Închide

Clujeanul care luptă pentru românii cărora supraviețuirea li se pare ceva incredibil: „Nu trebuie să rămână nimeni singur în această boală”

Sănătate by Actual de Cluj - dec. 25, 2020 0 1013

2020 a fost un an ciudat, în care ne-am trezit cu toții într-o nouă normalitate. Există însă printre noi oameni care trăiau demult așa, numai că mulți dintre noi, ceilalți, nu îi vedeam, atâta timp cât nu eram în aceeași situație: trăiau izolați din cauza unei boli, nu se mai puteau vedea cu alți oameni din cauza imunității slăbite, lucrau doar de acasă, cei care mai puteau să facă acest lucru, lumea nu îi mai căuta, sau nu la fel ca înainte. Bolnavii de cancer trăiau de mult timp, din punct de vedere psihologic, în noua normalitate pe care noi am descoperit-o abia în ultimele luni, explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, psiho-oncologul Degi Csaba, omul care a început să cerceteze în urmă cu 20 de ani „realitatea psihologică a cancerului” în institutele oncologice din România și care se luptă pentru ca bolnavii de cancer să aibă acces gratuit la consiliere psihologică, în spitalul de stat în care sunt tratați.

Degi Laszlo Csaba este directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie și conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității ”Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca. Acesta relatează pentru hotnews.ro:
„Am auzit foarte multă lume spunând că 2020 a fost un an foarte ciudat și foarte aiurea. Dar din zona de unde venim noi, fiecare om care se regăsește în această poveste oncologică a trăit tot timpul așa: a fost închis, izolat, marginalizat de societate, a trebuit să lucreze de acasă dacă mai putea, a fost singur cu tot ce înseamnă dileme, nevoi psihologice sau sociale, nu se mai vedea cu alți oameni, lumea nu îl mai căuta sau nu o mai căuta el așa cum se întâmpla înainte. Prin tot ceea ce trecem noi acum, în vreme de COVID, din punct de vedere psihologic sau social, este o stare din păcate ultra-cunoscută persoanelor care trec prin cancer. Asta li se întâmpla lor tot timpul, numai că noi nu vedeam, nu eram în această situație.”

În România se înregistrează anual 100 de mii de noi cazuri de cancer, iar peste jumătate dintre acești pacienți au nevoie de consiliere psihologică. „Nu pe tot parcursul oncologic, dar sunt momente când au nevoie”, explică, într-un interviu acordat HotNews.ro, psihologul Degi Csaba, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie și conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca. În spitalele de oncologie din România există, însă, mai puțin de 20 de psiho-oncologi.

În orașele mari nu este greu să găsești un psiholog, însă el costă, iar un psiholog care să aibă experiență cu bolnavii de cancer, un domeniu clinic atât de special, este greu de găsit, explică psiho-oncologul Degi Csaba, omul care a început să cerceteze în urmă cu 20 de ani „realitatea psihologică a cancerului” în institutele oncologice din România și care se luptă pentru ca bolnavii de cancer să aibă acces gratuit la consiliere psihologică, în spitalul de stat în care sunt tratați.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu