoric reprezintă aproape 60% din valoarea estimată a tuturor proiectelor.

În ceea ce privește situația proiectelor rezidențiale mari, Bucureștiul conduce detașat în preferințele dezvoltatorilor. Următoarele județe preferate de dezvoltatorii imobiliari sunt Constanța și Timiș. Clujul este abia pe locul 4 în preferințele dezvoltatorilor în acest an, dacă luăm în considerare numărul de proiecte anunțate. Din cele 4.342 de proiecte monitorizate în această perioadă, 2.700 erau în faza premergătoare construcției, la momentul realizării analizei.

Potrivit datelor publicate pe VICTA.ro, în prima jumătate a anului 2022 au fost monitorizate 4.080 de proiecte industriale. Județele care au atras cele mai multe astfel de investiții sunt: Bihor, Ilfov și Cluj (202 proiecte).

Zonele cu activitate economică ridicată atrag cele mai multe investiții de tip birouri, comercial și retail. În ceea ce privește situația sectorului de Birouri, Comercial și Retail, consultanții IBC Focus au identificat în perioada analizată un număr total de 4.129 de proiecte. Aceste investiții au fost identificate în zonele cu activitate economică ridicată: județele magnet care au atras cele mai multe astfel de proiecte sunt: București, Ilfov, Timiș, Cluj (301), Constanța și Iași.

Peste 1.000 de proiecte educaționale anunțate în primul semestru din 2022, potrivit datelor introduse pe VICTA.ro de consultanții IBC Focus. Cele mai numeroase astfel de investiții se regăsesc în județele Cluj (92 de proiecte), Iași (84 de proiecte) și București (75 de proiecte).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.