Închide

Cluj Smart Mobility. Festivalul care învață orașul să fie verde

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 26, 2020 0 689

Orice clujean va putea testa de la cele mai accesibile modele de mașini electrice de pe piață, la cele mai sofisticate și noi vehicule cu motoare electrice și hibrid. Peste 20 de mașini vor sta la dispoziția publicului în cadrul celei de a doua ediții a festivalului Smart Mobility Cluj, pe care organizatorii de la CREESC (Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice) o pregătesc în Cluj-Napoca. Evenimentul este programat în 4 octombrie, între orele 10.00 și 19.00, pe esplanada BT Arena – Cluj Arena. Nu doar mașinile electrice și hibrid vor ține capul de afiș al festivalului, ci și prezentarea unor proiecte și concepte de mobilitate nepoluantă dar și a unor soluții de micromobilitate, de la trotinete la motociclete electrice.

„Am inițiat în 2019 acest proiect prin care ne propunem un parteneriat al comunității clujene pentru un oraș sustenabil. Vrem un Cluj în care aerul pe care îl respirăm să fie mereu curat, în care zonele verzi oferă relaxarea și apropierea de natură și în care ne deplasăm cu responsabilitate față de mediu. Credem că mobilitatea sustenabilă va avea un rol major în dezvoltarea orașelor dacă se vor promova soluții integrate pentru asigurarea acesteia. La prima ediție, spre exemplu, noi am prezentat diferite variante de micromobilitate și clujenii au putut testa trotinete electrice. Acum, la mai bine de un an distanță, în Cluj oricine poate închiria un astfel de dispozitiv și se poate plimba prin oraș. Nu este de ajuns să avem tehnologia, trebuie acum să fim și responsabili în utilizarea ei și să susținem în egală măsură și dezvoltarea infrastructurii necesare. Noi am încurajat Primăria să conceapă un regulament dedicat acestei mobilități nepoluante iar împreună ne dorim să găsim soluții pentru asigurarea unor trasee în oraș pentru acest tip de vehicule. Siguranța exploatării acestui tip de mobilitate este cea mai importantă. Conceptul corect pentru o pistă pentru biciclete/trotinete elctrice este de a avea o lățime comparabilă cu o bandă pentru mașini. Ne dorim să avem și la Cluj piste sigure, să mergem acasă printre copaci cu trotineta electrică. Pentru că de asta este nevoie, de asigurarea unor piste cât mai sigure și de protejarea lor cu perdele de arbori de partea carosabilă”, a declarat pentru Actualdecluj.ro Ciprian Comșulea de la CREESC (Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice), organizatorii Smart Mobility Cluj.

 

Aceștia sperau să organizeze a doua ediție a festivalului în vara acestui, însă au fost forțați de pandemie să revină cu o ediție de toamnă. „Trăim vremuri excepționale, dar nu am vrut să renunțăm la acest festival deoarece credem că orașul nu mai are cale de întoarcere de pe drumul mobilității nepoluante. Avem autobuze electrice care operează în rețeaua publică, soluții verzi susținute de Primărie în cadrul unor obiective publice. Există infrastructură publică și privată pentru încărcarea mașinilor electrice. Avem nevoie însă și să încurajăm un comportament de masă responsabil față de mediul înconjurător și o cultură a comunității de aici orientată spre elemente de tehnologii curate, reducerea poluării,  soluții de eficiență energetică. Anul acesta noi am susținut înființarea unei linii 0 în centrul Clujului care să conecteze oamenii cu parcările publice și să îi încurajeze să utilizeze transportul public în zona centrală. Este un exemplu de soluție sustenabilă care ar trebui implementată de oraș și pentru care avem promisiuni că va fi testată. Insităm la ediția de anul acesta și pe reducerea consumerismului cu impact în managementul resurselor. Mașinile nu vor mai fi o necesitate de investiție pentru familii. Tor mai mult sistemul de car sharing va înlocui nevoia de deplasare cu mașinile personale și în România”, a mai explicat Comșulea.

Despre a doua ediție a Smart Mobility Cluj, el a spus că va cuprinde prezentări de autovehicule electrice și hibrid, că cele mai noi și mai performante modele vor putea fi și testate de către clujeni, la fel și modele de biciclete, scutere, trotinete sau motociclete electrice. Vor avea loc și prezentări și dezbateri cu privire la soluții de dezvoltare urbană durabilă sau concepte de mobilitate sustenabilă. „Sperăm ca vremea să fie de partea noastră pentru că aici e provocarea ediției de anul acesta. Pe lângă partea de asigurare a siguranței și măsurilor de protecție a participantilor și expozanților în contextul pandemiei de coronavirus”, a mai spus reprezentatul organizatorilor.

Smart Mobility Cluj este programat în 4 octombrie, între orele 10.00 și 19.00, pe esplanada BT Arena – Cluj Arena. Accesul la eveniment este liber.

În contextul Covid-19, măsurile de siguranță, atât pentru expozanți cât și pentru vizitatori vor fi o prioritate pentru toți participanții la eveniment.

Organizatorii evenimentului sunt Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice (CREESC) în parteneriat cu Transylvania Evolution, o companie de consultanță implicată în dezvoltarea de concepte și proiecte de dezvoltare urbană.

CREESC este o asociație clujeană non-profit înființată în anul 2014, ce reunește companii și experți dedicați sectorului eficienței energetice și schimbărilor climatice.

Surda foto: Smart Mobility Cluj Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.