Închide

Clujeanca ce a închiriat ilegal diverse imobile, inclusiv casa părinților săi, condamnată la câteva luni de închisoare, cu suspendare, la rejudecare

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 10, 2023 0 203

A scăpat ieftin: clujeanca ce a închiriat ilegal către mai multe persoane, în trei rânduri, diverse imobile pe care nu avea dreptul să le închirieze a fost condamnată la câteva luni de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune; dosarul a fost rejudecat iar instanța de fond s-a pronunțat în urmă cu câteva zile. Inițial femeia fusese condamnată la un an și șase luni de închisoare.

Femeia, de profesie babysitter, a fost judecată pentru trei cazuri de înșelăciune, dar în unul dintre ele după ce dosarul a trebuit rejudecat a intervenit prescripția răspunderii penale, astfel că a fost condamnată doar în celelalte două cazuri. Femeia și-a recunoscut faptele în instanță. A fost condamnată la opt luni de închisoare în un caz și zece luni în celălalt caz, astfel că instanța a aplicat inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 10 luni închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, urmând ca inculpata să execute o pedeapsă rezultantă de 1 an şi 20 de zile închisoare – dar cu suspendare sub supraveghere pe o durată de trei ani, termen de supraveghere stabilit conform art. 92 C.pen., care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Decizia, luată în 6 octombrie, poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Amintim, în 2018 în proximitatea festivalului Untold femeia a publicat mai multe anunţuri pe internet prin care oferea în chirie garsoniere sau apartamente în Cluj-Napoca, pentru perioada 2 – 6 august 2018, în periaoda festivalului. În discuţiile cu persoanele interesate, inculpata îşi atribuia calităţi mincinoase, respectiv că este proprietara unor imobile situate în oraș, şi le transmitea imagini cu încăperile respectivelor imobile care, în realitate, erau preluate de pe internet. În urma acţiunilor de inducere în eroare, persoanele vătămate i-au transmis inculpatei diferite sume de bani, între 200 şi 650 de lei, cu titlu de avans. După ce persoanele vătămate realizau că au fost înşelate şi îi solicitau să restituie sumele plătite, inculpata apela la pretexte mincinoase, de exemplu, că a decedat bunica sa, şi le amăgea că le va restitui banii, ceea ce nu s-a întâmplat. Folosind acest modus operandi, în perioada 4 – 24 iulie 2018 inculpata a indus în eroare un număr de 8 persoane vătămate.

Câteva luni mai târziu, în septembrie 2018, inculpata a postat mai multe anunţuri pe Internet prin care oferea în chirie apartamentul părinţilor ei. Persoanelor interesate inculpata le relata că doreşte să închirieze apartamentul respectiv în numele părinţilor, atribuindu-şi în mod mincinos calitatea de mandatară. În acest context, inculpata le prezenta apartamentul, convenea cu acestea să încheie contracte de închiriere pe perioade lungi, inclusiv de cinci ani, după care încasa diferite sume, între 400 şi 1600 lei, cu titlu de garanţie şi/sau chirie aferentă primei luni. Ulterior, inculpata nu a mai putut fi contactată de către persoanele vătămate în vederea onorării obligaţiilor contractuale. Folosind acest modus operandi, inculpata a închiriat apartamentul, în acelaşi timp, şi altor persoane vătămate. Fiind audiat în calitate de martor, tatăl inculpatei, a relatat că niciodată nu a oferit spre închiriere acest apartament. Mai mult, a declarat că nici ei, nici soţia lui, nu au ştit despre acţiunile fiicei referitoare la tranzacţionarea apartamentului în care locuiesc, până în momentul în care la uşa locuinţei lor s-au prezentat mai multe persoane care le-au spus că fiica lor le-a oferit apartamentul în chirie. În acest context, instanța a constatat că în 7 septembrie 2018 inculpata a fost surprinsă în flagrant, în timp ce primea suma de 800 lei de la unul dintre păgubiți, dar această împrejurarea nu a împiedicat-o ca, în 7 noiembrie 2018, să reitereze comportamentul infracţional. Folosind acest modus operandi, în perioada 5 – 7 septembrie 2018, inculpata a indus sau a încercat să inducă în eroare un număr de cinci persoane vătămate.

Câteva săptămâni mai târziu, la finalul lunii septembrie 2018, inculpata a închiriat în regim hotelier, inţial pentru o noapte, după care pentru încă două nopţi, apartamentul unei alte persoane. În acest context, a postat mai multe anunţuri pe Internet şi, în discuţiile cu persoanele interesate, îşi aroga în mod fals calitatea de proprietară a apartamentului sus-menţionat. Inculpata a prezentat apartamentul persoanelor vătămate, a convenit cu acestea să încheie contracte de închiriere, după care a încasat diferite sume de bani, cu titlu de avans şi/sau chirie aferentă primei luni. Ulterior, inculpata a tot amânat mutarea lucrurilor sale personale din apartamentul dat în chirie, iar persoanele vătămate, în urma verificărilor efectuate, au aflat că, în realitate, imobilul aparţine unei alte persoane. Inculpata a recunoscut acuzaţiile atât în cursul urmăririi penale cât şi la termenul de judecată din 19 mai 2023, la rejudecare.

Pe lângă pedeapsa penală, inculpata a fost condamantă la plata mai multor daune materiale, inclusiv, într-un caz, și daune morale: în total, peste două mii de euro.

Să adăugăm, la judecarea inițială judecătorul a reținut că ”în ceea ce priveşte persoana inculpatei, deşi este adevărat că aceasta nu are antecedente penale, pe parcursul procesului a manifestat o atitudine necooperantă, creând cel puţin suspiciunea că urmăreşte tergiversarea soluţionării cauzei” – ceea ce s-a și întâmplat: de una dintre cele trei condamnări femeia a scăpat pe fondul prescripției iar la rejudecare pedeapsa a fost redusă semnificativ. De asemenea, inițial femeia a promis că va restitui banii păgubiților, ceea ce nu s-a întâmplat. Aici detalii

Soluția instanței, pe scurt:

Citește și:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu