Închide

Cluj-Napoca e cel mai scump oraș din țară și pe piața chiriilor. Numărul de noi proprietăți lansate pentru închiriere a scăzut puternic în primul trimestru (Analiză imobiliară)

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 03, 2022 0 365

Cluj-Napoca e cel mai scump oraș din țară și pe piața chiriilor. Suma medie cerută pentru închirierea de locuințe a crescut în primul trimestru al anului în cele mai mari orașe din țară, arată cel mai recent raport al portalului Imobiliare.ro, iar pe primul loc se situează Cluj-Napoca, cu prețul de 8 euro/ mp util, urmat de București cu 7,8 euro/ mp util. Numărul de noi proprietăți de închiriat în Cluj-Napoca a scăzut cu 37,6%.

Prețurile, în marile orașe

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca poate fi observată, în T1 2022, o stagnare a prețurilor, comparativ cu trimestrul anterior. Această dinamică se reflectă după o creștere bruscă înregistrată din T2 2021 până în T3 2021. Pe de altă parte, în București, Iași, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova și Oradea pretențiile proprietarilor au înregistrat evoluții pozitive ale prețurilor în primul trimestru din anul în curs. Privind la marile centre regionale ale țării, se poate observa că singurul oraș în care a avut loc o ușoară scădere a nivelului chiriilor în primul trimestru al anului 2022 este Craiova. De remarcat este că, în primul trimestru al anului 2021, avusese loc un ușor avans la acest capitol.

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, înregistrând astfel o creștere a prețului de 12,7% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează București (cu o medie de 7,8 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 5,4%), acesta fiind urmat de Brașov (7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 9,4%), Iași (6,9 euro pe metru pătrat, în creștere cu 6,2%), apoi de Constanța (6,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 10%) și Timișoara (6,4 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,2%), Sibiu (5,7 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,8%), Craiova (5,6 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,7%) și, respectiv, Oradea (5 euro pe metru pătrat, în stagnare).

 

 

Datele centralizate de Imobiliare.ro relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel ușor mai scăzut comparativ cu anul anterior. Astfel, în primul trimestru din 2022, aproximativ 68.300 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe portal, în scădere cu 6% față de intervalul similar din 2021. Autorii analizei consideră că scăderile pot fi pus pe seama faptului că perioada analizată cuprinde 36 de zile în care s-a resimțit tensiunea socio-politică în contextul conflictului militar din Ucraina.

Cum arată interesul pentru chirii la Cluj?

Creșteri ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Timișoara (+3%), Cluj-Napoca (+4%), Constanța (+13%) și respectiv, Iași (+6%). Pe de altă parte, au fost înregistrate scăderi ale cererii pentru proprietățile rezidențiale de închiriat din București (-11%) și Brașov (-6%).

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 41.600 de potențiali chiriași în T1 2022. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Timișoara (cu 6.600), Cluj-Napoca (cu 6.200 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat), apoi de Constanța (cu 6.100), Iași (3.500) și, respectiv, Brașov (cu 4.400 de potențiali clienți).

Ofertă în scădere: Cluj-Napoca, declin de 45% 

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele mari centre regionale analizate a fost, în T1 2022, cu 24,1% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 19.410 de oferte, arată raportul. La fel ca în situația cererii, tendința de scădere a ofertei de proprietăți rezidențiale la închiriere este strâns legată de contextul din primul trimestru al anului curent, care cuprinde o lună întreagă în care s-a resimțit tensiunea socio-politică, precizează autorii analizei.

O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Cluj-Napoca, unde a fost consemnat un declin de 45%, până la 2.280 de anunțuri. În Brașov, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de 31,9% (până la aproape 1.070 de oferte), iar în Iași, una de 24,9% (până la 1.350 de anunțuri). Scăderi semnificative, de câte două cifre, au mai fost consemnate în București (-19,7%, până la aproape 10.620 de oferte), Constanța (-17,3%, până la 960 oferte) și respectiv, Timișoara (-14,5%, până la 3.140 de oferte).

O tendință generală de scădere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat, ce s-a situat la circa 11.790 în T1 2022, echivalând cu un minus de 22,2% față de perioada similară din 2021. Și în acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în toate cele șase orașe analizate, începând cu Cluj-Napoca (-37,6%) și continuând cu Brașov (-25,2%), Iași (-21,2%), București (-20,8%), Constanța (-17,3%), și, respectiv, Timișoara (-11,1%). Numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada ianuarie – martie s-a cifrat la 6.320 în Capitală, 1.810 în Timișoara, 1.440 în Cluj-Napoca, 910 în Iași, 750 în Brașov și 560 în Constanța.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare