Închide

Cine sunt designerii Clujului. Partea 1

Actualitate by Kristina Reştea - oct. 31, 2015 0 1703

Avem designeri locali. Dar nu prea se promovează. E concluzia câtorva oameni din domeniu care s-au mobilizat să scoată în lume şi pe piaţă autorii locali. După ce luna trecută au fost Cluj Design Days, zile cu expoziţie pentru designerii clujeni, după ce a venit în capitala Transilvaniei şi conceptul Dizainăr, cu produse în centru, se conturează acum o nouă inițiativă dedicată industriilor creative. ZAIN începe pe 12 noiembrie 2015 la Cluj-Napoca, iar organizatorii au anunţat că în cele patru zile vor fi 11 evenimente și activități, pe 400 mp destinați expoziției centrale, unde mai mulţi designeri din ţară își vor prezenta creațiile în fața publicului.

„Sunt obiecte unicat, unele dintre obiectele pe care le pot vedea și clujenii acum au fost prin expoziții internaționale. Noi vindem mai mult în București, dar asta probabil și fiindcă ne-am concentrat pe piața de acolo, fiindcă se știe că acolo se consumă. Dar și la Cluj se poate, doar că nu prea ne-am promovat noi aici”, admitea designerul clujean Adrian Balcău, cel care a pus pe picioare evenimentul Cluj Design Days, desfăşurat în 8-11 octombrie.

„Dacă iei un obiect produs în masă, mai sunt alte zeci de mii de oameni care mai cumpără acelaşi lucru în toată lumea. Apoi: dacă cumperi un obiect gândit de germani pentru Germania e adaptat germanilor. Acestea sunt făcute de români pentru români, îndeplinesc mult mai bine nevoile noastre”, spunea şi Mihnea Ghilduş, reprezentant Dizainăr, un concept dedicat exclusiv designului românesc. Dizainăr a venit acum câteva săptămâni la Cluj, unde au expus pe Bulevardul Eroilor produse la care clujenii au acces, dar online.

În noiembrie, urmează un alt eveniment dedicat designerilor locali, adunaţi însă din mai multe „sfere”. „ZAIN pornește de la necesitatea de a crea un dialog în jurul fenomenului de design din România și totodată o comunitate interdisciplinară care să susțină acest dialog”, spun organizatorii. Peste 30 de designeri sunt așteptați la evenimentul central, expoziția ce va fi deschisă pe toată perioada ZAIN (12-15 noiembrie 2015) în spațiul din Piața Ștefan cel Mare nr. 18, Cluj-Napoca. Primii designeri anunţaţi activează în variate ramuri ale domeniului, de la design de produs, design grafic sau fashion, până la forme hibride de design.

Cine sunt primii designeri, prezentaţi de ZAIN:

Ancuţa Sarca – designer clujean cu experiență în Londra la branduri precum Meadham Kirchhoff și Phoebe – English. Ancuța Sarca prezintă, prin ultima sa colecție, un mix între opulență, subculturi, genderless, multiculturalism, artă barocă, exces, Jeff Koons, Nan Goldin, Cindy Sherman si Diane Arbus. Intitulat ironic „Eleganza”, acest proiect reprezintă un protest personal al designerului împotriva esteticii gri, stagnante, moarte

Antonio Meze – Născut în Romania, premiat RED – DOT și IDSA ca designer industrial axat pe inovare de produs și tehnologie, Antonio Meze se axează atât pe punerea în aplicare a inovaţiilor, cât și pe implicațiile lor sociale și culturale. A lucrat în New York, Los Angeles, Amsterdam, Praga, Londra, Bangkok, în diferite studiouri de design, pentru clienți precum: INBEV, Bell Casca, Atomic, Imobile, PulseTech, Onitsuka Tiger, Nestle, Coca-Cola, Tefal, Walmart.

CARTER GEAR – Paul Stet, prin Carter Gear, născocește accesorii inedite – o husă de tabletă primește un buzunar și bretele și devine, optimizând utilitatea celor enumerate, un produs special și pragmatic.

Flore Diana –  a absolvit secția de design vestimentar a Universității de Artă și Design Cluj Napoca, făcându-și în anul 2010 debutul cu “Black Tales” – colecția de licență urmată în 2012 de colecția de masterat “Repressed Memory”. În prezent, #FloreDiana face parte din echipa creativă din spatele brandului Irina Schrotter, alături de Lucian Broscatean și Carmen Chereches. Ultima colecție Irina Schrotter, cea de Primavară/Vară 2016 a fost prezentată în cadrul săptămânii de modă de la Viena

KAPTURA DE AER – „un concept și o metaforă în același timp, sintetizând o abordare aparte a designului și a arhitecturii”. Ca direcţie propusă, designul Kaptura de Aer se defineşte în primul rând prin ceea ce se află dincolo de materialitatea obiectelor, astfel că forma lor nu este un scop, ci un indiciu.

MEȘTESHUKAR BUTIQ –  o rețea de întreprinderi de economie socială ce are ca scop revalorizarea meșteșugului traditional rom. Obiectele comercializate de Meșteshukar ButiQ reprezintă reinterpretarea meșteșugului tradițional, reunind tehnici vechi de sute de ani cu un design contemporan.

OONA STUDIO – Iniţiatorul proiectului, Bogdan Adrian, este economist. OONA Studio este un mic atelier de design și creație orientat în principal pe producția de soluții de depozitare indoors pentru biciclete. Cu un design contemporan și multifuncțional, produsele OONA Studio sunt gândite să aducă un plus de stil și utilitate oricărei încăperi și se adresează în special celor pentru care bicicleta este mai mult decât un simplu mijloc de transport, celor pentru care bicicleta reprezintă un stil de viață.

ORIGAMIC | PAUL BUDAN – Origamic se naşte din simple făşii de hârtie pliate, multiplu colorate. Paul Budan le multiplică în moduri iscusite şi le dă viaţă.

PROTOTIP STUDIO – Prototip Studio înseamnă Ioana Ciurea & Bogdan Gotia, ambii absolvenți ai școlilor de arhitectură (UAUIM București, respectiv FAU Cluj). Au înfiinţat un atelier unde să facă: arhitectură , design de interior, de produs, grafic – design în general.

SIMPLEXIO  – Simplexio folosesc „fascinația pentru universul minunat văzut printr-o lentilă de microscop pentru a se inspira. Creează, astfel, obiecte înfățișând forme care au existat înainte de timp”.

VERONICA FRIȘAN –  brand de fashion clujean, lansat pe piață în 2012. Veronica Frișan, designerul brandului care îi poartă numele, a creat VF din dorința de a aduce în prim plan piese nonconformiste, versatile, cu un design minimalist.

Vlad Sulea/THE TAILOR  – Vlad Sulea este un designer vizual cu peste 15 ani de experiență profesională, specializat în grafică non-digitală. Materialul în care se manifestă ideile sale este decisiv pentru personalitatea obiectului creat și impactează consumatorul în mod profund și memorabil. Crede că valoarea obiectelor de design va crește pe măsură ce vor deveni mai rare, în contextul digitalizării vieții.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare