Închide

Clujeanul care și-a omorât mama pentru că a refuzat să vândă casa, condamnat la închisoare pe viață

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 30, 2021 0 394

Clujeanul care și-a omorât mama cu lovituri de topor a fost condamnat la detenție pe viață de Tribunalul Cluj. Decizia a fost luată în urmă cu câteva zile.

Inculpatul a fost trimis în judecată în 4 iunie iar în acest caz condamnarea a venit după doar câteva luni. Sentința -condamnare pe viață.
Astfel, prin rechizitoriul întocmit în 4 iunie se arată că în 22 martie, în timp ce se afla în locuința comună cu a mamei sale, urmare a refuzului acesteia de a vinde imobilul din Cluj-Napoca deținut în coproprietate și de a-i remite din preț suma de 5.000 de euro, inculpatul a aplicat cu corpuri dure, tăietoare și tăietor-despicătoare, lovituri repetate asupra corpului victimei, cauzându-i leziuni care i-au produs suferințe prelungite, mărindu-i chinurile și au condus la decesul acesteia la aceeași dată, moartea victimei fiind violentă.

Inculpatul a început să consume droguri și substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive din perioada adolescenței. Pe fondul consumului acestor substanțe, inculpatul era agitat, devenea agresiv, context în care a fost internat în unități medicale de specialitate, având episoade de stări de inconștiență în spații publice, notează instanța Tribunalului Cluj în decizia de condamnare.
Din 2015 victima locuia în concubinaj cu un bărbat în locuința acestuia sau în locuința părinților acestuia din urmă. În perioada 2015-2018, victima a ridicat o casă în comuna Baciu, unde s-a mutat.

În cursul anului 2018, pentru că inculpatul a acceptat să urmeze tratament împotriva dependenței și a promis că va renunța la consumul de droguri și substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive, victima i-a permis inculpatului să locuiască în imobilul nou-construit. În ultimele luni anterior faptei, inculpatul nu mai avea acces la parterul imobilului folosit de mama sa, întrucât cei doi nu se mai înțelegeau. Începând cu toamna anului 2020, inculpatul a renunțat să mai urmeze tratamentul împotriva dependenței de substanțe interzise. Atât în perioada tratamentului, cât și ulterior, inculpatul a continuat să consume asemenea substanțe. La începutul anului 2021, inculpatul a demisionat de la locul de muncă și a refuzat să-și caute un alt loc de muncă, dorind să plece în străinătate cu banii pe care i-ar fi obținut în urma vânzării apartamentului proprietatea comună a lui și a mamei sale. Astfel, i-a solicitat mamei sale să vândă garsoniera și să-i remită din preț suma de 5.000 de euro. Într-o primă fază, victima a fost de acord cu propunerea inculpatului. Cei doi au inițiat anumite demersuri pentru înstrăinarea imobilului. Ulterior, în urma discuțiilor purtate între victimă și mama sa cu privire la oportunitatea înstrăinării imobilului, victima a revenit asupra deciziei de a vinde garsoniera, aspect pe care l-a adus la cunoștința inculpatului. După ce victima a adus la cunoștința inculpatului că a revenit asupra deciziei de a vinde garsoniera, inculpatul a amenințat-o pe bunică, mama victimei, ”Pentru asta ți-o capeți tu”.

În acest context, victima a insistat ca inculpatul să se mute din imobilul din Baciu înapoi în garsonieră din Cluj-Napoca, oferindu-se să îl sprijine, însă inculpatul a refuzat categoric această propunere.
În 22 martie între orele 17:30-18:30, în timp ce se afla în locuința aparținând mamei sale, în vârstă de 53 de ani, în contextul refuzului anterior al acesteia de a vinde imobilul, inculpatul a așteptat-o pe victimă să se întoarcă de la serviciu și după ce a intrat în casă și a făcut focul în șemineul de la parter, i-a aplicat cu corpuri dure, tăietoare și tăietor-despicătoare (topor și cuțit), lovituri repetate asupra corpului acesteia în față, cap, gât, mâini, cauzându-i leziuni care i-au produs suferințe prelungite, mărindu-i chinurile și au condus în final la decesul acesteia. ”Cu toate că au existat anumite indicii de premeditare – în prealabil inculpatul a amenințat-o cu moartea pe mama sa – nu s-a stabilit dincolo de orice dubiu acest aspect”, a notat instanța. ”Pe de altă parte, existența interesului material al inculpatului decurge din faptul că între acțiunea de ucidere a victimei și vânzarea garsonierei exista o legătură strânsă, inculpatul dorind să o înlăture pe mama sa, întrucât se opunea la vânzarea garsonierei (fiind coproprietari, după decesul tatălui inculpatului). Acest aspect este întărit și de faptul că după uciderea victimei inculpatul a încuiat ușa de la parter unde a fost comisă fapta, lăsând cheia în ușă pe interior pentru a nu putea fi descuiată, a oprit alimentarea cu curent electric a imobilului de la panoul electric aflat la parterul casei, a mutat cadavrul în baie și a început să curețe urmele comiterii infracțiunii. În plus, inculpatul a adus un cuțit în baie cu scopul de a secționa cadavrul, aceste acțiuni fiind întrerupte de pătrunderea prin utilizarea forței a părinților victimei și a concubinului victimei în imobil, succedată de sosirea la fața locului a organelor de poliție. Ca atare, inculpatul a dorit atât să scape de cadavru, cât și să creze aparența că nu are legătură cu dispariția victimei. Inculpatul urmărea să poată vinde garsoniera nestingherit și cu banii obținuți să plece în Marea Britanie”.
Din declarațiile de la dosar se reține că inculpatul este consumator de droguri, respectiv că atunci când nu avea droguri solicita bani și era agresiv.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare