Închide

Clădirea fostului Club al Tineretului din Gherla, veche de două secole, s-a transformat în muzeu, s-a deschis vineri

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 09, 2024 0 77

Clădirea fostului Club al Tineretului din Gherla a intrat oficial într-o nouă etapă a existenței sale, revenind practic la ce a fost pe vremuri. Fosta „casa Laszloffy” și-a primit „botezul”, drept Centru Muzeal de Istorie Gherla.

Vineri la orele amiezii a avut loc inaugurarea noului sediu. Acesta cuprinde două corpuri de clădire, recent renovate, aflate acum într-o stare de invidiat pentru o construcție datând de la jumătatea secolului al XVIII-lea, arată publicația gherlainfo.ro. La inaugurare a fost prezent și artistul plastic Ioan Șeu, cetățean de onoare al Municipiului Gherla, născut la Nicula, care a donat muzeului mai multe lucrări de artă, creații proprii.

În 1907, istoricul și profesorul Kristóf Szongott a deschis în această clădire Muzeul Armenesc, cu obiecte moștenite de locuitori ai orașului, cărți și documente vechi și altele. Din 1971 a devenit Club al Tineretului, iar în 2015 a revenit, după un proces intentat de municipalitate, în administrarea acesteia. Acum, la noul Centru Muzeal au fost aduse obiectele expuse la muzeul de istorie de pe strada Mihai Viteazu, inclusiv un urs împăiat, care a făcut senzație pentru generații întregi de elevi care au trecut pragul instituției de-a lungul timpului, notează publicația.

Noul Centru Muzeal de Istorie are un patrimoniu bogat, cu artefacte provenind din toate epocile, începând din neolitic. Tot aici vor fi organizate și alte festvitități și manifestări cultural-artistice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu