Închide

Clujenii, pregătiţi de protest în 20 ianuarie: adunare în centrul oraşului şi drumuri spre Bucureşti – cu maşini, avion, autocar sau pe jos

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 16, 2018 1 8028

Foto: Marsul Sperantei, Magda Creosteanu

 

Unii şi-au luat bilete de avion, alţii merg cu maşina şi anunţă pe grupuri de Facebook dacă mai au locuri disponibile, alţii vor merge cu autocarele, iar câţiva clujeni au pornit, pe jos, din Cluj spre Bucureşti. Ţinta e comună: protestul din 20 ianuarie de la Bucureşti, împotriva modificărilor propuse la legile Justiţiei şi codurile penale. Cei care, totuşi, nu merg spre Capitală, dar sunt pregătiţi să iasă în stradă au loc de întâlnire şi în oraş: la „Clopot” (Monumentul Memorandiştilor), de la ora 18.00.

„Sâmbătă, 20 Ianuarie, începe oficial lupta decisivă pentru viitorul Justiției și pentru România ca stat de drept!”, susţin organizatorii protestului de sâmbătă de la Cluj – grupările Declic şi Umbrela Anticorupţie Cluj. „Sâmbătă, ieșim cu toții în stradă să le arătăm că, de la Cluj până la București, îi vede o țară întreagă și nu le vom permite să își facă de cap”, mai susţin organizatorii, care propun şi o „operaţiune”. Astfel, protestatarii sunt invitaţi să aducă o „pereche de ochi” (pancartă de carton, inspirată din modelul sibian al celor care stau în stradă de peste o lună cu mesajul „Vă vedem”), acestea urmând să fie luminate cu lanternele telefoanelor.

„Protestul de ,,acasă” e la fel de valoros ca cel de la Parlament! Anul trecut AU fost 250.000 în Capitală, și AM fost 600.000 în toată țara! Cu cât vom fi mai mulți prezenți în toate orașele, cu atât vocea noastră e mai puternică și legitimă!”, mai spun protestarii. Aceştia solicită retragerea integrală a proiectului de modificare a legilor Justiției, a proiectului de modificare a Codului penal și a Codului de Procedură Penală, cer demisia persoanelor cu probleme penale din funcții publice, dar şi a artizanilor proiectelor de lege menționate anterior.

Unii protestatari şi-au pregătit deja drumul spre Bucureşti, dar din Cluj a apărut încă o ofertă: grupările care organizează protestele pe reţelele de socializare anunţă că sunt disponibile pentru mersul spre Capitală 3 autocare de câte 50 de locuri fiecare. Costul de transport: 120 de lei dus-întors.

Între timp, clujenii care au pornit săptămâna trecută într-un marş, de la Cluj, spre mitingul din 20 ianuarie din Bucureşti (cu maşină-suport) au ajuns în ziua a 7-a a „expediţiei”. Traseul de azi prinde portiunea Brasov-Predeal, ţinta de marţi fiind Predealul. Ieri, grupul pornit de la Cluj miercurea trecută, care între timp s-a intersectat cu alţi participani, a depăşit jumătatea traseului propus. „Ziua a şasea a Marşului Speranţei. Astăzi am depăşit jumătatea drumului până la Bucureşti. Am plecat din Rupea pe un frig crunt,-13 grade celsius. Temperatura a rămas negativă toata ziuă, când a fost cel mai cald erau – 4 grade. Frigul îţi intră până la oase mai ales din cauza faptului că Tirurile trec la 50 cm de tine şi antrenează o masa mare de aer. Am trecut prin puţine localităţi, am urcat şi apoi am coborât prin Pădurea Bogatii ajungând în final cam la 10 km de Braşov”, a relatat ieri Sorin Bobiş, iniţiatorului acţiunii marşului Cluj-Bucureşti.

 

 

Citeşte şi:

Drumul Bucureștiului. Un grup de la Cluj a pornit, pe jos, spre protestul din Capitală din 20 ianuarie. Mesajul: “Marșul Speranței. Toți pentru Justiție, cu fiecare pas”

 

 

Un comentariu

  1. Sunt de acord cu manifestațiile pentru o cauză adevărată! Nu aprob de nici un fel ceea ce se întâmplă acum, nu sunt de acord cu toleranța autorităților privind „spontaneitatea” manifestațiilor și față de aplicarea FERMĂ a Legii, precum și a autorilor acestei mizerii care se produce în stradă DE INDIVIZI CARE NU ȘTIU PENTRU CE AU IEȘIT SĂ PROTESTEZE!.. Domnilor de la putere : APLICAȚI LEGEA SAU NU ?????

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare