Închide

Clujul are „accelerator” de startup-uri şi pentru liceeni. Elevii cu ambiţii de antreprenori, aşteptaţi la înscrieri

EconomieEducaţieTop News by Kristina Reştea - feb. 15, 2018 0 978

 

În al doilea cel mai important centru IT al ţării, oraş cu mult outsourcing, dar şi cu startup-uri, evenimentele de „pitch”-ing, „hub-uri” şi acceleratoarele sunt tot mai multe. În această perioadă, chiar şi elevii sunt invitaţi să pună baze de afaceri: în oraş există un accelerator pentru comunitatea de liceeni antreprenori. Tot în Cluj s-a lansat recent şi un hub IT universitar.

„Suntem o mână de copii care au pornit acum doi ani primul accelerator de start-up-uri pentru liceeni, iar acum lansăm cea de-a treia ediție a programului. Spus un pic mai simplu, iXperiment e un loc cool în care tinerii vin cu idei îndrăznețe pe care le materializează împreună cu mentorii programului, care sunt oameni de afacere cu multă experiență pe piața națională. Ce încercăm noi să facem este să aducem educația antreprenorială mai aproape de tineri sub forma unui curriculum adaptat nevoilor lor prin metode nonformale”, spune Marius Mariş, un tânăr care s-a lansat în afaceri încă din liceu, chief brand officer al programului, co-fondator al unui proiect fotografic.
Marius e unul dintre primii care s-au alăturat proiectului, fondat de Mara Steiu. Cei doi au pornit acceleratorul în timp ce amândoi erau încă elevi de liceu, în clasa a XII-a. „Acum majoritatea echipei sunt Alumni care au fost la ediţiile anterioare din accelerator, sunt oameni care au trecut prin program, le-a plăcut super mult experienţa şi au vrut să rămână ca să dea şi ei mai departe”, completează Marius.

iXperiment, accelerator de start-up-uri pentru liceeni, a ajuns la cea de-a 3-a ediție și caută alţi tineri clujeni care să vină cu iniţiative în cadrul programului. Adolescenții sunt aşteptaţi cu idei creative „prin care să rezolve problemele societății, să îmbunătățească viețile oamenilor și să creează contextul pentru inovație”, spun iniţiatorii acceleratorului. Tinerii vor fi îndrumaţi de antreprenori din piaţă.

Aplicațiile pentru locurile de anul acesta sunt pe sfârșite: deadline-ul e 16 februarie, iar formularul de înscriere poate fi găsit AICI. Programul este unul gratuit pentru liceeni, iar în urma aplicațiilor se vor selecta aproximativ 30 de participanți.

Organizatorii mai menţionează că în cadrul acestei ediții iXperiment vor să aducă sistemul educațional mai aproape de lumea antreprenoriatului, aşa că se dezvoltă în paralel și un program pentru profesorii de educație antreprenorială ai participanților din cadrul acceleratorului. Programul va consta în două workshop-uri organizate în martie și aprilie prin care li se oferă și profesorilor acces la resursele necesare.

Lucrând alături de mentori, participanţii ar urma să aplice cunoștințele noi dobândite în cadrul programului (antreprenoriat, inovație, tehnologie, marketing, finanțe etc.) pentru a-și lansa propriile afaceri, trecând prin următoarele etape ale acceleratorului:

-Ideate – Înțelegerea problemelor identificate, dezvoltarea unor ipoteze inițiale, brainstorming, teambuilding  (23-24 februarie)
-Innovate – Market research, inovație, dezvoltarea unor prototipuri (16-17 martie)
-Initiate – Instrumente financiare, fundraising (20-21 aprilie)
-Iterate – Marketing, pitching (11-12 mai)
-Competiția iXperiment (8iunie)

La sfârșitul programului va avea loc o competiție finală, în cadrul căreia afacerile care au făcut cel mai mare progres pe parcursul programului vor fi premiate. De asemenea, va fi selectat Best Youth Startup, iar câștigătorii vor obține investiții pentru a-și extinde afacerile și a genera impact pozitiv în comunitățile lor. Sesiunile acceleratorului vor avea loc în Sala Multimedia a Liceului Teoretic Mihai Eminescu, în Cluj-Napoca.

Reprezentanţii programului admit însă că cel mai probabil e de aşteptat pentru ca ideile liceenilor să ajungă în piaţă.

„În mare parte, programul e înclinat spre educaţie. Pentru că ştim că e foarte greu pentru un elev să managerieze o afacere în liceu, când BAC-ul bate la uşă. Ceea ce încercăm să facem este să îi sprijinim în directia asta pentru ca după ce termină liceul să aiba o imagine mai clară asupra a ceea ce urmează să facă şi cum să facă. Totuşi, sunt vreo trei afaceri care sunt pe picioare după primele două ediţii”, completează Marius.

Mentorii din 2018:

Dan Pitic – Proprietar & Fondator Perpetuum

Dragoș Petrescu – Proprietar & CEO City Grill

Cornel Marian Hoza – Președinte Beard Brothers

Tudor Bîrlea – Co-Founder ThisIsNot a Storm

Iulian Pădurariu – Co-fondator & CEO Pony Car Sharing

Bogdan Herea – Fondator Pitech+Plus

Melania Galea – Fondator Lean in Cluj

Adrian Pica – Manager Produs Telenav

 

Antreprenoriat tânăr: la Cluj s-a lansat hub IT universitar

Amintim că al doilea cel mai important centru IT al ţării e Clujul, unde unul din 11 angajaţi lucrează în acest domeniu, iar numărul de companii din sector aproape s-a dublat în cinci ani. Cu toate că îşi produce, de fapt, 90% din venituri din outsourcing, oraşul a început să se populeze cu hub-uri, acceleratoare, „incubatoare” şi alte formule cu scop declarat de a încuraja inovaţia, digitalizarea şi antreprenoriatul. La final de ianuarie, a mai apărut o structură: un hub IT studenţesc, în condiţiile în care unul dintre sectoarele care rămân în urma Tehnologiei e chiar sistemul de învăţământ. Iniţiatorii proiectului au început în februarie recrutarea studenţilor „care doresc să contribuie la accelerarea digitalizării sistemului de învăţământ superior din România”.

 

Mai multe aici:

 

Hub IT la facultate. Primele teme de lucru: software pentru managementul sălilor şi soluţii pentru cazarea studenţilor

 

 

Sursa foto: iXperiment 2017

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare