Închide

Clasamentul internațional QS după domenii de studiu – 2024: Mai puține universități românești prezente, cu mai puține apariții față de anul trecut / Cluj-Napoca și București – singurele orașe universitare românești reprezentate, o universitate din Cluj e lider cu o treime din totalul aparițiilor

Educaţie by Actual de Cluj - apr. 11, 2024 0 173

Doar șapte universități românești sunt prezente în ediția din acest an a clasamentului internațional Quacquarelli Symonds după domenii de studiu, publicată ieri, iar primele două – Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București – revendică peste jumătate din totalul aparițiilor. O mică parte dintre acestea sunt la jumătatea clasamentelor pe domenii sau subdomenii de studiu, iar majoritatea apar în coada rankingurilor, ce includ, fiecare, sute de universități.
Astfel, o monitorizare Edupedu.ro a identificat 35 de prezențe românești în clasamentele realizate pentru 18 domenii și subdomenii. Din rankingurile QS pentru 41 de subdomenii, inclusiv unele precum Educația, Administrația, Dreptul, Comunicarea, Marketingul, dar și Biologia, Stomatologia, Geografia sau Chimia – universitățile românești lipsesc cu totul.

Universitatea ”Babeș-Bolyai” se menține lider cu aproximativ o treime din totalul aparițiilor: 11 dintre cele 35. Este urmată de Universitatea din București, cu 9 apariții, respectiv Politehnica București, cu 6 apariții.

Alte două universități clujene – Universitatea Tehnică și UMF ”Iuliu Hațieganu” – au câte 3 apariții. Academia de Studii Economice din București înregistrează două, iar USAMV Cluj-Napoca – una.
Cluj-Napoca și București sunt, astfel, singurele orașe universitare românești reprezentate în Rankingul QS după domenii de studiu – 2024. În urmă cu un an, în acest clasament apăreau și universități din Sibiu, Iași și Brașov. Astfel, anul trecut în acest clasament erau prezente mai multe universități românești (10), cu mai multe apariții (40).

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu