Închide

Clujenii deplâng calitatea lucrărilor din fața Teatrului Național: Dalele au fost puse de mântuială

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 27, 2022 3 2995

Lucrările de modernizare a parcului Ștefan cel Mare din centrul Clujului care vizează și zona din fața Teatrului Național au fost lăudate de Primărie care a postat pe Facebook și imagini de pe șantier, în ultimele luni. Primarul Emil Boc anunța în ultima astfel de postare că partea din fața Teatrului va fi terminată până de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Cu doar câteva zile înaintea acestui termen, clujenii sesizează pe grupurile civice de pe Facebook că dalele au fost puse în bătaie de joc. Lucrările la Parcul Stefan cel Mare au început în septembrie 2021 și trebuiau terminate în 10 luni.
La nici 100 de metri de Teatrul Național, proiectanții de pe un alt șantier de modernizare al Primăriei anunțau o premieră la modul de executare al pavajelor în cadrul lucrărilor publice din Cluj.

“Când am văzut că se reface parcul se lângă teatrul Național m-am bucurat însă dalele și scările de la intrare așa arată. Horror. Ce am putea face?”, sesizează Flavia Lugigan, absolventă de arte plastice. Aceasta a postat și o serie de fotografii care arată calitatea lucrărilor.

 


“Ieftin și rapid, important a fost să „dispara” dalele de marmură albă care erau înainte”, “cineva trebuie întrebat unde a dispărut marmura, dacă într-adevăr era marmură”, “afacerea Videanu cu dale și borduri de 15 ani merge. Duduie fabrica de rupe”, “La teatru doamnele merg și în pantofi cu toc. Cum vor ataca tocurile când se întorc de la teatru”, “Acolo nu trebuia făcut nimic. A fost totul foarte frumos, dar când ai niște snobi inculți în administrație care nu se pricep la nimic doar la distrugeri, asta iese. Ce e interesant că mai sunt mulți cărora le place să și aplaudă aceste fapte faraonice”, “Primăria știe că majorității clujenilor nu le pasă de astfel de detalii, la fel cum nu le-a păsat de halul în care au fost puse cuburile de granit în zona piața Muzeului și străzilor din jur cu mulți ani în urmă”, “Horror. Probabil o firma „de casă” care a subcontractat pentru sifonat fonduri, nu cred că niște specialiști adevărați în pavaje ar putea face o asemenea oroare”, “Chiar mă gândeam cât durează să amenajezi un biet părculeț!”, “Aceleași probleme au existat și pe str. Ferdinand, iar la sesizarea cu text și fotografii răspunsul a fost prompt și pozitiv: au refăcut partea respectivă”, “Nimic, calitate comercială, montaj în batjocură. Așa-i când antreprenorul nici nu știe, nici n-are cu cine. Nu contează, banii tot vin”, “Rușine”, “Să refacă lucrarea! Așa ceva este inadmisibil!”, “Atitudinea de „las’ că-i bine și așa” face Clujul să pară/să devină de „doi bani” și să te împiedici, ca să te trezească să te uiți pe unde calci, cum să calci, ca să nu-ți rupi tocurile, să nu cazi etc…. Trist și revoltător!”, “Ei, horror…E de 5 margarete”, au reacționat alți membri ai grupului Clujul Civic de pe Facebook unde a fost făcută sesizarea cu privire la calitatea lucrărilor din făța Teatrului Național.

“Și dalele sunt foarte urâte oricum, dar măcar să fie puse calumea”, a mai semnalat clujeanca.
Lucrările la parcul Ștefan cel Mare din centrul Clujului au început în semptembrie 2021 și urmau să fie gata în 10 luni. Termenul de finalizare pentru lucrare a fost prelungit până în octombrie 2022, după ce constructorii au rămas fără piață pe care o procurau din Ucraina. Termenul nou pentru finalizare lucrărilor în octombrie a fost anunțată de primarul Emil Bo pe Facebook. Lucrările sunt executate de Garden Center Grup, valoarea contractului fiind de peste 11,7 milioane lei. Firma a mai câștigat recent și alte contracte de modernizare a unor spații verzi din Cluj cu Primăria.
Lucrările la Parcul Parcul Ștefan cel Mare (inclusiv zona din preajma Teatrului Național) sunt la 68% iar modernizarea va fi încheiată toamna aceasta, arată primarul Emil Boc după o vizită pe șantier la mijlocul lunii august. Clujenii au reproșat Primăriei că dintr-un loc umbros și verde, parcul va deveni un spațiu al betoanelor. În schimb, primarul arata că doar 9 copaci din această zonă au fost tăiați, având în vedere că erau compromiși din punct de vedere fiziologic și că se vor planta 64 de arbori cu balot, dar și mulți arbuști, flori cu bulb și plate perene.
Detalii:

La nici 100 de metri de Teatrul Național, un alt șantier, al proiectului de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu nu este doar este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului, având în vedere că pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani. Este și o lucrare prin care se face un mare pas spre sustenabilitate, remarcă specialiști arhitecți. Biroul Mossfern, al cărui proiect a câștigat concursul de soluții organizat pentru modernizarea zonei din centrul Clujului, arată că, atât prin tipul de pietre folosite pentru pavaje, cât și prin modul de îmbinare și montare a acestora, lucrarea „refuză” granitul din China utilizat cel mai frecvent în oraș și evită complet utilizarea cimentului și a nisipului. Există pavaje realizate cu labradorit din Ucraina, care sclipesc, la propriu, dar și cu roci magmatice din zona Afyon, Turcia.

3 comentarii

  1. Felicitări pentru articol,
    Nu sant de meserie dar pot sa spun ca este un dezastru modul cum aü fost puse dalele dar și gazonul .
    Rusine firmei care au facut lucrările dar și celor care au recepționat, păcat de bani

  2. Este într-adevăr o lucrare de mântuială făcută cu niște oameni care habar nu au cu se manca meseria pe care o fac. Sunt muncitori care se califica la licul de munca și iată ce noroc au ca pot experimenta pe cea mai veche clădire de teatru si opera din tara care este Patrimoniu Național. De mai bine de 25 de ani exista un plan de renovare a Teatrului Național și nimeni nu cred ca avea dreptul sa-si bata joc în halul acesta de cultura și istoria României. Este o rușine și cei care au realizat-o ar trebui trași la răspundere.

  3. Rușine pentru primăria Cluj. Aceste lucrări trebuiau supravegheate și recepționate de un angajat al primăriei. Ne tot lăudăm cum arata Clujul. Administrarea Clujului lasă de dorit în mai multe privințe dar ne lăudăm(Primaria).

Scrie un comentariu