Închide

Clădire nouă pentru IT-işti şi apartamente în zona Clujana. Proiectul, criticat în Comisia de Urbanism

EconomieTop NewsUrbanism by Kristina Reştea - ian. 13, 2019 0 1880

 

O clădire de şapte etaje, cu birouri şi apartamente, se prefigurează într-o zonă care se reorientează tot mai mult de la fostă industrie spre proiecte imobiliare. Firma LAV& M vrea un imobil în Piața 1 Mai, dar propunerea a stârnit critici în Comisia de Urbanism a oraşului. Proiectul a fost discutat în ultima şedinţă a anului trecut a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) şi a fost întocmit de Attitude Plus, având-o ca șef de proiect pe Adriana Matei, fost decan al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Cluj.

Conform documentaţiei prezentate, întocmirea Planului Urbanistic Zonal a fost generată de necesitatea clarificării detaliilor de amplasare a unei clădiri multifuncţionale. Aceasta ar avea un parking pe două niveluri în subsol, două etaje cu funcţiunea de birouri cu specific IT  şi apartamente la etajele superioare (de la etajul 3 la 7). Terenul vizat are 2.800 mp. Pe amplasamentul din Piaţa 1 Mai de la nr 4-5 se află acum trei construcţii (pe un singur nivel) având funcţiunea de birouri şi magazii. Beneficiarul vrea să desfiinţeze aceste construcţii şi să ridice o clădire de birouri şi locuinţe, având regimul de înalţime 2S+P+7E+R. Sunt propuse 100 locuri de parcare la subsolurile clădirii. În incinta parcelei se va amenaja accesul la parcajul subteran, spaţii verzi (1000 mp) şi acces pietonal. Mai multe detalii tehnice găsiţi AICI.

Cei din zonă se plâng deja că se confruntă adesea cu blocaje în trafic. „Azi am stat 45 de minute ca să ies de acolo. Noi nu avem nimic cu investiţia, dar marea problemă este traficul”, a spus reprezentanta unei firme cu sediu în zona Pieţei 1 Mai. Viceprimarul Dan Tarcea a menţionat că proiectul nu va putea fi avizat în respectiva şedinţă, urmând să fie analizat un studiu de trafic. Acesta a mai precizat că investitorul privat nu poate face, în cadrul proiectului, reglementări pe terenurile Consiliului Județean, dacă drumurile vizate din zonă sunt în proprietatea instituţiei. Un alt impediment în calea avizării: arhitectul responsabil de lucrare nu a venit în şedinţa CTATU (cum se obişnuieşte), rămânându-i beneficiarului rolul de a discuta cu specialiştii în urbanism. „Ne trebuie un partener de dialog. Nu e arhitectul aici”, au remarcat membrii CTATU, rămaşi cu întrebări la care beneficiarul nu are soluţii. 

„Nu îndepliniți absolut nimic. Coeficientul de Utilizare a Terenului e mai mare decât în studiul de oportunitate, regimul de înălţime e depășit cu două etaje”, a remarcat Mihai Racu, membru în CTATU şi cadru didactic la FAU, chiar fost student al Adrianei Matei. În lipsa arhitectei, investitorul a rămas să îşi apere proiectul. „Peste tot în jurul nostru sunt clădiri de 9 etaje. Proiectul a început în 2015 şi de atunci am încercat să ne conformăm la cele ce ne-au fost recomandat. Un an am stat pentru studiul de trafic”, a intervenit reprezentantul firmei care vrea să construiască clădirea de 7 etaje. Fără alte intervenţii lămuritoare, proiectul a rămas să fie discutat la o şedinţă ulterioară.

Firma care propune noul proiect, LAV& M, este activă în domeniul construcţiei de blocuri cu apartamente. Cu şase salariaţi în 2017, societatea înregistra o cifră de afaceri de 1,37 milioane de lei şi un profit de 5228 de lei, arată datele Ministerului de Finanţe.

 

Proiecte de anvergură propuse în nordul oraşului, discutate în Comisia de Urbanism:

Noul „orășel” de la Bulevardul Muncii: dezvoltatorii aduc proiecte cu sute de apartamente în nordul orașului

 

Sursa imagine: proiect Attitude Plus, pe site-ul primăriei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.