Închide

Ediția de vară a unei apreciate expoziții de minerale are loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din centrul Clujului, între 19 și 21 iulie

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 09, 2024 0 48

Ediția de vară a unei apreciate expoziții de minerale are loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din centrul Clujului, între 19 și 21 iulie.

E vorba de expoziția Mineralia Summer – Verde Natural, care va avea loc la sediul Muzeului de pe strada Memorandumului. Dintre cele mai comune minerale verzi se numără o varietate de cuarț, ”aventurinul”, cu luciu intens și sticlos, dar și jaspul, amazonitul ori moldavitul. Binecunoscutul Jad se prezintă, de asemenea, în nuanţe de verde, de la deschis – jadeit, până la cel mai închis – nefritul. În expoziție, după cum spun organizatorii, ”incontestabila vedetă” este malachitul. Extras în blocuri masive, apoi tăiat și şlefuit, pe suprafaţa sa apar desene datorită benzilor alternative cu nuanţe diferite. Tocmai de aceea a fost folosit de secole în crearea de obiecte ornamentale sau bijuterii deosebite. Categoria mineralelor verzi cuprinde și smaraldul. Expoziția include eşantioane minerale, bucăți brute, piese de colecție, geode și pietre semipreţioase.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare