Închide

Cluj şi Timişoara, mai „active” pe piaţa birourilor decât Bucureştiul

Economie by Kristina Reştea - iul. 31, 2018 0 284

 

Orașele regionale au înregistrat cifre foarte bune pe toate segmentele pieței imobiliare, conform datelor companiei de consultanță imobiliară Colliers International Romania. Timişoara şi Cluj-Napoca stau mai bine, la cifre, decât capitala în ceea ce priveşte lansarea de noi spaţii de birouri.

De la începutul lui 2018, piața de birouri din București a înregistrat livrări de 33.000 mp, alți peste 150.000 mp fiind așteptați în semestrul al doilea. Orașele regionale au fost mai active, Timișoara și Cluj-Napoca adăugând în jur de 72.000 mp spații de birouri moderne. 

În primul semestru din 2018 în Cluj-Napoca a fost livrată o suprafaţă de aproape 17.000 mp, conform datelor transmise de Colliers pentru Actual de Cluj; pentru anul în curs, s-a estimat că piaţa locală va primi o infuzie de 47.000 mp de spaţii noi de birouri.

Cererea totală de închiriere din București a scăzut la 150.000 mp. Cererea netă s-a situat la peste 84.000 mp, ușor peste nivelul de anul trecut și un nou maxim post-criză pentru primul semestru. Interesul chiriașilor s-a îndreptat către Centru-Vest și zonele centrale (28%, respectiv 26% din cererea totală).

„Lipsa forței de muncă va testa planurile ambițioase ale dezvoltatorilor (peste 650.000 mp au fost anunțați pentru 2019 și 2020 pentru piața de birouri din București), în condițiile în care chiriașii concurează cu statul pentru angajați și se luptă cu o rată scăzută a șomajului (puțin peste 2% pentru persoanele cu studii superioare). Având în vedere că lucrările de îmbunătățire a infrastructurii progresează lent, zonele care oferă acces la un bun serviciu de transport public (piețele centrale, Centru-Vest sau Floreasca/Barbu-Văcărescu) vor rămâne cele mai interesante. Atracția pentru zonele periferice de nord din afara Bucureștiului se va păstra la un nivel redus, în timp ce noua linie de metrou din sud-vestul Bucureștiului ar putea deschide calea către noi piețe de birouri”, a explicat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

Peste un sfert din cererea totală de spații de birouri a fost generată de sectorul IT&C, acesta fiind urmat de companiile din sectorul energetic și industrial (aproape 25% din cererea totală). Companiile de co-working au închiriat suprafețe record de 16.800 mp, cele mai mari provenind din două nume noi importante – Mindspace (12.000 mp) și Spaces (3.000 mp). Cererea din partea acestui sector este deja de două ori mai mare decât pentru întreg anul 2017 și astfel de tranzacții vor continua să apară în contextul în care România urmează tendința globală, notează Colliers.

 

Despre spaţiile de co-working din Cluj, mai multe informaţii aici:

Cât te costă să lucrezi din birou de „hub” în Cluj?

 

 

Investitorii instituționali sunt interesați de achiziții de birouri din afara Bucureștiului

Prima jumătate a anului s-a încheiat cu un volum total de investiții de 404 mil. euro, o creștere de aproape 18% față de primul semestru al anului 2017; așadar, există șanse ca pragul de 1 mld. euro să fie depășit în acest an. Cele mai mari tranzacții au fost încheiate în București, pe segmentele de birouri și retail (vânzarea Oregon Park către Lion’s Head, vânzarea primei faze a proiectului Campus 6 către CA Immo, vânzarea Militari Shopping Center către asocierea Prime Kapital/MAS REI). O tranzacție interesantă cu un investitor instituțional a fost încheiată în Cluj-Napoca, unde fondul britanic de investiții First Property a cumpărat clădirea de birouri Maes

tro Business Center. Randamentele mai mari și creșterea economică puternică din orașele regionale sprijină tranzacții viitoare în afara Capitalei.

Totodată, în primul semestru a crescut și numărul de investitori, și mărimea tranzacțiilor: valoarea medie a activelor vândute în primul semestru se ridică la aproximativ 40 mil. euro față de 25 mil. euro anul precedent. Este, probabil, cea mai mare valoare medie din ultimul deceniu, un semn de maturizare a pieței.

„Disponibilitatea produselor investiționale nu mai este o problemă, ceea ce ar trebui să facă posibilă o comprimare a randamentelor în următorul an și jumătate în lipsa unor șocuri economice (interne sau externe), în contextul unui volum total de tranzacții care ar putea atinge 0,5 mld. euro în acest an doar pe segmentul birourilor (de aproximativ trei ori mai mari decât 2017). Mai mult, există apetit tot mai mare în piață și din partea investitorilor locali, care au beneficiat de pe urma creșterii economice din ultimii ani și au mai mult capital disponibil pentru a-l aloca pieței imobiliare”, a concluzionat Silviu Pop.

 

Evoluție explozivă pe piața industrială la nivel naţional

În primul semestru au fost livrați 330.000 mp de spații de depozitare moderne (excluzând spațiile dezvoltate direct de către potențiali chiriași). Livrările din București au fost înregistrate cu precădere în zonele de vest și nord, însumând peste 110.000 mp, Timișoara a adăugat 38.000 mp, iar Pitești și Ploiești, câte 20.000 mp fiecare. Tranzacțiile de închiriere raportate au fost puțin mai mici de 110.000 mp; specialiștii Colliers apreciază că tranzacțiile directe (așadar, neraportate) constituie o parte semnificativă a pieței, în condițiile în care rata de neocupare se menține la valori foarte scăzute.

Până la sfârșitul anului, un total de aproximativ 750.000 mp ar putea fi livrați pe piață, față de circa 500.000 mp din anul 2017. Doar dezvoltatorii majori se așteaptă să livreze 630.000 mp, iar dezvoltatorii mici/independenți sunt și ei destul de activi. În același timp, spațiile de depozitare autonome, construite și deținute de mari companii industriale, FMCG sau retail, se ridică la peste 300.000 mp; de exemplu, se așteaptă ca eMAG.ro să finalizeze anul acesta un depozit de 120.000 mp lângă București, iar o parte semnificativă a acestuia ar putea fi subînchiriată pentru o perioadă de timp. Chiar dacă stocul de spații moderne de depozitare poate depăși pragul de 4 mil. mp până la sfârșitul lui 2018, România continuă să se afle în urma celorlalte țări din regiune, fapt ce sugerează că încă ar mai fi loc de creștere.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.