Închide

UPDATE Clujenii, revoltați că statuia lui Iuliu Maniu a fost scoasă cu excavatorul și trântită printre gunoaie: „Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine. Pe ce bani, ce firme, cine are interes să se spargă tot”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 29, 2023 3 684

Mai mulți clujeni își manifestă revolta după ce au constatat că statuia lui Iuliu Maniu a fost trântită la pământ, în urma lucrărilor din cadrul proiectului Primăriei Cluj, de reamenajare a străzilor din zona centrală, respectiv Kogălniceanu, Universității, Iuliu Maniu și străduțe adiacente.

„Statuia lui Iuliu Maniu din Cluj a fost dărâmată cu excavatorul cu doar câteva zile înaintea comemorării a 70 de ani de la moartea sa”, a scris Ștefan Moroșanu, postând și o imagine din 28 ianuarie.

Primarul Clujului, Emil Boc, a ținut să-i asigure pe toți clujenii că statuia lui Iuliau Maniu „ reprezintă un monument valoros al orașului nostru”, și că aceasta  va fi păstrată pe același amplasament.

Totuși, clujenii se arată revoltați de maniera în care administrația locală profanează memoria marelui om politic Iuliu Maniu.

„Spargerile de asfalt, rebordurările, continuă în Cluj fără ruşine! Pe ce bani, ce firme, cine are interes să se spargă tot? Numai Dumnezeu şi Primarul Boc ştiu. Nu au bani să elimine mocirla de pe Arena Cluj, dar să spargă tot oraşul au. Iată că statuia lui Iuliu Maniu de pe Strada Baba Novac a fost pusă la pământ. Sunt sigur că în final va fi repoziţionată, dar până atunci trebuia dusă pe perne în sala de festivităţi a Primăriei”, a scris și Aurel Chira, postând duminică o nouă imagine cu statuia lui Maniu, aruncată printre excavatoare și resturile materialelor de construcție. În mod sugestiv, pe statuie a fost așezat un buchet de flori legate în tricolorul României.

sursa foto: Facebook/ Aurel Chira

Primarul Clujului, Emil Boc susține însă că statuia ar fi fost luată de pe soclu si așezată lângă zidul Bastionului, învelită intr-o protecție de pânza, subliniind că prin proiectul european derulat (de reamenajare a străzilor din zona Centrala – Kogalniceanu, Baba Novac etc), e necesar să se refacă cota solului și soclul statuii, „după care se repune pe pozitie”.

„La fel s-a  procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga in cadrul proiectului din fata Teatrului Național. Luni vom comunica întregul calendar de lucru in zona pentru informarea tuturor celor interesați. Vă asiguram , încă o data , de întregul nostru respect și apreciere fata de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu”, a transmis edilul Clujului.

Boc mai spune că „specialiștii” sunt cei care nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, „în vederea evitării oricărui risc de deteriorare.

Un alt clujean a semnalat imaginea dezolantă cu statuia lui Maniu printre gunoaie.

„Să fie începutul unei autostrăzi noi? Să fie șantierul pentru un spital? Să fie începutul profesionalismului și demnității în statul român? Nu trebuie să vă uitați de două ori la poză ca să vă răspundeți cu un categoric „NU” la întrebările de mai sus. În poza atașată este chiar statuia lui IULIU MANIU! Statuia unui EROU, pusă la pământ. Iuliu Maniu este un simbol al Unirii de la 1918 și al luptei anticomuniste, fiind ucis în Închisoarea Sighet din orașul Sighetu Marmației. Iar ca situația să fie și mai apăsătoare, imaginea este din Cluj. Românii ardeleni ar fi trebuit să fie primii din acest neam care îi protejează memoria”, a scris  Cezar Iacob.

În vara anului trecut, primarul Emil Boc spunea despre lucrările de modernizare din centrul Clujului că „vor fi într-o stare avansată anul viitor,” când este prevăzut și termenul de finalizare.

Șantierul din centrul Clujului, de pe cele 10 artere, a început în vara lui 2021.

Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu din Cluj-Napoca, după un proiect al biroului Mossfern desemnat câștigător la un concurs de soluții din toamna lui 2018, a fost atribuită de Primărie singurului ofertant care a participat la procedură. Este vorba despre asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public). Aceștia au avut o ofertă de peste 37 de milioane lei, aproape de valoarea estimată de Primărie pentru contract.
Primăria vrea să deconteze lucrările din bani europeni, pe vechiul exercițiu financiar, așa cum a făcut-o și cu alte străzi modernizate în centrul Clujului.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație. Și strada Universității se va schimba complet odată cu proiectul.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele

Proiectul de amenajare a fost contractat de Primărie în urma unui concurs de soluții câștigat în 2018 de către biroul clujean Mossfern a arhitectului Arnold Makalik.

3 comentarii

  1. Deci asta-i problema de fapt, că nu au bani să schimbe gazonul pe Cluj arena? Poi s-o luăm pe rând:
    -arena NU aparține primăriei CJ, adică consiliului județean.
    -primaria clujeană dă gratis unei echipe de ratați, presupus profesionistă, aproape un milion de euro din banii clujenilor ca să trăiască și ei, FĂRĂ să fi cerut aprobarea clujenilor daca vor să nu.
    -aceasi echipa de pârliți care și-a însușit stadionul clujenilor cu japca, nu plătește niciun chior chirie sau alti bani pentru întreținere gazon sau nocturnă. Samd
    -reabilutarea străzii Kogălniceanu și străzilor adiacente se face printr-un proiect de regenerare urbană, banii provenind din fonduri europene, așa că stați liniștiți nu plătiți voi un chior. Dobitocilor și maimuțe urlătoare needucate ce sunteți…

    • intr-o zi o sa pusti de la atat prostie, frustratule. Primaria da nu 1 milion ci mai mult 😉 echipei Clujului. Unica echipa a Clujului. Daca se va cere aprobarea clujenilor stai linistit ca o va primi (voi sunteti putini, urati si prosti) clujenii adevarati iubesc Universitatea. Stadionul a fost al clubului si ca orice stadion din tara asta a fost cedat CJ pentru modernizare pentru ca astfel se putea obtine finantare mai usor. Clubul Universitatea plateste si chirie pe stadion (aici fiind incluse gazon, nocturna, mentenanta, curatenie, salarii, achizitii etc). Caloarea chiriei poate fi un studiu la urma urmei dar ca tu esti prost si frustrat asta ii mul mai clar.

  2. Intradevar U cluj e unica echipa.Daca opresti 100 de oameni pe strada , nu stiu numele niciunui jucator de la U cluj,deci e f reprezentativa pentru oras

Scrie un comentariu