Închide

Cere declanșarea stării de urgență la nivel de Cluj. Prefectul să lase propaganda

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 05, 2017 0 1174

Criza Pata Rât nu mai poate fi amânată nicio zi, arată liderul Consiliului Județean, Alin Tișe, care i-a solicitat din nou prefectului, în această dimineață, să convoace Comitetul pentru Situații de Urgență, în vederea declanșării stării de alertă. Starea de alertă – care poate conduce la declanșarea stării de urgență – este acea procedura administrativă care ar permite autorităților locale să beneficieze de intervenții din partea tuturor instituțiilor abilitate, inclusiv de sprijin financiar din partea Guvernului.  „Dacă doamna ministră a Mediului și toți reprezentanții PSD sunt preocupați că punem în pericol sănătatea publică,  ar fi bine să și demonstreze lucrul acesta și să ne ofere cadrul legal pentru a putea interveni în regim de urgență. Este foarte simplu să vii să te plimbi până la Cluj și să dai din gură, fără să încerci să faci nimic pentru soluționarea acestei situații. Noi i-am trimis informare și i-am cerut sprijin doamnei ministru încă de la începutul lunii septembrie. Înțeleg că ea nici măcar nu era la curent cu asta”, a comentat Tișe pentru Actual de Cluj.

Președintele Consiliului Județean a explicat că s-a deplasat la incendiul izbucnit noaptea trecută la rampa temporară de la Pata Rât – aflată în custodia Primăriei – manifestându-și îngrijorarea că toată cantitatea de apă utilizată de pompieri se va infiltra în rampa Consiliului Județean, care deja stă pe un lac de levigat, existând permanent riscul unor noi alunecări care vor duce gunoiul până în centura Vâlcele – Apahida și inclusiv în râul Someș. „Avem nevoie de pârghii legale pentru a interveni în regim de urgență. Experții din instituțiile abilitate ale statului să poată să vinsă să ne sprijine cu soluții concrete. Să vedem dacă trebuie să facem un zid de apărare, dacă e necesar să punem niște piloni, sau să cărăm pământ. Sunt soluții tehnice care pot fi puse în aplicare în regim de urgență, iar ministerele și instituțiile statului au obligația să ne sprijine în sensul acesta. Altfel, sigur, Consiliul Județean a urmat recomandările comisiei care a verificat situația în teren, astăzi semnăm pentru a aduce stația de osomoză inversă care să colecteze și să trateze levigatul. Dar nu este suficient. Nu putem să ne mișcăm decât în conformitate cu normativele în vigoare. Nu ne permitem să cheltuim decât ceea ce s-a dispus prin buget. Toată situația trenează mai mult decât este permis. Starea de urgență ne-ar ajuta să aplicăm soluții imediate, pentru a stopa un eventual dezastru ecologic”, a comentat Tișe.

Liderul administrației județene nu s-a sfiit să spună că incendiul de la rampa temporară a Primăriei ar fi fost provocat în mod intenționat, tocmai pentru a îngreuna sarcina Consiliului Județean privind închiderea vechii gropi de gunoi. „Proiectul privind închiderea vechii gropi de la Pata Rât este finalizat în proporție de 90%. Acolo nu mai este gunoi care să ia foc, pentru că groapa, în proporție de 90% a fost acoperită cu pământ. Dacă nu apărea problema cu alunecarea provocată de acest levigat, am fi reușit să finalizăm lucrarea. Chiar am senzația că ceea ce se întâmplă este o treabă concertată. Toată vara au fost incendii la rampa temporară, iar apa care s-a folosit pentru stingeri s-a infiltrat în rampa noastră, mărind cantitatea de levigat. Așa a apărut acea alunecare, în luna iulie. Incendiul de noaptea trecută a fost mult mai mare, nici nu vreau să îmi imaginez câtă apă s-a folosit, câtă a ajuns în rampa noastră, cât de mare este pericolul ca levigatul să meargă în terenul de la Centura Vâlcele Apahida. Este evident că e nevoie să intervenim în regim de urgență, iar pentru asta avem nevoie de sprijin. De aceea am cerut declanșarea stării de alertă. Sper ca de data acesta prefectul să fie mai prompt, să înețeleagă că nu e joacă ceea ce se petrece. Să lase propaganda politica, dacă îi pasă de Cluj”, a spus Tișe.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.