Închide

Chiar dacă li se cere capul, aleșii locali migratori nu prea au motive de tristețe

AdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 22, 2015 0 757

În județul Cluj sunt peste 20 de aleși locali care s-au lăsat seduși de Ordonanța migrației, alegând să-și părăsească partidele care le-au oferit un mandat, fie de consilieri locali, fie de consilieri județeni. Această Ordonanță a fost declarată, oficial, neconstituțională. Întrebarea este dacă acești polticieni își vor piarde acum mandatele de aleși locali. Senatorul de Cluj Alin Tișe a anunțat că PNL va cere în mod expres executivului Consiliului Județean Cluj să ia act de încetarea mandatelor pentru fiecare dintre consilierii județeni care au plecat din partid. Este vorba despre Rareș Rusu (fost PDL, actualmente PMP), Andreea Morar (fostă PDL, actualmente independentă), Valentin Pop (fost PPDD, actualmente PLR) și Axente Husar (fost PPDD, actualmente independent). De cealaltă parte, deputatul Steluța Cătăniciu (fostă PNL, actualmente PLR), susține că ceea ce fac liberalii e doar o acțiune populistă, pentru că și ei și-au atras în baza acestei Ordonanțe peste 100 de aleși locali de la alte partide. Cătăniciu a explicat că numai Parlamentul poate pronunța o soluție legislativă în cazul acestor aleși locali, iar ea nu va putea fi aplicată retroactiv, deci mandatele nu se vor pierde.

Tișe n-are milă de foștii săi colegi de partid 

Cei care au ales să plece din partidul care i-a promovat în forurile consiliilor județene sau locale trebuie să-și piardă mandatele, consideră senatorul Alin Tișe: „Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar cel puțin pe doi dintre cei care au plecat din partid eu i-am pus pe lista de consilieri județeni. Apoi când partidul a fost la greu, ei au ales să plece. Atunci a fost alegerea mea să-i pun pe listă, iar acum trebuie să admit că poate n-am fost foarte inspirat. Curtea Constituțională s-a pronunțat însă în privința neconstituționalității Ordonanței migrației, ca atare, oamenii aceștia vor pierde tot”, a subliniat politicianul. Consilierul județean Rareș Rusu, cel care a fost în PDL și a ales să treacă în PMP, nu pare prea afectat de situația în care a ajuns. El tocmai a inițiat un parteneriat cu ceilalți colegi ai săi independenți, respectiv cu Andreea Morar și Axente Husar. „Atâta timp cât mai avem mandat, noi vom colabora și ne vom face treaba în Consiliul Județean. Când va fi să nu mai avem mandate, vom sta la colț de stradă ca să adunăm semnături de la cetățenii Clujului, pentru a putea iniția în continuare Hotărâri”, a comentat Rareș Rusu.

 Demersul liberalilor: „propagandă ieftină”. Legea Parlamentului nu va putea fi aplicată retroactiv

În opinia deputatului Steluța Cătăniciu – care și-a câștigat un loc în Parlament de pe lista PNL Cluj și care ulterior s-a alăturat grupării Tăriceanu, sub umbrela PLR –  demersul liberalilor e strict o acțiune de propagandă ieftină: „Liberalii dau dovadă de o mare ipocrizie când spun că vor cere să se constate încetarea acestor mandate.  Spun acest lucru pentru că ei la rândul lor au cooptat peste 100 de aleși locali de la alte partide, mai ales din zona Timiș. Dacă aveau certitudinea că Ordonanța va fi declarată neconstituțională, de ce au mai acceptat să-i primească în partidul lor?”. Pe de altă parte, a-i lăsa fără mandate pe cei care și-au părăsit partidele nu e o chestiune care să fie decisă la nivelul unui Consiliu Județean sau Consiliu Local, a mai spus Cătăniciu. Decizia va putea să o ia strict Parlamentul și numai după ce va începe noua sesiune parlamentară, adică după 1 februarie. Iar ce este mai important e faptul că Parlamentul nu are de ce să soluționeze această problemă în consens cu decizia Curții Constituționale, având în vedere că e vorba despre o Ordonanță care în prezent nu mai produce efecte: „Într-adevăr, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională această Ordonanța de Urgență 55/2014 și va cere Parlamentului să adopte o Lege prin care să o respingă. Prin acestă lege de respingere, Parlamentul va avea sarcina să dea o soluție și cu privire la situația mandatelor aleșilor locali care au migrat spre alte partide. Numai că această Ordonanță 55/2014 a produs efecte doar 45 de zile după ce a fost adoptată, iar acum ea nu mai este în vigoare. Prin urmare și Legea pe care o va da Parlamentul poate să aibă doar efecte viitoare, ea nu va putea fi aplicată retroactiv. Astfel, aleșii locali care au acționat în baza acestei Ordonanțe nu mai au cum să-și piardă mandatele”, a explicat Cătăniciu.

Aleșii locali din Cluj care au migrat spre alte partide, în baza OUG 55/2014

Nr.crt. Localitate Nume şi prenume Functie Plecat la
1 Cluj-Napoca Rusu Rareş Consilier judeţean PMP
2 Turda Morar Andreea Consilier judeţean Independent
3 Turda Bichiş Sorin Consilier PSD
4 Câmpia Turzii Pantea Cornelia Consilier PMP
5 Câmpia Turzii Bretoiu Vasile Consilier PMP
6 Jichişu de Jos Moncea Ioan Primar PSD
7 Bobâlna Mureşan Augustin Primar PSD
8 Călăţele Vlaic Aurel Consilier PMP
9 Gilău Bâlc Virgil Consilier PMP
10 Gilău Vele Cristian Consilier PMP
11 Gilău Sfârlea Mihai Consilier PMP
12 Jichişu de Jos Pop Vasile Consilier PSD
13 Jichişu de Jos Deje Zeno Consilier PSD
14 Jichişu de Jos Pop Ariton Consilier PSD
15 Jichişu de Jos Prodan Alexa Consilier PSD
16 Bobâlna Petrescu Adrian Consilier PSD
17 Bobâlna Pop Ambrozie Consilier PSD
18 Bobâlna Rogojan Marinel Consilier PSD
19 Bobâlna Rusu Ioan Consilier PSD
20 Bobâlna Jurcan Ioan Consilier PSD

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.