Închide

CJ Cluj despre proiectul viitorului Centru de Transplant din centrul Clujului: „Dacă specialiștii vor spune că trebuie să luăm măsuri, le vom lua. Inclusiv exproprierea clădirilor, extindere de stradă, modificarea heliportului”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 22, 2021 0 438

Centrul Integrat de Transplant Cluj ar putea să intre în șantier începând din 2022, estimează Consiliul Județean. Acesta se va construi în centrul Clujului, pe strada Victor Babeș, în locul mall-ului început în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie, din bani europeni. Poiectul a fost contractat în urma unui concurs de soluții, câștigat de Pineaq din Spania și de Dico și Țigănaș și are proiectul de urbanism deja avizat de Primărie.  Urmează emiterea HCL pentru aprobarea PUZ -ului și se lucrează în paralel la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic.

Despre reproșurile specialiștilor – din domeniul medical sau al urbanismului – exprimate în momentul prezentării publice a documentației de urbanism (finalul lunii mai 2021), președintele Alin Tișe a spus că Județul nu vrea doar să contruiască o clădire frumoasă într-un loc nepotirvit ci vrea ca ea să fie și funcțională. „Avem toată deschiderea să facem toate modificările și completările cerute de specialiști”, a arătat Tișe.

Arhitecții din comisia de urbanism a Primăriei au lăudat clădire în sine propusă de proiectanți pe strada Victor Babeș, dar au cerut corecții pentru normalizarea, pe viitor, a traficului din zonă (renunțarea la biserica din crutea spitalului, exproprierea insulei cu restaurante de pe Aleea Studenților). Un medic român specializat în transplant care activează în Suedia a recomandat să se renunțe, dacă nu la titulatură, măcar la heliport.

Detalii despre discuțiile de la urbanism: Centrul Integrat de Transplant a fost acceptat în ansamblul de clinici universitare din Cluj. Clădirea, în sine, a fost lăudată. Arhitecții au cerut corecții pentru normalizarea, pe viitor, a traficului din zonă. Un medic român specializat în transplant care activează în Suedia a recomandat să se renunțe, dacă nu la titulatură, măcar la heliport

”Este adevărat că au existat voci care au contestat parte din acest proiect sau l-au contestat chiar în totalitate. Noi avem toată deschiderea să facem toate modificările și completările cerute de specialiști. Nu avem interes să deranjeze pe nimeni sau să contruim doar o clădire frumoasă. Pentru noi este important să luăm banii europeni deoarece în acest centru mâine s-ar muta Institutul de Urologie și Transplant, dacă ar putea. Ceea ce s-a prezentat este o viziune a oamenilor care au câștigat concursul de soluții, nu poate mulțumi pe toată lumea, dar poate fi îmbunătățită. Sunt de acord că acolo unde sunt probleme, trebuie să găsim soluțiile optime. Nu insistăm ca această clădire să fie așa cum vrem noi. Modificările se vor face până la faza de Hotărâre de Consiliu Local, că e nevoie de o extindere de stadă, de renunțarea la un nivel de înălțime. Se poate discura și poate fi gândit în altă formă. Toți am fost de acord că avem nevoie de un centru nou. În perspectivă, transplantul de ficat și plămâni va prinde contur. Există cerere, dar puține centre. Noi am fost de acord să creăm infrastructura iar de actul medical să se ocupe Ministerul Sănătății, pentru funcționarea viitorului centru”, a spus Alin Tișe despre Centrul de Transplant.

Despre eventuala expropriere a bisericii din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie (aproape lipită de viitorul centru) sau a insulei cu restaurante de pe Aleea Studenților (aflată în fața viitorului centru) sau despre renunțarea la viitorul heliport propus pe clădire, Tișe a arătat că ele sunt posibile și vor fi asumate dacă duc la buna funcționarea a viitorului Centru de Transplant.

”Dacă arhitecții vor propune o soluție îmbrățișată de Comisia de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, și vor spune că trebuie să luăm măsuri, le vom lua. Inclusiv exproprierea clădirilor, extindere de stradă, modificarea heliportului”, a mai arătat Tișe.

 

(Planșe prezentate de Alin Tișe la conferinta de presă din 22 iunie privind Centrul de Transplant pregătit în centrul Clujului)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare