Închide

Cioloș la Cluj: liceele agricole sunt tratate ca membrul de familie sărac al învățământului liceal. „Presiunea e foarte mare pe ele, interesul imobiliar e mare”

Educaţie by Mihai Prodan - sept. 27, 2017 0 419

Ajuns în orașul care l-a format, unul dintre absolvenții de Cluj care au ajuns pe una dintre cele mai înalte trepte administrative din Europa, comisar european, critică situația în care a ajuns învățământul liceal de profil din țară, dar și cel academic – „dacă ceva a influențat definitiv formarea mea pe perioada studiilor universitare, aceea a fost practica în ferme și nu cea de câteva zile ori de o săptămână-două, ci minim trei-patru luni”.

Clujul are una dintre puținele universități cu profil agricol din țară, plus un fost liceu agricol, actual grup tehnologic. „Pe partea academică nu știu ce-și mai poate dori horticultura clujeană, dar îndrăznesc să spun la acest moment aniversar că dată fiind această înțelepciune horticolă acumulată calitatea resurselor umane, așteptările pe teren sunt foarte mari de la ceea ce poate în continuare să facă horticultura clujeană”, a spus Cioloș la o festivitate care marchează 40 de ani de învățământ horticol superior la Cluj. „Aș îndrăzni să visăm nu doar la creșterea calității învățământului horticol ci la creșterea calității horticulturii transilvane, și aici facultatea poate în continuare să facă foarte mult. Dacă suntem realiști avem această discrepanță între condiții, dotarea umană și materială, și condițiile în care se produce în domeniul horticol în Transilvania și România, e un potențial car enu poate fi valorificat doar cu finanțări europene ori legislație, e nevoie de calitatea resursei umane, înțelepciunea științifică. Și eu am fost beneficiarul unui învățământ liceal agricol puternic în Transilvania, care din păcate s-a pierdut și încearcă acum să se redreseze. Cât am fost ministru al agriculturii am încercat să apropiem liceele agricole de ministerul Agriculturii dar din cauza orgoliilor nu s-a întâmplat asta. De ce să nu vedem în perioada următoare fac de horticultură să preia cumva în responsabilitate redresarea liceelor agricole din zonă și să reconecteze baza materială didactică a facultății? Liceele agricole sunt tratate ca membrul de familie sărac al învățământului liceal”, spune el, și așa e – la Cluj fostul liceu agricol „Alexandru Borza” e cotat ca unul dintre cele mai slabe. „Presiunea e foarte mare pe ele, interesul imobiliar e mare”, adaugă Cioloș – iar liceul de la Cluj, de exemplu, e amplasat într-adevăr într-o zonă căutată, pe strada Alexandru Vaida Voevod, lângă Iulius Mall, cea mai mare facultate din oraș – FSEGA – și altele.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.