Închide

Clădirea Operei din Cluj a fost iluminată în albastru de ziua internațională a diabetului

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 16, 2021 0 51

Clădirea Operei Naționale din Cluj a fost iluminată în albastru de ziua internațională a diabetului, duminică seara.

Peste 820.000 de români suferă de diabet zaharat și, cu toate acestea, mulți nu consideră această boală ca fiind una gravă. Conform Organizației Națiunilor Unite, la nivel global, o persoană este diagnosticată cu diabet la fiecare cinci secunde. La fiecare 10 secunde o persoană diagnosticată cu diabet moare, iar la fiecare 30 de secunde unui pacient cu diabet îi este amputat un membru.

Prevalența diabetului zaharat în România este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, peste 9% din populația cu vârste între 18 și 99 de ani suferind de această afecțiune. Cu toate acestea, 70% dintre persoanele care suferă de diabet se prezintă la medic în stadiile avansate ale bolii, atunci când complicațiile sunt deja instalate. În România, jumătate dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sunt spitalizate anual din cauza complicațiilor – risc de orbire, probleme cardiovasculare, insuficiență cardiacă, complicații renale, amputări la nivelul membrelor inferioare și altele.

Un club organizează periodic campanii de testare a glicemiei pentru vizitatorii unui mall din Cluj-Napoca, în fiecare an din 2009 încoace, exceptând anul trecut din cauza pandemiei. La cea mai recentă testare, din 2019, 15% dintre cei testați au avut valori ale glicemiei care depășeau valorile normale. Dintre copiii testați, 13% au fost depistați cu valori crescute ale glicemiei. ”Din 2009, de când am demarat campania de testare gratuită a glicemiei, am observat o creștere alarmantă a numărului de persoane predispuse la diabet. Este o boală extrem de serioasă care poate avea urmări dintre cele mai rele, dar despre care oamenii știu prea puține lucruri”, spune președintele clubului, Dorin Miere.

Diabetul este o afecțiune cronică ce apare atunci când pancreasul nu mai produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza în mod eficient insulina produsă. Acest lucru duce la o creștere a nivelului de glucoză în sânge. Complicațiile provocate de diabet pot provoca orbire, insuficiență renală, infarct miocardic sau amputarea unor membre.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu