Închide

Cifrele fațadelor degradate în Cluj: 30% din clădirile deteriotate s-au reparat în urma supraimpozitării

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 09, 2020 0 762

Programul de supraimpozitare a generat repararea a 32 de clădiri  degradate în ultimii trei ani. Asta înseamnă că 30% din clădirile somate pe regulamentul Primăriei s-au reparat din 2017 până în prezent, spune viceprimarul Dan Tarcea.

Consiliul Local face din nou mici ajustări cu privire la lista clădirilor propuse spre supraimpozitare pe programul pornit în 2007 de administrația locală și menit să schimbe „fața” clădirilor din centrul orașului Cluj-Napoca. Apartamente din două clădiri de pe Horia 1 (supraimpozitate din 2018) și J. Courrie nr.2  (supraimpozitate din 2017) urmează să fie scoase de pe lista celor care plătesc impozit mai mare de 5 ori potrivit unor proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței din 10 ianurie 2020.

La finalul lui 2019, Primăria a aprobat ca 39 de clădiri degradate cu 177 de proprietari de apartamente, din afara zonei centrale a orașului, să fie supraimpozitate în anul 2020.

Cifrele programului de supraimpozitare arată că în 2017 au fost somate pentru a se repara un număr de 56 de clădiri cu 734 de proprietari. Din acestea,  jumătate au fost refațadizate iar 28 de clădiri cu peste 300 de proprietari au fost propuse spre supraimpozitare.

În 2018 au fost somate pentru reparații 43 de clădiri degradate totalizând 503 proprietari. Din ale s-au reparat 14 clădiri iar 29 (cu peste 300 de proprietari) au fost trecute pe lista celor supraimpozitate.

În 2019 au fost somate pentru a se repara 18 clădiri însumând 122 de proprietari. Din ele nu s-a reparat niciuna, toate rămânând pe lista pentru supraimpozitare.

Din 2016, Primăria din Cluj a preluat exemplul și regulamentul pentru fațade de la Oradea și s-a apucat de inspectarea clădirilor din oraș. Clădirile au primit punctaje, iar cele identificate ca fiind degradate (25 puncte) au fost propuse pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor. Potrivit datelor Primăriei, în perioada 2016-2018 au fost inventariate peste 1500 de imobile din zona ultra și semicentrală, din care au intrat la supraimpozitare mai puțin de 100 de clădiri. Politica este ca proprietarii (persoane fizice sau juridice) să fie scoși de la supraimpozitare, în condițiile în care se demarează lucrările de refațadizare și reparații la clădiri. Dacă nu, supraimpozitarea continuă și în următorul an. Primăria a început și ea să își repare clădirile pe care le are în proprietate în centrul orașului.

În 2019, s-au inventariat 350 de clădiri din inelul III de străzi perimetrale centrului orașului. Din acestea s-au propus la supraimpozitare cele 39 de clădiri.

„Cifrele programului de supraimpozitare arată că în 3 ani de zile s-au reparat 30% din fațadele degradate din Cluj. Este o situație bună, având în vedere că reparațiile la acestea clădiri, mare parte monumente, presupun fonduri consistente pentru lucrări. În plus, este nevoie și de timp pentru parcurgerea etapelor de autorizare a lucrărilor, în cazul celor unde este nevoie de intervenții complexe”, a spus viceprimarul Dan Tarcea. El a adăugat că cifrele date publicității recent de Primărie, și anume peste 500 de clădiri din centrul Clujului care și-au schimbat fața în ultimii 3-4 ani se explică prin faptul că și proprietarii care aveau punctaje aproape de cele pentru supraimpozitare s-au grăbit să-și repare clădirile tocmai pentru a nu ajunge în situația de a fi taxați cu impozite de 6 ori mai mari.

Vezi și: Supraimpozitarea se mută pe străzile circulate din Cluj. Cum stă Clujul la repararea fațadelor din centru

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare