Închide

Clădirea în care s-a născut Matia Corvin ar putea fi restaurată cu bani publici de la Ministerul Dezvoltării

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 23, 2021 0 224

Clădirea în care s-a născut Matia Corvin ar putea fi restaurată cu bani publici, după cum a anunțat ieri ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Cseke spune că a avut o întrevedere cu rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca pentru a analiza posibilitatea de finanțare a lucrărilor, având în vedere că universitatea este proprietarul actual al clădirii.

„Ca investiții pe Cluj, la Ministerul Dezvoltării sunt în derulare 8 proiectre de 222 milioane lei, din care cel mai important este cel de de extindere și amenajare a noului sediu al Academiei de Muzică, pentru 128 milioane de lei. În 2 ani, Academia va avea un sediu propriu, cu sală de concerte de 970 de locuri, chiar și o sală de sport. Va avea și un cămin pentru studenți și va avea cea mai modernă sală de concerte din România.Am vizitat și sala de sport multifuncțională din Turda. E în valoare de 65 mil. lei și există speranțe să fie terminată în vara anului viitor.  Azi am vizitat și creșa de pe str. Meziad din Cluj-Napoca, este un contract preluat de Ministerul Dezvoltării. Are un grad de realizare de 40%. Sunt 6 mil. de lei. Și aici sunt speranțe ca până la finalul anului creșa să fie predată comunității locale. Am avut o discuție și cu privire la Casa Matia, am prevăzut o finanțare a unui proiect ambițios – o restaurare completă – dar firesc și necesar pentru cea mai veche și renumită clădire din regiune. Să fie o mai mare deschidere către vizitatori, dar să fie păstrată și partea de cursuri pentru studenții Universității de Artă, proprietarul clădirii. Vom urmări ca această casă să fie pusă în valoare atât în interior, cât și în interior. Chiar și curtea de aici este extraordinară”, a spus Cseke la Cluj, într-o conferință de presă.

Clădirea monument istoric din piața Matei Corvin datează din evul mediu și nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950. De atunci intervențiile au fost doar punctuale. ”Monumentul are o importanță istorică și turistică, este vizitată de zeci de mii de turiști anual, dar interiorul acestuia nu poate fi vizitat”, arată Cseke. ”Clădirea necesită o restaurare completă, necesită să fie consolidată din punct de vedere structural, trebuie schimbate instalațiile, amenajată clădirea și curtea interioară a acesteia, restaurată fațada clădirii, tâmplăria și vitrajele, respectând normele aplicabile clădirilor monument istoric. După restaurare, clădirea ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă și din punct de vedere didactic. Este o valoare și un simbol al orașului și al întregii regiuni, și va putea găzdui, în continuare, Universitatea de Artă și Design”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu