Închide

De ce Curtea de Apel Cluj obligă Consiliul Anti-Discriminare să se pronunțe pe fond în cazul declarațiilor lui Teodosie despre femei

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 30, 2021 0 128

Judecătoarea Monica Diaconescu de la Curtea de Apel Cluj și-a motivat decizia de admitere a contestației formulate de avocata Ioana Trană, specializată în drepturile omului, și de obligare a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a se pronunța pe fond în cazul declarațiilor făcute de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, despre femei.

Instanța a ajuns la concluzia că petiția reclamantei a vizat afirmațiile făcute de o persoană, de Teodosie Petrescu, nu au vizat un cult religios. În consecință, CNCD nu poate invoca autonomia cultelor pentru a nu-i aplica înaltului prelat legislația anti-discriminare.

Instanța a admis astfel argumentația reclamantei care a arătat că înaltul prelat ”nu se poate situa deasupra legii”, iar ”biserica și forurile religioase se supun și ele acelorași legi ca restul cetățenilor”. Spre exemplu, prelații trebuie să respecte și ei, în nume propriu, legislația privind circulația rutieră.

”Curtea constată că petiția a vizat afirmațiile făcute de o persoană, Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul emisiunii ”Dialog Duhovnicesc” difuzat de Radio Dobrogea și nu un cult religios, astfel că nu se poate susține, în mod întemeiat, că pârâtului nu i-ar putea fi aplicată legislația privind discriminarea, distinct de faptul că ar fi sau nu sancționat de cultul din care face parte cu privire la afirmațiile făcute la postul de radio.

Astfel, prin petiția formulată, reclamanta s-a plâns de unele afirmații făcute de către pârâtul la un post de radio, de natură să discrimineze femeile, afirmații care nu reprezintă dogma unui cult, ci propria interpretare, inspirată de unele texte din Vechiul Testament și de un scurt comentariu patristic la aceste texte, astfel cum se susține în cuprinsul punctului de vedere al Patriarhiei Române, care nu împărtășește interpretarea pârâtului”, a arătat judecătoarea în motivarea citată de G4media.ro.

Amintim, în iunie, CNCD a decis să lase la latitudinea Bisericii Ortodoxe Române orice ”apreciere” legată de conduita lui Teodosie.

Prelatul a declarat în 6 mai că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. ”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a mai explicat arhiepiscopul Tomisului.

Decizia CA Cluj nu este însă definitivă, ea putând fi atacată de arhiepiscop la Înalta Curte.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare