Cine sunt oamenii aceștia? Mandatele candidaților clujeni la Parlament, validate de Biroul Electoral Central
ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - dec. 07, 2024 0 518
Biroul Electoral a validat mandatele candidaților clujeni din partea partidelor politice care au făcut pragul electoral pentru Parlamentul României. Județul Cluj trimite în Parlament 10 deputați din partea formațiunilor PSD(2), PNL(2), AUR(2), USR(2) UDMR(1) și POT (1), și 4 senatori din partea PNL (1), AUR(1), USR(1) și UDMR(1).
CAMERA DEPUTAȚILOR:
1.PSD- Răzvan Ciortea este în prezent senator – pentru că a înlocuit mandatul vacant al lui Vasile Dîncu, care a câștigat în iunie un loc în Parlamentul European. Ciortea a fost și subprefect de Cluj și consilier local în Turda. Se declară „inginer”, absolvent al UTCN Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică, însă parcursul său profesional e cam confuz. A lucrat si într-o unitate militară, a fost si șeful unui parc auto, mai mulți ani a fost „polițist local” în Turda (șef de echipa), iar din 2011 a lucrat în sectorul privat, ba pe domeniul „marketing”, ba în lucrări edilitare). Ciortea e un personaj care se învârte printre afaceriștii clujeni, nefiind clar, printre membrii de partid, care a fost criteriul pentru care care acesta a fost poziționat pe primul loc eligibil la Camera Deputaților.
PSD- Remus Lăpușan, unul dintre politicienii tradiționali ai Clujului, fidel ideologiei de stânga și partidului, este printre puținii care a contribuit masiv la păstrarea structurii PSD la nivel de jude și regiune, de-a lungul timpului. A fost consilier local în municipiul Cluj Napoca, dar și consilier județean, o bună perioadă de timp fiind și președintele organizației județene de partid. Lăpușan are o carieră în domeniul asigurărilor, pentru că este director de mai mulți ani al companiei UNIQA. Are, de asemenea, preocupări și în domeniul agro-industrial. Este căsătorit și are trei copii).
PNL- Radu Moisin, considerat prin excelență un fidel al lui Emil Boc, acesta se află deja la al doilea mandat în Camera Deputaților. Jurist de profesie, Moisin a lucrat în Primăria Cluj, a fost și viceprimar, iar de profesie este „avocat”. Unii parlamentari, inclusiv din PNL, au declarat pentru Actual de Cluj că nici nu știu cine este Moisin pentru că acesta nu-și prea făcea apariția prin Parlament. O explicație ar fi că Moisin are conturile burdușite cu venituri din avocatură dar și din investiții și proiecte private (activități care-l țin mai mult decât ocupat), însă acesta este un subiect asupra căruia vom mai reveni.
PNL- Ovidiu Cîmpean, de asemenea un apropiat al primarului Emil Boc, acesta a lucrat dintotdeauna în Primăria Cluj iar în ultima perioadă a fost transferat pe o poziție de secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. În calitatea sa de bugetar, Cîmpean a adunat o mică avere, având investiții în acțiuni la diferite companii, a căror valoare însumează peste 650.0000 de lei. Pe linie politică ocupă și un loc în Consiliul de Administrație al Teletrans, de unde a câștigat 58.260 de lei, pe lângă salariul anual de 116.232 lei.
USR- Oana Murariu, lidera USR, se află la al doilea mandat de deputat. Aceasta este avocat de profesie, iar în ultimul mandat nu s-a remarcat prin nicio inițiativă deosebită pentru Cluj. Ea coordonează și organizația USR Cluj și a intrat ca membră și în Biroul Național al partidului, chiar dacă unii dintre colegii clujeni au contestat-o, după alegerile locale, din pricina rezultatelor electorale foarte slabe obținute la Cluj. Oanei Morariu i s-a reproșat că și-a favorizat soțul, pe Mihai Iepure, pentru a obține un loc eligibil în Consiliul Județean Cluj. De asemenea, Oana Moraiu l-a poziționat pe consilierul ei, Ciprian Rus, pe un loc eligibil la Senat.
USR- Ciprian Doru Rigman este din Turda, profesor de Istorie, a fost membru PNL și a trecut la USR, a candidat și pentru Primăria Turda, fără succes, iar anterior a deținut mandate de consilier local din partea liberalilor.
AUR- Ramona Bruynseels are un parcurs amplu în sistemul de stat, în ultimii ani. Ea a candidat în 2019 la președinția României. Anterior a lucrat pe o poziție de consilier de stat în Guvernul Mihai Tudose și a fost de asemenea, consultantă a lui Gabriel Oprea. Aceasta se laudă cu studii la Harvard și cu experiență de lucru în piețe financiare. Este căsătorită cu Dominic Bruynseels, fost președinte al băncii First Bank, și are doi copii. A candidat în iunie și pentru Primăria Sectorului 1 al Capitalei dar a pierdut alegerile.
AUR- Ilie Alin Coleșa se află la al doilea mandat de deputat din partea AUR iar până în prezent nu s-a remarcat prin absolut nicio inițiativă legislativă ori cu vreun proiect pentru Cluj. Este programator de profesie, căsătorit cu o stomatoloagă și are mai mulți copii.
UDMR-Botond Csoma, lider al formațiunii maghiare la nivel de Cluj. Acesta la rândul său e deputat la al treilea mandat. În activitatea de deputat din ultimul mandat consemnează 62 de propuneri legislative din care 29 au fost promulgate în legi.
POT-Aurora Simu, candidata partidului surpriză POT care a reușit să întrunească pragul electoral pentru Parlament, utilizând „infrastructura” rețelelor de socializare care l-a propulsat și pe candidatul pro-rus Călin Georgescu, cel din cauza căruia CCR a anulat întreg procesul alegerilor prezidențiale. De altfel, Biroul Electoral Central se întrunește astăzi în ședință pentru a analiza zecile de cereri prin care se cere anularea alegerilor parlamentare sau scoaterea POT în afara Parlamentului, având în vedere că acest partid, absolut necunoscut, s-a cățărat pe aceeași infrastructură a rețelelor de care a beneficiat și Georgescu.
În ce o privește pe Aurora Simu, aceasta n-are nicio experiență de lucru. Deși e de profesie avocat (dând examen de mai multe ori pentru a intra în Barou), nu deține nicio experiență profesională pentru că „n-a lucrat o zi în viața ei”, spun sursele Actual de Cluj. Aurora Simu e din localitatea Borșa și n-are disponibil niciun CV. Din datele analizate pe rețele de socializare reiese că e angrenată în niște asociații care se ocupă cu îngrijirea câinilor. „Locuiește undeva în zona Valea Chintăului unde are o curte plină cu câini”, spun sursele Actual de Cluj. Prin intermediul unor astfel de asociații, care se presupune că au sprijinit campania POT, s-au derulat în ultimii doi ani la Cluj tot felul de evenimente de așa zis „networking”, pentru promovarea lor în mediul online fiind folosită mai ales imaginea unor personalități locale, inclusiv a unor politicieni care se bucură de o oarecare notorietate (subiect asupra căruia vom mai reveni). Candidata POT a intrat în atenția presei după ce s-a aflat că a candidat împreună cu soțul ei, ea pe lista Camerei Deputaților, iar el pe lista de senatori.
SENAT
USR- Vasile Ciprian Rus, este IT-ist de profesie, iar sursele Actual de Cluj spun că acesta nu a avut un loc stabil de muncă în ultimii ani, în schimb a lucrat pentru deputata Oana Morariu, care de altfel l-a și propulsat pe locul eligibil la Senat.
PNL- Mircea Abrudean, candidatul care are un larg parcurs politic în Partidul Național Liberal. A deținut și funcția de prefect de Cluj, iar în ultimii doi ani a fost Secretar general al Guvernului. Abrudean s-a confruntat cu mai multe acuzații în campanie electorală, inclusiv interne, colegii de partid exprimându-și nemulțumirea pentru faptul că și-a început campania electorală cu aproximativ două luni înainte ca aceasta să ia startul oficial, împânzind județul cu panouri electorale de dimensiuni uriașe, amplasate în cele mai strategice/vizibile locuri, panouri pe care apărea doar el, nu și ceilalți candidați PNL. Se estimează că acesta ar fi băgat circa 500.000 de euro în panouri, în tot județul, cu mențiunea că toate cheltuielile din afara perioadei oficiale de campanie nu trec prin filtrul mandatarului financiar. Așadar, Abrudean nu trebuie să dea socoteală nimănui pentru promovarea agresivă pe care și-a făcut-o în precampania electorală și nici pentru sursa fondurilor pe care le-a folosit. Din declarația sa de avere nu reiese de unde ar fi putut cheltui o astfel de sumă. Citește mai multe AICI
AUR- Eugen Șipoș, în prezent consilier județean, lucrează ca inginer la firma Tera Niros.
UDMR- Istvan-Szilard Tasnadi, avocat de profesie cu o amplă activitate la activ, acesta a fost și subprefect în ultimii doi ani. Tasnadi este la primul mandat de senator pe care l-a obținut prin redistribuire, în locul candidatului PSD Alexandru Cordoș, al cărui rest electoral a mers spre candidatul PSD Bistrița Năsăud.
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Centura Timișoara Vest: CNAIR semnează vineri contractul cu Nurol (Turcia) după respingerea contestației contracandidatei din Cluj
ian. 23, 2025 0
-
Numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119, apelat de aproape șase mii de persoane, în Cluj, scade considerabil în 2024
ian. 23, 2025 0