Închide

Care sunt cele mai scumpe şi cele mai accesibile zone ale Clujului, pe piaţa apartamentelor?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 31, 2018 0 1865

 

În al doilea trimestru al anului, câteva cartiere din Cluj-Napoca au consemnat scumpiri mai mari decât media de 1,9% valabilă la nivel de oraș, arată  cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro. Pe de altă parte, trei mari zone din Cluj-Napoca au consemnat scăderi ale prețului mediu solicitat de către vânzători.  Diferența de preț dintre cea mai scumpă zonă din Cluj (central/ultracentral) și preţurile cerute în localitatea-satelit Florești este semnificativă: 870 de euro pe metru pătrat.

Care sunt cele mai scumpe şi cele mai accesibile zone din Cluj?

„Deși ritmul scumpirilor pe segmentul apartamentelor a încetinit vizibil în primele șase luni din 2018, media prețurilor solicitate de către vânzătorii din capitala Transilvaniei a reușit să depășească pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat util, situându-se astfel sensibil peste nivelul de dinainte de recesiune”, punctează autorii analizei.

În ultimul trimestru, câteva cartiere din orașul de pe Someș au consemnat scumpiri mai mari decât media de 1,9% valabilă la nivel de oraș, însă chiar și acestea au fost mai mici de 5%. Pe primul loc în clasamentul creșterilor de preț se află cartierul Iris, cu un avans de 4,2%, acesta fiind urmat de Plopilor (+3,5%), apoi de zonele Bună Ziua – Europa – Calea Turzii (+3,2%), Mărăști – Între Lacuri – Aurel Vlaicu (+2,3%) și Mănăștur – Borhanci – Câmpului (+2,2%). În ultimele trei luni, trei mari zone din Cluj-Napoca au consemnat scăderi ale prețului mediu solicitat de către vânzători. Cel mai semnificativ declin, de 2,9%, a avut loc în arealul Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria, unde un apartament costă acum 1.360 de euro pe metru pătrat util. Deprecieri mai ușoare, de 0,7% și, respectiv, 0,1%, au avut loc și în cartierele Zorilor și, respectiv, zona Baciu. Cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate, pe de altă parte, în Someșeni (0,1%) și Grigorescu (1,7%).

Clasamentul zonelor cu cele mai mari prețuri din Cluj-Napoca rămâne, per ansamblu, același: cele mai scumpe sunt, în mod firesc, tot apartamentele din zona centrală și ultracentrală (1.720 de euro pe metru pătrat util), însă acestea se situează acum la perfectă egalitate cu locuințele din Plopilor, care au înregistrat un avans important în ultimul trimestru. Pe următoarele locuri se află zonele Gheorgheni-Andrei Mureșanu (cu o medie de 1.600 de euro pe metru pătrat util), Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (1.560 de euro pe metru pătrat util), dar și Zorilor (1.540 de euro pe metru pătrat).

 

 

Pentru preţuri mai mici, cumpărătorii trebuie să iasă din oraş

La polul opus, cele mai accesibile zone pentru clujeni, având prețuri mai mici de 1.000 de euro pe metru pătrat util, rămân Florești (cu o medie de 850 de euro pe metru pătrat pentru un apartament), dar și Baciu (980 de euro pe metru pătrat). Valori sub media la nivel de oraș mai pot fi găsite și în Someșeni (1.190 de euro pe metru pătrat), Iris (1.330 de euro pe metru pătrat), dar și Gruia – Dâmbul Rotund – Gară – Bulgaria (1.360 de euro/mp).

Cu menţiunea că localităţile vecine Baciu şi Floreşti au fost trecute de autorii analizei la „cartiere” ale Clujului.

Citeşte şi:

Cum a evoluat piaţa imobiliară în trimestrul II? Cluj versus Bucureşti la preţuri de apartamente

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare