Cine plăteşte când primăria greşeşte “virgula”
Administrație by Luminiţa Silea - apr. 15, 2014 0 1111
Noul regulament votat de primăria clujeană pentru închirierea spaţiilor excedentare din unităţile de învăţământ clujene a încurcat dascălii implicaţi în programul şcoală după şcoală, derulat în sistemul public de învăţământ. Aceştia spun că vor fi taxaţi la metru pătrat cu bani grei pentru că administraţia locală a greşit o formulare în regulament, motiv pentru care vor fi nevoiţi să se renunţe şi să-şi lase elevii în sistemul “cheia de gât”.
Programul “after school “ (şcoală după şcoală) cuprins în legea educaţiei se poate organiza în instituţiie de învăţământ de stat în care învaţă elevii, în măsura în care şcoala dispune de spaţii necesare, iar părinţii îl doresc şi acceptă să-l susţină financiar. La Cluj-Napoca sistemul funcţionează în mai multe unităţi şcolare din oraş. “Nu există o evidenţă a dascălilor implicaţi în acest program la Cluj-Napoca. Cred că nici Inspectoratul Şcolar Judeţean nu are. Fiecare şcoală decide dacă derulează programul la cererea părinţilor şi ei se supun regulamentului primăriei privind utilizarea spaţiilor şcolilor pentru afterschool”, a menţionat Lucia Cojocaru, liderul clujean al Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar.
Alina Ioana Negru, directoarea Liceului “Avram Iancu”, unitate şcolară unde există program after school, spune că profesorii implicaţi în activitate au ajuns într-o situaţie ingrată din pricina noului regulament instituit de primăria clujeană referitor la închirierea spaţiilor excedentare din unităţile de învăţământ. Programul „Şcoală după şcoală” este aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5.349/2011, însă deocamdată pentru respectivul ordin nu există norme de aplicare. Profesorii implicaţi s-au înregistrat ca persoane fizice autorizate pentru a lucra legal în respectivul program şi, pentru că în metodologia de organize nu se precizează felul în care se poate dispune de spaţiul din şcoli, între şcoală şi cadrul didactic s-au încheiat contracte de închiriere pentru orele în care se utilizează sala de curs.
“Noul regulement instituit de primărie aduce tarife mai mari de închiriere pentru spaţiile excedentare din şcoli şi nu face nicio distincţie în cazul programului afterschool. Programul e reglementat printr-un ordin fără norme de aplicare. Aşa că, atât noi cât şi Inspectoratul Şcolar Judeţean ne supunem regulamentului instituit de primărie în ceea ce priveşte utilizarea spaţiilor din şcoli pentru program. Acest regulament ar trebui modificat în aşa fel încât programul să fie încurajat şi susţinut”, a declarat diectoarea Liceului “Avram Iancu”.
Aceasta a precizat că pentru următorul an şcolar trebuie să se facă propuneri privind curicula programului pentru a obţine avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean. “În lipsa normelor, ei pot să nu îl aprobe, însă dacă primăria face distincţie clară şi spune cum se pot folosi sălile de clasă pentru afterschool, atunci nu vor fi probleme chiar dacă nu apar normele de aplicare”, a adăugat Negru.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean spune că a avut dicuţii cu primăria pe tema programului afterschool şi consideră că acesta nu va fi afectat de noul regulament instituit de primăria clujeană. “A fost acolo în regulament o greşeală de formulare şi profesorii s-au speriat că vor plăti impozite la metru pătrat şi nu pe orele lucrate în cadrul programului. Nu va fi nimeni afectat, am discutat cu primăria şi totul va fi în regulă, nimeni nu trebuie să-şi facă probleme, noi vom aviza ca până acum activităţile din program”, a precizat Cuibus.
Potrivit primăriei, regulamentul adoptat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 500 din noiembrie 2013 privind închirierea spaţiilor excedentare din unităţile de învăţământ face referire la spaţiile care nu sunt utilizate în programul instructiv-educativ, conform curiculei şcolare, respectiv ore de curs şi programul after school. Pentru închirierea respectivelor spaţii tariful este de peste 27 de lei/metru pătrat.
“Până acum, din informaţiile mele, profesorii plăteau chirie de 10 lei/metru pătrat, adică în jur de 250 de lei pe lună, în funcţie de cât de mare este sala de clasă. Normal ar fi ca pentru aceste activităţi să nu se plătească chirie iar primăria să se implice în program. Voi propune şi o modificare în acest sens, tocmai pentru că în alte localităţi programul este susţinut de primării, nu doar de părinţi”, a spus şi consilierul local PNL Ioan Bîldea.