Închide

Clădire de birouri „eco-pasivă”, în construcție la Vlaha. Imobilul va fi sediul unei afaceri de familie, cu branduri în domeniul amenajărilor interioare și a hainelor second hand

Economie by Kristina Reştea - sept. 28, 2021 0 653

La 20 de kilometri de Cluj-Napoca, la Vlaha, echipe de arhitecți, structuriști, ingineri și dulgheri  lucrează la o clădire eco-pasivă de birouri realizată pe structură de lemn multistrat. Imobilul va fi sediul unei afaceri de familie, cu branduri în domeniul amenajărilor interioare și a hainelor second hand.

Clădirea e realizată de EvoHouse, o echipă care proiectează de 8 ani case pasive și care a coordonat construcția a 18 case eco-pasive în Cluj, Mureș, Budapesta. Cei de la EvoHouse au început anul acesta să lucreze în parteneriat cu Tektum arhitectură și Artă la proiectul Mendola Ecopassive WorkSpace.

„Ne bucurăm că, în sfârșit, antreprenorii din România încep să fie interesați de clădirile sustenabile: cele mai eficiente din punct de vedere energetic, cu un nivel ridicat de confort, sănătoase pentru oameni și pentru mediul înconjurător și cu un termen de execuție foarte redus față de tehnologiile clasice. Noi sperăm (și credem) că acesta e doar începutul și că tot mai mulți oameni de business vor decide să investească în clădirile viitorului”, spune project managerul EvoHouse, Barabas Bela, care a construit și prima locuință colectivă eco-pasivă certificată din România.

Clădirea va avea 1.200 de metri pătrați utili, cu o structură compusă din parter și două etaje. Spațiul va fi compartimentat în 20 de birouri în care vor lucra peste 80 de persoane. Office-ul eco-pasiv e în fază avansată de construcție, întreaga structură fiind ridicată în 19 zile. În perioada următoare vor fi montate și tâmplăriile. Mendola Ecopassive WorkSpace va fi sediul grupului de firme Mendola Investment Group, o afacere de familie prezentă pe piață de 30 ani, care deține brandurile Mendola Fabrics, Nobila Casa, Roseco și LaMajole.

Clădirea de birouri Mendola Ecopassive WorkSpace e construită din materiale naturale, eficiența energetică va fi la standard de casă pasivă, respectă normativul nZEB – Nearly Zero Energy Building, spun reprezentanții echipei. La construcție s-a folosit lemn dublu stratificat (CLT), pentru izolația fundației s-a folosit  spumă de sticlă reciclată, iar spațul va fi dotat cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare