Închide

Clujean condamnat la închisoare pentru trafic de influență

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 18, 2024 0 106

Un clujean a fost condamnat la închisoare vineri pentru trafic de influență, după ce a promis că-i poate da înapoi cuiva permisul de conducere în schimbul a 5.000 de euro.

În luna decembrie 2018 martorul era cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, fiindu-i reţinut permisul de conducere şi emiţându-se o dovadă fără drept de circulaţie. Martorul era administratorul unui local din zona cartierului Bună Ziua şi se deplasa la acest restaurant cu taxi, ca urmare a suspendării dreptului de a conduce.

În acest context, în perioada cuprinsă între 9 decembrie 2018 și 9 ianuarie 2019 martorul l-a cunoscut pe inculpat, căutând soluţii de a-şi primi cât mai urgent permisul de conducere înapoi. Astfel, a avut loc o primă întâlnire între martor şi inculpat, la localul administrat de martor, unde cei doi au purtat o discuţie despre recuperarea permisului de conducere. Cu această ocazie inculpatul i-a comunicat martorului că îl va costa 5.000 de euro recuperarea permisului de conducere, sumă pe care martorul să o plătească în tranşe: 2.500 de euro înainte de primirea permisului de conducere şi 2500 de euro – după.
Întrucât martorul denunţător a fost de acord cu propunerea de a plăti suma de 5.000 de euro, a doua zi după prima întâlnire a avut loc o nouă întâlnire, tot la localul respectiv,  când inculpatul a primit de la martorul denunţător echivalentul în lei a sumei de 500 de euro. Cu acea ocazie inculpatul a solicitat şi a primit de la martorul denunţător şi o plasă cu băuturi alcoolice în valoare de 400 de lei, cu privire la care inculpatul a afirmat că urmează a o da persoanei care intermedia contactul cu procurorul. În zilele următoare remiterii sumei de 500 euro şi a plasei cu băuturile alcoolice, martorul i-a remis inculpatului şi diferenţa de 2.000 euro din prima tranşă de bani, astfel cum se înţeleseseră cei doi cu ocazia primei întâlniri.
Inculpatul nu i-a oferit martorului prea multe detalii despre modalitatea în care urma să obţină restituirea permisului de conducere, dar i-a creat martorului impresia că are influenţă asupra funcţionarilor publici care ar fi putut să îi restituie martorului permisului de conducere: că „are persoane în spate” şi „poate rezolva”, că a avut şi el o situaţie similară pe care a rezolvat-o.
Ulterior, martorul a aşteptat soluţionarea problemei până în luna aprilie 2019, când a început să îl sune pe inculpat mai des şi să-i trimită inculpatului mesaje, interesându-se de stadiul soluţionării problemei lui. Inculpatul a tot tras de timp (afirmând că este plecat, că nu are timp, că procurorul este în concediu) şi în continuare i-a creat martorului impresia că problema se va rezolva. Urmare a presiunilor exercitate de către martor, în cursul lunii mai 2019 inculpatul l-a pus pe martor cu un polițist de la Serviciul Rutier. Astfel, inculpatul s-a deplasat împreună cu martorul la sediul Serviciului Rutier, unde s-au întâlnit cu polițistul, anterior întâlnirii inculpatul spunându-i martorului că persoana cu care urmau să se întâlnească este poliţistul care îi va rezolva sau facilita obţinerea permisului de conducere. După această primă întâlnire, la insistenţe martorului cei trei s-au întâlnit din nou, după câteva zile, la locuinţa poliţistului, ocazie cu care martorul i-a comunicat poliţistului că situaţia durează de foarte mult timp şi că are nevoie de permis, acesta afirmând că va încerca să rezolve problema.

La o săptămână după această întâlnire, în 6 iunie 2019, polițistul i-a înmânat martorului dovada cu drept de circulaţie valabilă o lună, care a trebuit retrasă din cauza unei greșeli. Într-un final, în vara anului 2019 martorul a conştientizat că inculpatul nu urma să îi obţină permisul de conducere şi nici să îi restituie banii plătiţi, deşi martorul i-a cerut aceşti bani. Ulterior martorul a formulat denunţul, iar apoi a fost de acord să dobândească calitatea de colaborator. Inculpatul a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență. Pentru că e recidivist, pedeapsa a fost una cu executare. Decizia, luată vineri, e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare