Închide

Cine este "reprezentantul presei" căruia Bene i se confesa?

Actual de ClujTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 28, 2014 5 746

Nu de puține ori s-a vorbit despre relațiile pe care omul de afaceri Ioan Bene (foto:România Liberă) le dezvoltase în ultimii ani cu unii patroni de presă sau chiar cu jurnaliști din Cluj. Este mai mult decât cunoscut faptul că Bene contribuia la susținerea unor afaceri de presă, iar pe această temă, la un moment dat, în spațiul public a apărut chiar un conflict deschis între doi jurnaliști clujeni.

Tipul de relație – păstrată de Ioan Bene cu unii jurnaliști – poate fi înțeles și din faptul că în presa clujeană nu s-a scris nimic despre lucrările ilegale derulate de Construcții Napoca în incinta Aeroportului. Din documentul în care procurorii motivează arestarea omului de afaceri Ioan Bene și a președintelui Consiliului Județean, Horea Uioreanu, reiese nu numai că Bene își permitea să vorbească cu un oarecare  „reprezentant” al presei, ci și faptul că avea încredere totală în acesta.

Concret, după apariția primului articol din presa clujeană care vorbea despre licitația trucată de la Aeroport,  Ioan Bene a simțit nevoia să se confeseze unui  alt „reprezentant al presei” – așa cum reiese din motivarea procurorilor. Constructorul nu s-a mulțumit să se plângă prietenului său din presă depre apariția acelui articol, ci a ținut să-i povestescă și cum a contribuit el la trucarea licitației care i-a asigurat un contract de câteva milioane de euro. După această conversație a mai trecut aproximativ o lună până când Bene a fost arestat. În toată această perioadă, presa clujeană nu a scris nici un rând despre ilegalități. Relatările au început de abia după ce Bene a fost trimis în arest.

Redăm mai jos paragraful din motivarea care a stat la baza arestării lui Ioan Bene și a lui Horea Uioreanu:

„Publicarea primului articolul a determinat pe preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea să ia legătura cu patronul publicaţiei on line, cu care a stabilit o întâlnire în cursul zilei de 1 aprilie 2014. Urmarea celor discutate de cei doi a constat în scoaterea articolului din 2 aprilie de pe mediul on line precum şi demiterea ziaristului care l-a realizat, fiind astfel evident scopul urmărit de edilul judeţului, care a încercat să acopere maniera ilicită în care contractul fusese atribuit şi modul ilegal în care se realizaseră lucrările.

La rândul său, reacţionând la adresa articolelor de presă, într-o discuţie purtată cu un alt reprezentant din presă, inculpatul Bene Ioan şi-a manifestat nemulţumirea asupra celor publicate, recunoscând însă trucarea licitaţiei. Astfel, omul de afaceri a împărtăşit interlocutorului său că a fost realizată o procedură de licitaţie „la înţelegere” şi că, pentru a da o aparenţă irefutabilă de legalitate „a pus” pe unul din participanţii la licitaţie să formuleze contestaţie, ştiind că respectiva societate nu are nicio şansă de izbândă pentru că nu îndeplinea condiţiile de participare, fiind vorba de o societate comercială cu numai 2 angajaţi:

BENE IOAN: (…) noi aveam făcute în avans 4 luni de zile lucrări care ei nu le autorizaseră, ca să mă înţelegi. Şi tot scandalul ăla de anul trecut….autorizaţie ei înşişi. Clar că-i o campanie. Ideea care a fost? Licitaţia a fost făcută, sigur că la un moment dat o echipă de la băieţii ăştia a lu ACI, mă rog, Grup 4, i-am pus pe 2 din Beclean să conteste, nu au avut ce să conteste că ăia nici măcar nu se încadrează, că sunt 2 angajaţi. Ştii? Dar de formă…

5 comentarii

  1. Stii clar cine-s reprezentantii presei dar nu le dai numele? Daca vrei sa faci din site-ul asta un ziar zdravan atunci nu te tot ascunde dupa deget. Nu de alta dar o sa interpretam ca-i defapt un mic santaj la mijloc.

  2. Din interceptari:”Licitaţia a fost făcută, sigur că la un moment dat o echipă de la băieţii ăştia a lu ACI, mă rog, Grup 4, i-am????? pus pe 2 din Beclean să conteste…”
    Fraza nu are sens asa cum a fost transcrisa cu „i am pus”. E clar ca e „i au pus” dar dispare ilicitul subiectului!
    Pareri?

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare