Închide

Cine modernizează Palatul de Justiție din Cluj pe 67 milioane de euro

Economie by Actual de Cluj - sept. 18, 2024 0 150

Asocierea Bog’Art (lider) – Athenaeum Construct – Popp & Asociații, ACI Cluj – UTI Construction and Facility Management – Electroproiect, alături de Schindler România, ca subcontractant, a câștigat contractul de modernizare a clădirii Palatului de Justiție din Cluj, din Piața Ștefan cel Mare 1, din Cluj-Napoca.

Valoarea de atribuire a lucrărilor de proiectare și execuție este de 333 milioane de lei (circa 67 milioane de euro), iar durata de implementare este stabilită la 36 de luni, arată publicația Agenda Construcțiilor.
Construcția existentă este alcătuită din trei tronsoane, cu regim de înălțime diferit: P (Parter)/ S+P+1E/ P+2E/ S+P+2E/ S+P+2E+M/ P+3E/ S+P+3E și o suprafață desfășurată totală de 23.605 mp. Proiectant general este compania Popp & Asociații, proiectant de specialitate – Architecture & Art Studio, ambele din București, iar societatea Geocam Test & Drill, din Cluj-Napoca, a elaborat studiul geotehnic.
Conform Caietului de sarcini, vor fi realizate lucrări de desfacere a pereților existenți și realizarea unora noi, modificarea dimensională/ umplerea/ deschiderea unor noi goluri pentru ferestre și uși, reamenajarea zonelor de acces în clădire, realizarea unor noi scări de circulație interioare, montarea unor instalații suplimentare de lifturi, schimbarea de destinație a zonei de Penitenciar în zona de Birouri, refacerea integrală a acoperișului, reamenajarea curților interioare, precum și demolarea extinderilor ulterioare construcției inițiale, cu regim de înălțime P (Parter).

Conform notei de fundamentare care stă la baza acestei hotărâri de guvern, prin avizul din 21 martie al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe, clădirea Palatului de Justiție Cluj se află într-o stare precară de conservare, ”fiind evidente multiple zone și tipuri de degradări, având cauze atât antropice cât și naturale, așa cum reiese din studiile și expertizele de specialitate”. ”În afara de cauzele naturale ale degradărilor, ca urmare a multiplelor intervenții realizate de-a lungul timpului, cu diverse scopuri- reparații, extindere, supraetajare, mansardare, dezvoltare, modificări funcționale și de destinație, ansamblul Palatului Justiției a suferit diverse transformări, neunitare și, de cele mai multe ori, deficitare, cu mari prejudicii aduse integrității structurale, imaginii de ansamblu și a valorilor arhitecturale-urbanistice și simbolice ale clădirii”, se arată în document. ”Din punct de vedere funcțional și sanitar, construcția nu corespunde cerințelor de calitate prevăzute de legislația în vigoare”.

În clădirea Palatului de Justiție funcționează Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, Tribunalul Comercial, Curtea de Apel Cluj și Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. În imediata vecinătate funcționează secția exterioară a Penitenciarului Gherla și Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție.
Clădirea are o suprafață desfășurată de aproape 20.000 metri pătrați și o amprentă la sol de 11.400 metri pătrați. A fost proiectată, în urmă cu un secol, pentru destinația pe care o are și acum, adică activitatea Justiției într-un oraș care atunci număra 50.000 de locuitori, mai puțin de o cincime din populația actuală. Conform unei prezentări oficiale numărul curților interioare ajunge la 13, pentru lumină naturală și ventilație. Este, astfel, cea mai alambicată clădire din Cluj. Aici un reportaj pe acest subiect.

Citește și:

Ministrul Justiției: un sfert din investițiile din 2024 merg la Palatul de Justiție din Cluj, o sută de milioane de euro în total

Clădirea Palatului de Justiție din Cluj, cunoscută ca cea mai alambicată clădire a orașului, va fi renovată cu peste o sută de milioane de euro, decizia a luat-o azi Guvernul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu