Închide

Clasamentul oraşelor cu cele mai multe ansambluri rezidenţiale în lucru. Vezi câte proiecte s-au contabilizat în Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 05, 2018 0 1541

în ultimul trimestru din 2017 existau în zece mari orașe ale țării şi în vecinătatea lor peste 1.500 de ansambluri rezidențiale în construcție sau care urmau a fi începute în perioada următoare, potrivit unui studiu realizat recent de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro. Cele mai multe proiecte sunt în Bucureşti, iar cea mai scumpă piaţă rezidenţială a ţării – cea din Cluj – e în acest clasament abia pe locul 6, cu toate că anumite zone cu terenuri încă disponibile par împânzite de şantiere. Vezi care ar fi explicaţia.

Pentru această analiză, au fost luate în calcul doar proiectele cu minim 30 de unități locative planificate, iar orașele prinse în studiu sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, dar și Pitești, Oradea, Galați și Ploiești. De menționat este că în această cifră nu sunt incluse ansamblurile aflate deocamdată numai la nivel de plan (fără a fi început procesul de obținere a documentației necesare pentru începerea lucrărilor) și nici cele deja finalizate și vândute, dar sunt avute în vedere proiectele care au autorizația recent obținută sau cele aflate în faza de obținere a avizelor pentru PUZ).

„În mod firesc, în zona Capitalei se găsesc cele mai multe asemenea proiecte, numărul acestora ajungând la 497. În mod interesant, pe următoarea poziție în clasament se situează Iașiul, cu 238 de ansambluri, apoi Timișoara, cu 189, Constanța, cu 173, Brașov, cu 147, și abia apoi Cluj-Napoca, cu 121 de proiecte în construcție sau care urmează a fi demarate. Această situație poate fi explicată prin faptul că, ajuns într-un stadiu mai avansat de dezvoltare, Cluj-Napoca atrage acum inițiative mai ample de dezvoltare, respectiv proiecte cu un număr mai mare de unități”, precizează autorii analizei. În fiecare dintre celelalte patru orașe analizate – Pitești, Oradea, Galați și Ploiești –, numărul proiectelor active în piață la finalul lui 2017 și începutul lui 2018 s-ar situa sub 100.

 

Pentru o imagine mai completă în ceea ce priveşte planurile de construire în Cluj, vă prezentăm şi cele mai recente date transmise de Direcţia Judeţeană de Statistică pentru Actualdecluj.ro. Astfel, conform statisticilor oficiale, în octombrie 2016 s-au eliberat în judeţ 207 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, pe când în octombrie 2017 numărul a scăzut la 184. Luna următoare, piaţa a accelerat însă faţă de situaţia din anul precedent: în noiembrie 2017 s-au obţinut 158 AC-uri faţă de numai 97 în aceeaşi lună din 2016.

 

 

Dezvoltatorii fac ansambluri cu apartamente

În ceea ce privește tipul dezvoltărilor rezidențiale din această perioadă, cele mai multe proiecte din cele zece orașe ale țării cuprinse în studiul Imobiliare.ro se încadrează în categoria ansamblurilor de apartamente. „Acest fapt este cât se poate de firesc în actualul context de piață, explicându-se, din perspectiva dezvoltatorilor, prin costurile mai mici de construcție (prin diminuarea impactului terenului în preț), iar, din cea a cumpărătorilor, prin valoarea mai redusă de achiziție per unitate locativă (apartamentele având, de regulă, o suprafață mai mică decât o casă individuală)”, arată reprezentanţii portalului imobiliar. Luând în calcul toate proiectele din fiecare piață, inclusiv pe cele nou lansate (dar fără documentația necesară începerii construcției) și pe cele finalizate și vândute, studiul menționat relevă că peste 85% dintre ansamblurile bucureștene sunt de apartamente; pe de altă parte, această categorie deține o pondere de 87% în Cluj-Napoca, circa 80% în Timișoara și Iași, 78% în Brașov, 94% în Constanța, 77% în Oradea, 86% în Galați, 79% în Pitești și 74% în Ploiești.

Autorii analizei mai menţionează că apetitul ridicat pentru dezvoltări imobiliare este susținut de cel pentru achiziții. Inclusiv în ceea ce priveşte proprietăți mai scumpe, spun reprezentanţii agenţiei imobiliare Imoteca.

Preţuri peste Bucureşti

Clasamentul judeţelor în care s-au pus spre vânzare cele mai multe locuinţe anul trecut este condus de Bucureşti-Ilfov, Cluj şi Iaşi, potrivit unui studiu al administratorilor portalului de anunţuri olx.ro, citat de Mediafax. Topul celor mai scumpe judeţe din punct de vedere al preţurilor apartamentelor de două camere este condus de judeţul Cluj (preţ mediu 61.000 de euro), Bucureşti-Ilfov (55.000 de euro), Timiş (54.000 de euro), Constanţa (50.000 de euro) şi Iaşi (49.600 de euro). De menţionat că analiza ia în calcul preţuri medii înregistrate la nivelul postărilor, adică sunt cele solicitate de vânzători, nu cele rezultate din tranzacţii efective. Referitor la criteriile de selecţie ale utilizatorilor care accesează platforma, studiul arată că accentul căutărilor nu mai este preţul, acesta situându-se după numărul de camere şi locaţia.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.