Închide

Extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 metri pătrați, principalul proiect de investiție din 2023 al Arhiepiscopiei Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 29, 2023 0 4021

În cadrul bilanțului privind activitățile și proiectele derulate anul trecut, Arhiepiscopia Clujului anunță planurile de investiții programate în 2023. Lucrările la extinderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” pe un teren de 800 mp, pus la dispoziție de Consiliul Județean Cluj, sunt parte din proiectele majore de investiție angajate de Arhiepiscopie.

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a fost inaugurat în anul 2012, tot pe un teren pus la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Cluj încă din 2007.

Prin construirea unei noi clădiri adiacente, capacitatea Centrului va creşte cu 50%, au informat reprezentanții Arhiepiscopiei.

Unitatea cuprinde, în prezent, 40 de paturi în regim de spitalizare continuă, farmacie cu circuit închis, un centru de zi, un paraclis şi o sală de conferinţe.

În anul 2021, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” au fost internaţi 732 de pacienţi, rata de utilizare a paturilor fiind de 82,54%.

Pacienţii trataţi în cadrul centrului provin din 35 de judeţe ale ţării, se mai precizează în comunicat.

Alte investiții pe care Arhiepiscopia le va demara anul acesta sunt următorele:

  • Continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrala Mitropolitană și la Centrul Misionar Social „Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca
  • – Începerea lucrărilor la Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor”,
  • – Deschiderea unui Centru de îngrijiri paliative la Bistrița,
  • – Finalizarea Centrului de servicii sociale „Sfânta Ana” Dej,
  • – Finalizarea Așezământului pentru copii „Sfântul Siluan Athonitul” Dorolea și a încă două case de tip familial de la Așezământul „Sfântul Onufrie” Florești,
  • – Mutarea cursurilor Școlii Primare „Sfântul Stelian” Bistrița în spațiul propriu,
  • – Finalizarea lucrărilor la Centrul de tineret din Câmpeneşti,
  • – Deschiderea unui magazin de cărți și obiecte bisericești la Bistrița
  • – Finalizarea lucrărilor de restaurare la biserica monument istoric din Lujerdiu, ctitorită de Mihai Viteazul.

Reprezentanții Arhiepiscopiei arată că tot în 2023 vor organiza o serie de manifestări religios-culturale şi editoriale pentru a marca 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Eparhiale, 100 de ani de la reînvierea publicației Renașterea și o jumătate de secol de la ridicarea Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului la rangul de Arhiepiscopie și alegerea primului episcop vicar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu