Închide

Cine sunt ofertanții la licitația de peste 95 de milioane de euro pentru construirea primului Centrul Integrat de Transplant din România, în Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2022 0 709

Licitația de peste 466,8 milioane de lei pentru construirea în Cluj-Napoca a primului Centru Integrat de Transplant din România, în curtea Spitalului de Pneumoftiziologie Leon Daniello, derulată de Consiliul Județean (CJ) Cluj a reunit patru oferte din partea unor mari companii de construcții din țară, dar și din afară. cu cifre de afaceri de milioane de euro și importante contracte cu autoritățile administrative din România. Au depus oferte, în calitatea de lideri de asocieri companiile CON-A Operations, Strabag SRL, BOG’ART și ICM S.P.A. Italia.

„În prima etapă vor fi selectați ofertanții care îndeplinesc condițiile de participare și criteriile de selecție conform fișei de date. Cei care îndeplinesc criteriile vor fi invitați să depună oferta tehnică și financiară în etapa a 2-a”, au anunțat oficialii CJ Cluj în 7 noiembrie.

Consiliul Județean Cluj a scos la licitație în luna septembrie contractul de amenajare a Centrul Integrat de Transplant de la Cluj, pe strada Hașdeu din Cluj-Napoca. Valoarea estimată a achiziției este de 466.802.813 lei, la care se adaugă T.V.A (peste 95 de milioane de euro, fără TVA). Termenul limită pentru depunerea candidaturiloreste data de 10 octombrie 2022, ora 15.00, candidații selectați urmând să fie invitați să depună ofertele tehnico-financiare. Criteriul de atribuire este ”cel mai bun raport calitate-preț”.

Potrivit proiectului (rezulat în urma unui concurs de soluții câștigat de Dico și Tigănaș în colaborare cu Pineaq din Spania), Centrul Integrat de Transplant va avea 4S+P+5E+Et și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc. De asemenea, Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare. Ambiația anunță de oficialii Consiliului Județean este ca în 3 ani să se contruiască acest Centru unic în România dar și sud-estul Europei. Obiectivul este inclus în proiectele cu finanțare în cadrul PNRR, după cum a informat CJ Cluj.

Cine sunt liderii de asocieri participanți la licitația din Cluj: 

CON-A Operations

Con-a Operations, este o companie care face parte din grupul din construcţii CON-A, deţinut de antreprenorul Mircea Bulboacă. Potrivit zf.ro, societatea a înregistrat o creștere de peste zece ori a businessului într-un singur an, de la 30 de milioane de lei în 2019 la 387 de milioane de lei în 2020, explicată prin faptul că în bilanţurile financiare firma a preluat anul trecut majoritatea operaţiunilor grupului.

BOG’ ART

Compania Bog’Art face parte din topul celor mai importanți constructori de pe piața românească. A fost înființată în anul 1991 de către Raul Doicescu, supranumit de presa mondenă din București, „regele construcțiilor” dar și  „unul dintre cei mai serioși afaceriști ai României”. În afacere  a fost coptat și fiul acestuia, Bogdan Doicescu. Bog’Art este responsabil pentru construcția a aproape jumătate dintre spațiile de birouri moderne din București, potrivit Forbs.ro. Societatea este implicată în construcția aeroportului din Brașov, renovarea aeroportului Băneasa, renovarea hotelului Athenee Palace Hilton Bucharest, construcția Spitalului Sinaia, lucrări de infrastrcutură publică precum pasajul superior peste centura Bucureștiului (zona Berceni) sau un proiect rezidențial important în București, după cum arată Bogdan Doicescu, citat de capital.ro.

STRABAG

Este una din principalele companii de construcţii din Europa şi lider de piaţă în Europa Centrală şi de Est, cu multe contracte de lucrări publice în Cluj, dar și în România. Recent, presa centrală relata că, în asociere cu Aduro Impex SRL (cu sediul in Sectorul 1 al Capitalei, companie care, potrivit agendaconstrucțiilor.ro, a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de aproape 60 de milioane de lei, dar și parte din asocierea care a câștigat contractul de proiectare de 17 milioane de euro pentru Spitalul Regional de Urgență din Cuj) și  Bog’Art SRL, compania Strabag a avut singura ofertă care s-a calificat, pentru o licitație restrânsă organizată în 2021, de MApN, pentru un contract clasificat, în vederea realizării infrastructurii pe baza aviatică NATO de la Mihail Kogălniceanu. Afacerea este în valoare de 2,5 miliarde de lei, se întinde pe 106 luni și vizează construcția unei piste de aterizare-decolare, a  foișoarelor blindate și a punctelor de control acces, potrivit jurnalul.ro. Aceași sursă arată că acționarii majoritari ai grupului Strabag SE sunt: familia Haselsteiner cu 28,3%, Raiffeisen și Uniqa Group dețin cumulat 29,5%, iar MKAO „Rasperia Trading Limited” are o cotă de 27,8%. Ultima companie este deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al liderului de la Kremlin. Ulterior, Ministerul Apărării a transmis public că „STRABAG SRL România nu are în cadrul acționariatului persoane supuse sancțiunilor împotriva Rusiei, principalul acționar fiind BAU HOLDING BETEILIGUNGS GMBH 99.81% și STRABAG BRVZ GMBH 0.19%.”

ICM SPA

Impresa Costruzioni Maltauro, firmă italiană, a fost cea căreia CNAIR i-a reziliat în 2017 contractul pentru realizarea a a 16 kilometri între localitățile Mihăiești și Nădășelu. Firma a fost implicată în  perioada 2014-2015 într-un scandal de corupție. Potrivit agenției de presă Reuters, în 2014 procurorii din Milano au deschis o anchetă în care politiceni și antreprenori au fost acuzați de măsluirea unei licitații în valoare de aproape 100 milioane euro al cărei obiect era realizarea unor lucrări de racordare a complexului expozițional Expo 2015 din Milano la o rețea de canale. Firma italiană ar fi primit informații confidențiale care au ajutat-o să câștige contractul. Acuzele de corupție aduse fostul administrator și acționar Maltauro au determinat Comisia Europeană (CE) să interzică firmei accesul la licitația destinată realizării unei clădiri la un Centru de cercetare tehnico-științifică al UE, situat în localitatea Ispra. Mai mult, interdicția a fost extinsă la orice licitație pe proiecte finanțate din fonduri europene, timp de doi ani și zece luni. Interdicția de participare la licitații a fost atacată de Maltauro în fața unui tribunal. Ulterior, CE a revocat decizia privind excluderea companiei, arătând că aceasta a întreptat situația, potrivit digi24.ro.

 

(Sursa: SEAP)

sursa foto: Consiliul Judetean Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu