Închide

Care sunt cei mai mari chiriași din primele clădiri de birouri ale Clujului

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 23, 2014 0 3684

Concurența e peste drum

Concurența e peste drum (vedere din The Office spre Maestro)

 

ACTUALdeCLUJ.ro vă prezintă lista celor mai importanți chiriași (ca suprafețe ocupate) din primele clădiri de birouri ale Clujului, lansate de oameni de afaceri din oraș, printre care tandemul Dorel Goia – Horia Ciorcilă (Maestro Business Center), Răzvan Țărmure (Cluj City Center) sau Arpad Paszkany (Sigma Business Center). Cu patru mari centre de afaceri cu proiecte în lucru care vor livra zeci de mii de mp de noi spații de birouri, proprietarii din „vechea gardă” au deocamdată și ei clădirile ocupate, dar primele relocări sunt deja în pregătire.

“Pentru prima oară în ultimii ani, avem o situație în care chiriașii au de unde alege. Au mai multe variante pe care le pot lua în calcul, spre deosebire de acum doi ani de exemplu, când dacă vroiai să închiriezi suprafețe mai mari de 500 mp în Cluj-Napoca, nu prea aveai opțiuni. În momentul de față putem spune că balanța s-a echilibrat, în consecință vom vedea o scădere a prețurilor pe acest segment, câteva relocări interesante, extinderi și instalări ale unor companii noi care prospectau de ceva timp piața clujeană”, spune Andreea Miron, marketing manager la Re/Max – Grup de Lux, agenție care colaborează cu mai mulți proprietari de spații de birouri în Cluj-Napoca.

Situat pe Calea Baciului, imobilul de birouri Amera Tower a fost integral reocupat, după ce închiderea centrului de servicii al ING de la Cluj i-a lăsat pe proprietari cu întreaga suprafață în căutare de chiriași. Compania din Energie E.ON a ajuns să ocupe cinci etaje ale clădirii, iar un alt chiriaş important este grupul francez de asigurări Groupama, care a preluat patru etaje pentru un alt centru de servicii. Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a ieşirii din Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp utilă închiriabilă.

Olimpia Business Center, unul dintre primele imobile de birouri din oraș, se împarte între patru chiriași principali care ocupă suprafețe similare. La fel ca în cazul Amera, și aici proprietarii au avut de gestionat o situație dificilă, după ce Nokia, care era principalul chiriaș al clădirii, și-a închis centrul de cercetare de la Cluj. „Situația este echilibrată, alături de Citi Bank avem patru chiriași – Arobs, Thomsons Online Benefits, Evalueserve și RCS&RDS – care ocupă suprafețe similare. Înainte, chiar dacă aveam și alți clienți, Nokia era chiriaș dominant. Acum, cei 6.000 mp se împart la patru. E un model de afaceri funcțional care înseamnă disiparea riscului. Dacă pleacă unul dintre chiriași e mai ușor de găsit înlocuitor”, a explicat Alexandru Galoș, proprietar AG Consulting, dezvoltatorul clădirii.

Administratorii Olimpia vor avea de alfel de rezolvat o astfel de situație în perioada următoare, având în vedere că societatea furnizoare de software Arobs Transilvania, care are la Cluj 4 sedii, renunţă la două dintre birouri (inclusiv la cel din Olimpia, potrivit informațiilor furnizate de conducerea companiei). Arobs va prelua 1.800 mp în cea mai mare clădire de afaceri finalizată anul trecut în oraş, Cluj Business Center (ridicată pe fosta platformă Feleacul). „Eu știu că Arobs se extinde”, a spus Galoș referitor la acest subiect. Imobilul de pe Calea Dorobanţilor a fost inaugurat în martie 2006, are o suprafaţă de 5.770 mp, cu o suprafaţă utilă de birouri de 4.800 mp și a obținut recent certificarea de clădire “verde”.

Cu 14.500 mp suprafață închiriabilă, clădirea Sigma Business Center din cartierul Zorilor este unul dintre cele mai mari imobile de birouri funcționale în oraș și a fost recent extins prin supraetajare. „Evoline, Sykes și Orange sunt cei mai mari chiriași, fiecare are câte o suprafață de aproximativ 4.000 mp”, a precizat Arpad Paszkany, proprietarul clădirii.

Inaugurat în 2007, Power Business Center are o suprafață de 10.000 mp și a fost dezvoltat de compania Eximprod Power System. Grupul industrial Bombardier, care are la Cluj un centru de servicii, este cel mai mare chiriaș al clădirii, ocupând un sfert din suprafață (2.500 mp), potrivit datelor agenției Re/Max- Grup de Lux.

Imobilul Maestro Business Center a fost livrat pe piață în 2006 și este amplasat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, peste drum de șantierul The Office, cea mai mare clădire de birouri aflată în construcție în oraș și care se apropie acum de data de livrare. Potrivit datelor RE/Max- Grup de Lux, cel mai mare chiriaș al imobilului este Steelcase-care ocupă 1.600 mp. Steel Case, lider mondial in mobilier de birou, are la Cluj un centru de suport pentru continentul european, ajungând în acest an la o echipă de peste 140 de oameni. Compania va avea un showroom de prezentare în The Office, noul imobil de birouri de peste drum, care se inaugurează săptămâna viitoare și preia locul 1 în topul centrelor de afaceri de la Cluj în funcție de suprafață (cu cei 19.000 mp acum livrați pe piață).

Silver Business Center, livrat în septembrie 2011, și amplasat tot pe Calea Dorobanților, are o suprafață de 4.200 mp și trei chiriași principali. Potrivit lui Lucian Dardai, reprezentantul proprietarilor, fiecare dintre aceste companii își desfășoară activitatea pe câte o suprafață de aproximativ 500 mp: Tenaris, Pentalog și Casa de Insolvență Transilvania, ai cărei asocați și dețin clădirea.

Cluj City Center, realizat ca parte a unui ansamblu mixt (birouri-rezidențial) are 5.000 mp construiţi de birouri. Cu 700 mp, compania Mol este unul dintre principalii chiriași ai clădirii amplasate totpe  Calea Dorobanților.

Vechiul val față în față cu concurența

Liberty Technology Park (dezvoltat de Fribourg Development în zona gării), Cluj Business Center (dezvoltat de Felinvest pe fosta platformă a fabricii Feleacul), The Office (dezvoltat de fondul sud-african de investiții NEPI pe fosta platformă Tricotaje Someșul) și United Business Center (dezvoltat de Iulius Group pe malul lacului din Gheorgheni) se află în lucru, cu o parte din suprafețe recent livrate, și sunt proiectele care vor schimba decisiv piața de birouri de la Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.