Închide

Cine din USR-PLUS se ia la trântă cu Boc? Tensiuni în Alianță în privința alegerilor locale de la Cluj

ActualitateOpiniePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 18, 2019 9 1976

Organizațiile clujene USR-PLUS au anunțat că vor avea o competiție internă pentru a-l desemna pe candidatul care va intra în cursa pentru Primăria Cluj, la alegerile locale programate anul viitor. Competiția e de fațadă – potrivit informațiilor Actual de Cluj – pentru că, în realitate, președintele actual al USR Cluj, Cătălin Sălăgean, s-ar fi înțeles deja cu coordonatorul PLUS de la Cluj, Dan Clinci, să intre în tandem în cursa electorală din 2020, pentru Consiliul Județean, respectiv pentru Primăria Cluj. De altfel, Cătălin Sălăgean și-a anunțat oficial intenția de a candida la președinția Consiliului Județean Cluj, și rămăsese ca USR-PLUS să găsească o soluție adecvată și pentru Primăria Cluj.

Or, Dan Clinci (arhitect de profesie) nu e considerat tocmai o soluție – mai ale de către USR-iștii care au pus bazele partidului – dintr-un motiv foarte simplu. Clinci este un apropiat al liberalilor lui Emil Boc, fiind parte din mai toate proiectele și dezbaterile comunitare pe care le organizează oamenii lui Boc. În mai multe rânduri, Clinci a fost surprins având o atitudine cât se poate de favorabilă la adresa Primăriei și primarului Emil Boc, USR-iștii fiind conștienți că el nu face decât să vâneze poziția de viceprimar, la mica înțelegere cu Emil Boc, longevivul edil al Clujului pe care l-ar avantaja de minune ca USR-iștii să nu-i creeze disconfortul unei opoziții serioase.  „Clinci ar face numai figurație, pentru că el nu va fi capabil să intre în opoziție cu liberalii lui Boc. Dacă USR-PLUS vrea să câștige teren la Cluj, este nevoie de un candidat combativ, nu de un candidat care cântă cum zice Boc. Pe Clinci îl interesează să primească un post de viceprimar și să stea la masa lui Boc, să facă cum zice Boc”  – a comentat o sursă din USR pentru Actual de Cluj.

Dintre parlamentarii USR, nu și-a exprimat nimeni dorința, în mod deschis, de a intra într-o competiție cu Emil Boc, iar o explicație în acest sens este lipsa de încrdere în privința unei reușite electorale. Chiar dacă rezultatele de la ultimele alegeri au demonstrat că USR are forța de a învinge PNL-ul la Cluj, când vine vorba despre candidați, nu există niciunul care ar putea fi în măsură să câștige mai multe voturi decât Emil Boc. „Toți parlamentarii sunt conștienți că nu-l pot învinge pe Boc, prin urmare niciunul nu e dispus să se îngroape politic” – a comentat aceeași sursă pentru Actual de Cluj. Se caută, prin urmare, o soluție de compromis, respectiv un candidat care să-și asume pierderea Primăriei, dar care în același timp să fie capabil să-i facă viața grea lui Boc, în campania electorală. Rămâne de văzut cum se vor încheia negocierile în Alianța USR-PLUS, cert este că noi vom reveni cu detalii pe această temă, în scurt timp.

Foto sus – Dan Clinci (coordonator regional al PLUS) – sursa Facebook

9 comentarii

 1. e urat sa catalogati oamenii care lucreaza in administratia publica ca fiind „oamenii lui Boc”. Oamenii aceia sunt functionari publici, lucreaza in institutie, indiferent de culoarea politica a primarului sau persoana lui. Dan Clinci sau oricare altul nu colaboreaza cu „oamenii lui Boc”, ci cu reprezentanti ai Municipalitatii. Cu aceiasi oameni vor colabora si consilierii USR sau noul primar (in cazul in care Boc nu castiga alegerile) pentru proiectele publice sau de interes public, pentru ca oamenii aceia raspund de ele, ei le gestioneaza. Un primar sau un consiliu fara un aparat de specialitate nu face absolut nimic. Oamenii politici vin si pleaca, functionarii publici raman.

  • Oamenii cu care colaboreaza Clinci sunt membri de partid (PNL), majoritatea angjați de Boc în Primărie, unii dintre ei cu contract pe periada determinată. Oamenii aceștia pe care-i numiți „funcționari” sunt, de fapt, cât se poate de angrenați politic

   • eu cred ca va inselati. Dan Clinci, ca reprezentat al Ordinului Arhitectilor, are legatura cu acei reprezentati ai Municipalitatii responsabili de concursuri. Inevitabil trebuie sa discute cu Arhitectul Sef si alti reprezentanti ai directiei urbanism sau ai directiei de dezvoltare locala si management proiecte. Alti arhitecti din Cluj, daca sunt angajati sa elaboreze proiecte publice, au legatura cu reprezentanti ai directiei tehnice, urbanism si altele. Daca doresti sa organizezi un eveniment, apelezi la serviciul de evenimente publice, colaborezi cu ei. Raman la parerea ca nu este corect sa-i definesti pe cei angajati in primarie ( fie functionari publici, fie personal contractual) ca fiind „oamenii lui Boc”.

    • Văd că vă scapă ideea. Aici nu e deloc vorba de a cataloga pe cineva, pe funcționari în general. Aici vorbim pur si simplu despre o realitate pe care dvs n-o cunoașteți, sau vă prefaceți că n-o cunoașteți. Repet – poate se intelege mai bine – oamenii la care faceti referire, în mod expres colaboratorii lui Clinci din Primărie, sunt membri de partid cu functii politice in PNL, apropiați ai lui Emil Boc! Daca vreti sa procesati această informație, bine, daca nu, iarăși e bine. Ce este sigur este că informatia este adevarata. În alta ordine de idei, daca domnul Clini e mare arhitect-urbanist, sa ramana in zona lui, să nu mai mimeze ca face politica. Sau dacă face, să o facă alături de Boc,în mod deschis si asumat

     • inteleg perfect, insa d-voastra trebuie sa intelegeti ca nu puteti ignora un director, doar pentru ca are carnet de partid, daca acel director este direct responsabil cu managementul proiectelor comunitare. Colaborezi cu el pe plan profesional, ca de aceea e in acea functie. Iar pe acel om il definesc realizarile , nu afinitatea politica. Ordinul Arhitectilor din Romania militeaza pentru implicarea in administratia publica in sensul parteneriatelor pentru obiective strategice cu administratia publica. Daca iti pasa de comunitate te implici, nu faci „politica” si stai deoparte, doar pentru ca X sau Y e apropiat de Emil Boc.
      Numai bine !

     • N-a zis nimeni că oamenii nu trebuie sa colaboreze, dimpotriva, articolul vorbeste tocmai despre acest lucru:COLABORARE. Mai precis, despre faptul că oamenii lui Boc colaboreaza cu oameni din PLUS. Dincolo de aspectul acesta, daca va inchipuiti cumva ca vreo una din initiativele comunitare propuse de oamenii lui Boc n-au si-un scop politic bine definit, inseamna ca sunteti foarte naiv. Dar eu nu cred ca sunteti naiv, intentia dvs este de a minimaliza sensul unor informatii care sunt cat se poate de adevarate. In alta ordine de idei, revin si spun ca este cat se poate de firesc ca oamenii sa colaboreze intre ei, profesional, cum spuneti, dar in mod cert ei trebuie sa-si asume public si sensul electoral pe care il dă o astfel de colaborare.

 2. @laur: din pacate vedeti totul din prisma binomului – „oamenii lui Boc – oamenii din PLUS”, in loc de „reprezentantii Municipalitatii – reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania”. Cand Municipalitatea apeleaza la arhitecti, nu o face in functie de culoarea politica, ci de competente. Desigur, exista si arhitecti care au diverse afinitati politice, insa ideea de a nu te implica, de a nu participa la dezbateri publice privind proiectele comunitare, doar pentru ca risti sa-ti asociezi imaginea cu „oamenii lui Boc” mi se pare ridicola. La fel de ridicol e sa fie atacat Dan Clinci doar pentru ca, la fel ca organizatia profesionala pe care o reprezinta, apreciaza deschiderea administratiei pentru organizarea concursurilor pentru proiecte vizand spatiul public. Ce e bun in administratie trebuie apreciat, ce e rau trebuie corijat. Daca in USR Cluj sunt si cei care au pierdut toate procesele intentate primariei, prin asociatia aceea de „protectie” urbanistica a Clujului, atunci pot sa inteleg aversiunea lor fata de oricine care nu se lasa pacalit de retorica lor goala.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.