Închide

Cine e pilotul MIG-ului prăbușit azi, după ce a decolat din Câmpia Turzii: s-a născut la Cluj și are 600 de ore de zbor pe avioane supersonice

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 20, 2021 0 730

Pilotul avionului de la baza aeriană din Câmpia Turzii prăbușit în această după-masă în Mureș se numeșet Andrei Criste și e pilot militar din 2008; acesta se află acum internat în spital după ce a reușit să se catapulteze la timp din avion.

Pilotul Andrei Criste e locotenent-comandor Andrei Criste și e internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, unde a fost evaluat de o echipă medicală, arată Ministerul Apărării Naționale. Echipa de medici a constatat că viața sa nu este în pericol și a autorizat transferul pacientului, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București, pentru tratament de specialitate și recuperare. Transferul va fi realizat în cursul acestei seri, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române.

Criste este pilot militar din anul 2008 și are o experiență de 600 ore de zbor pe aeronave supersonice, fiind certificat ca pilot operațional pe aeronave MiG-21 LanceR. Criste s-a născut la Dej, în noiembrie 1984 și a absolvit Academia de Studii Aeriene din Grecia.

Aeronava implicată în incidentul aviatic decolase în jurul orei 14 de pe baza aeriană din Câmpia Turzii, pentru a executa un zbor de instrucție împreună cu alte două aeronave de același tip. ”În timpul executării misiunii, pilotul a raportat că se află într-o situație de urgență și s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona localității Dedrad, județul Mureș, în afara ariilor locuite. Celelalte două aeronave au revenit în bază, în siguranță, în jurul orei 15”, arată MApN. Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Apărării. De asemenea, în conformitate cu procedurile-standard, au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate.

Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei mureșene Batoș, a spus la Digi24 că la momentul prăbușirii se afla în localitate, împreună cu viceprimarul, și au auzit „un zgomot mai ciudat pentru un avion”. „Ne-am uitat pe cer, am văzut avionul și am văzut că are și o direcție mai haotică, cred că avea și o dâră de foc după el. Totul s-a întâmplat atât de repede, imediat am văzut că se îndreaptă cu botul spre pământ și am zis «gata, pică!». Era la o înălțime joasă, am văzut că în momentul ăla pilotul s-a catapultat și imediat am plecat spre direcția respectivă. Am ajuns la fața locului împreună cu domnul viceprimar, am fost primii care am ajuns. Am găsit pilotul, era încurcat între firele de la parașută, ne-a cerut să-l ajutăm să se ridice, l-am pus în mașina noastră, iar domnul viceprimar s-a deplasat cu el spre ambulanță. Bucuria este că pilotul este bine, cu probleme sper nu grave din câte l-am văzut. A cooperat cu noi, este conștient, este bine. E bine că nu a căzut pe vreo gospodărie”.

Dinu Dumitru Cotoi a redat dialogul eu pilotul avionului prăbușit: „L-am întrebat dacă poate să se ridice, a zis că poate, dar să-l ajutăm, și dacă mai are un alt pilot și a zis că-i singur. Atunci ne-am liniștit că dacă nu reușea să se catapulteze nu mai avea șanse. Ne-a spus unde să sunăm, la unitatea lui, la Cluj, și (…) foarte repede au venit echipaje de pompieri, poliție, salvare, elicopterul SMURD, între timp au venit colegii de la baza lui aeriană”.

Edilul a spus că au loc periodic zboruri ale piloților de la Câmpia Turzii, fiind „o zonă unde au posibilitatea să se instruiască”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare