Închide

Cine e ziaristul care laudă Clujul în The Economist: „Aici am văzut un optimism real despre viitorul orașului. În general cred că acesta nu e cazul în mare parte din restul României”

DezvoltareInternaționalTop News by Mihai Prodan - dec. 20, 2018 0 963

Autorul laudativului articol despre Cluj-Napoca dîn reputatul The Economist nu e oricine: chiar dacă materialul nu e semnat, o practică a publicației, autorul e un ziarist cu ștate vechi în domeniu și cunoștințe vaste despre zona Balcanilor.
Articolul publicat de The Economist despre Cluj-Napoca – în ediția sa tipărită pentru întreaga Europă, cu atât mai mult – este jurnalistul Tim Judah, între altele autorul mai multor cărți despre zona Balcanilor și considerat, grație deceniilor în care a studiat această regiune, un expert în domeniu.
Tim Judah s-a născut în Londra în 1962 și a studiat la London School of Economics. A fost corespondent The Economist la București încă din 1990, până în 1991, s-a mutat la Belgrad, apoi la Londra în 1995, dar călătorește frecvent în zona Balcanilor. Așa a făcut și la începutul acestei luni, când, pentru patru zile, a stat în Cluj-Napoca pentru a documenta un articol despre ceea ce, consideră el, e excepția într-o țară depopulată masiv: orașul reușește să atragă populație și se confruntă, chiar și așa, cu o criză a forței de muncă. Textul a fost publicat doar în urmă cu două zile, la o lună după începerea documentării.
Tim Judah e considerat o autoritate pentru politica din zona Balcanilor și e autorul conceptului de „iugosferă” cu referire la spațiul fostei Iugoslavii, descrisă ca „un mod de a descrie reînnoirea a mii de legături rupte de-a lungul fostului stat”. E relevant pentru România căci, în articolul despre Cluj, Judah compară România cu Iugoslavia care, deși formată în același an, nu mai există.

Tim Judah (foto mijloc) a fost în urmă cu câteva săptămâni moderatorul unei discuții la Institutul pentru Științe Umaniste Viena, la care a participat și parlamentarul clujean Adrian Dohotaru.

L-am întrebat pe autor ce l-a determinat să scrie despre Cluj – mai ales în termeni atât de laudativi. „Am decis să scriu un articol despre ce se întâmplă în Cluj pentru că am considerat că e foarte interesant și puțin știut în afara României. S-a scris mult despre România, economia și politica sa ca întreg, deci un articol sau mai multe despre România în general nu ar face o mare diferență, am considerat, sau măcar să atragă atenția cititorului obișnuit. Am auzit de explozia Clujului și transformarea sa, dar nu am citit despre asta în vreo publicație reputată de limbă engleză. Am început recent în secțiunea Europa a The Economist o serie de articole despre orașe „din eșalonul doi” și ce se întâmplă în ele, ca să documentăm ce se întâmplă într-o țară nu întotdeauna din capitala ei, și intenția mea originală a fost să includem Clujul aici, dar în final n-a fost posibil. Problema e că Clujul e prea mare și ideea secțiunii respective e că orașul în chestiune ar trebui să fie al zecilea ca mărime a populației, ceea ce evident nu e cazul Clujului”.
Aceasta e a doua vizită a lui Judah la Cluj după una în 1990 așa că l-am întrebat cum i-a perceput schimbarea în aceste aproape trei decenii. „În acel an, imediat după Revoluție, am trăit în România un an ca ziarist. La fel ca restul României Clujul de acum e ca alt oraș față de Clujul din 1990”.
L-am întrebat după cele câteva zile în care a stat la Cluj documentând articolul ce anume i-a ieșit cel mai mult în evidență în oraș. „Aici am văzut un optimism real despre viitorul orașului. În general cred că acesta nu e cazul în mare parte din restul României”.

Judah a ținut să precizeze că a mai existat un motiv pentru venirea sa la Cluj, căci documentează migrația și demografia într-un proiect dreulat de Institutul de Științe Umaniste din Viena. „Având în vedere că atât de mulți oameni au părăsit România, acesta a tost un motiv în plus să vin acum, deși situația în Cluj e ușor diferită față de restul țării. Totuși știam că aici găsesc oameni exceleni cu care să vorbresc la departamentul de științe politice al universității și la Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației”, conchide el.

Judah a fost publicat și în Bloomberg, ca editorialist, și e autorul cărților publicate la Yale ori Oxford „Sârbii: istorie, mit și distrugerea Iugoslaviei”, „Kosovo: război și răzbunare”, „Bikila: olimpicul desculț al Etiopiei”, „Kosovo: ce trebuie să știe toată lumea” și „În vreme de război: povești din Ucraina”. A vizitat orașul Cluj-Napoca în urmă cu 20 de ani iar la începutul acestei luni s-a întors pentru a documenta un foarte laudativ articol despre oraș în care îl compară pozitiv cu România – în ce privește de exemplu relația cu forța de muncă, ce fuge din România, dar vine la Cluj. De altfel Judah a notat în urmă cu două zile pe Twitter, ca o explicație la o fotografie cu primarul Emil Boc și țestoasa sa din biroul Primăriei: „Emil Boc și țestoasa sa. Boc, fost premier al României, e primarul Clujului, din Transilvania, un oraș care explodează. Oamenii emigrează din restul României, dar se mută la Cluj”.

 

Concluzia sa a venit ieri, tot pe Twitter: „A fost grozav să scriu un articol pozitiv din România, în Cluj-Napoca, dar acesta e un alt loc, cum e Ungaria, unde criza forței de muncă mușcă, mulțumită emigrației spre Vest. Polonia e diferită pentru că un milion de ucrainieni ce muncesc acolo au preluat sarcina”.

 

Să spunem, în încheiere, că articolul din The Economist despre Cluj-Napoca a fost ilustrat cu o fotografie de la protestele din … București.

Citește și:

The Economist: România are un oraș cu care se poate lăuda

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare