Închide

Cimitirul Beliș: doi clujeni, dispăruți în apele lacului de peste un deceniu, n-au fost găsiți nici acum

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 16, 2023 0 311

Doi dintre cei patru clujeni dispăruți în Beliș în decursul a două zile în 2011 nu au fost găsiți până în ziua de azi. Nici cadavrul fostului director al APIA Cluj nu a fost găsit, la cinci ani de la dispariție.

Trei persoane au traversat cu o barcă lacul în 28 august 2011, în jurul orei 21.30. Ioan Matiş (49 de ani), Saveta Sigartău (57 de ani) şi Ioan Matiş (55 de ani) au fost daţi dispăruţi a doua zi de pădurarul din zona Beliş. Se pare că aceștia au încercat să traverseze lacul luni noaptea cu o barcă, ce ulterior s-ar fi scufundat. Saveta Sigartău apare până în ziua de azi în lista persoanelor dispărute din evidența Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. ”În seara zilei de 28.08.2011,în jurul orelor 21.30, împreună cu alte două persoane, au tranversat lacul de acumulare Beliș cu o barcă și nu au mai fost găsiți până în prezent.Nu se cunosc detalii cu privire la îmbrăcăminte.Semnalmente 1,40-1,50 m înălțime, fata ovală, par vopsit roșcat, ochi căprui”, e notat în dreptul acesteia.

Șeful Salvamont Salvaspeo Vlădeasa, Florin Mihuț, spunea atunci presei locale că din toate probele a rezultat că cei trei s-au înecat. ”Din toate probele adunate de aici rezultă că s-au înecat. Vor veni și cei de la ISU, de la scufundări, și am apelat și la colegii de la Târgu Mureș, care au echipamente și pot coborî la adâncime. Am găsit gălețile în care au adunat zmeura și o bucată de vâslă ruptă. Barca nu am mai găsit-o”, a spus acesta după câteva zile de căutări. Cadavrele bărbaților au fost găsite după câteva zile de scafandrii din Mureș. Cadavrul femeii, însă, nu.

O zi mai târziu un al patrulea clujean, care se numea tot Ioan Matiș, a dispărut în aceeași manieră și tot în jurul aceleiași ore, 21.30. Și acesta apare în evidențele IPJ Cluj. ”În seara zilei de 29.08.2011, a dispărut în zona lacului de acumulare Belis Fântânele, urmând a-l traversa cu o barcă pe malul opus în locul numit Capul Dealului, unde avea construită o baracă, însă nu a mai fost găsit până în prezent. Semnalmente- 1,70-1,80m, fața ovală, ochi căprui, păr negru tuns scurt purtat peste cap”.

Să menționăm, tot în 2011 la două luni distanță, în decembrie, un al cincilea bărbat a dispărut înghițit de apele lacului. Cadavrul acestuia a fost găsit după patru ani.

A dispărut în decembrie 2011, dar a fost găsit doar în noiembrie 2015, cadavrul fiind găsit de un pescar, aflat în stadiu avansat de descompunere. Pescarul a alertat autoritățile, care au constatat că respectivul cadavru este al unui bărbat de 45 de ani, care fusese declarat dispărut încă din anul 2011. Acesta se numea Sorin Todea, avea 41 de ani și se pare că transporta de pe o parte a lacului pe cealaltă, cu o plută legată de o barcă, o încărcătură de lemne, însă s-ar fi dezechilibrat și a căzut în apă. Barca a fost găsită plutind în derivă.

Adăugăm că fostul șef al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Adrian Zaharia a dispărut la rândul său în apele lacului Beliș în 2018 și nici acesta nu a fost găsit până în prezent.  Aici detalii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism Berlin.

Articole similare