Închide

Cine vrea să introducă spitalul municipal din Cluj în era ”verde”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 10, 2019 0 831

Trei ofertanți sunt interesați să reabiliteze spitalul ”Clujana” aflat în administrarea Primăriei din Cluj. Municipalitatea a pus la bătaie un contract de peste 3,7 milioane de euro (17,6 milioane lei) în cadrul unui proiect din bani europeni prin care se dorește reducerea consumului energetic din cadrul spitalului printr-o serie de lucrări la instalațiile și fațada unității medicale.

Per total, proiectul pentru „creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca” are o valoare de peste 24,3 milioane lei (peste 5,3 milioane de euro). Anul trecut, Primăria a scos la licitație lucrările efective din cadrul proiectului pe un contract de 3,7 milioane de euro (17,6 milioane lei), condiția de adjudecare fiind prețul cel mai scăzut.

La licitație au depus firme care au mai lucrat și lucrează cu Primăria din Cluj:

sursa: SEAP

Planul Primăriei este de a reduce consumul energetic pentru spital (clădirea reabilitată) cu 30,94%, scăderea gazelor cu efect de seră cu 14,59%, reducerea consumului final de energie din surse neregenerabile cu 53,62% datorită instalării de sisteme cu energie regenerabilă și eficientizării energetice a clădirii plus creșterea confortului termic.

Lucrările vizează izolarea termică a fațadei, instalarea unui nou sistem de încălzire, dotarea cu corpuri de încălzire cu ventiloconvectoare, reabilitarea/ modernizarea instalației de iluminat, panouri solare pentru asigurarea apei calde la bucătărie, instalarea ventilatoarelor și a recuperatarelor de căldură, pentru creșterea performanței energetice a clădirii etc.

Pe exercițiul fnanciar european precedent, municipalitatea a accesat bani europeni (peste 5 milioane de euro) pentru modernizarea ambulatoriului din cadrul Spitalului și pentru dotarea cu echipamente medicale.

Ambulatoriul spitalului municipal al primăriei a fost modernizat și mărit prin supraetajarea spațiului și acesta a primit 4 cabinete medicale noi (nefrologie, radiologie şi imagistică medicală; reumatologie; analize medicale), mobilier, dar și dotări cu echipamente IT de uz medical și echipamente medicale pentru imagistică ecografică, imagistică radiologică, cardiologie, endoscopie, recuperare medicală, laborator analize medicale, chirurgicale, altele. Lucrările de modernizare și supraetajare au fost realizate de către Electroplus, valoarea contractului de lucrări fiind de 10.692.467,18 lei cu TVA. Per total, proiectul de modernizare și echipare a ambulatoriului a totalizat peste 32 de milioane de lei, din care suma neramburabilă din fonduri europene a fost de peste 22 de milioane lei, restul fiind contribuția primăriei.

În 2016, Primăria a alocat fonduri pentru un angiograf nou la cardiologie (aprox 3 milioane lei), ventilatoare pentru saloanele de terapie intensivă ( 900.000 de lei), reparații saloane (1 milion lei).

De la finaul lui 2017 s-a înființat și un serviciu de primire urgențe ușoare la Spitalul Clujana și s-au alocat fonduri pentru angajări suplimentare de personal (circa 60 posturi).

Începând cu luna februarie 2019, viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că pentru eficientizarea relației cu pacienții, la Clujana se pot face programări on-line la adresa  https://pacienti.spitalclujana.ro:444/Programari-Online  sau se pot afla rezultatele analizelor fără a se mai deplasa la spital, prin accesarea unui simplu link: https://pacienti.spitalclujana.ro:444/…/Vizualizare-documen….

sursa foto: Primaria Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.