Închide

Cercetătorul Sergiu Pașca de la prestigioasa universitate americană Stanford a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, ieri

EducaţieTop News by Actual de Cluj - apr. 29, 2023 0 176

Cercetătorul Sergiu Pașca de la prestigioasa universitate americană Stanford a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UMF ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, ieri.

Sergiu Pașca e profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford din California, şi unul dintre cel mai bine cotaţi cercetători din lume în neuroştiinţe. Acesta a primit ieri într-un cadru festiv titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 2007. Pașca este considerat un lider internațional în neuroștiințe și celule stem, fiind inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în medicină și științe. Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante zece performanțe științifice ale anului 2022. Pașca urmărește să înțeleagă legile fundamentale care guvernează dezvoltarea și funcționarea creierului uman și identificarea mecanismelor moleculare care duc la boli neuropsihice, precum autismul și schizofrenia. Laboratorul său de la Universitatea Stanford a dezvoltat o serie de metode care permit crearea, din celule stem, de țesut tridimensional nervos funcțional uman și lucrează în continuare la noi descoperiri în neuroștiințele fundamentale și clinice. ”În urmă cu 20 de ani, ca student în anul I, nu mi-aș fi putut imagina că voi sta aici astăzi și vă voi putea împărtăși cercetările laboratorului meu din cealaltă parte a lumii”, a spus Pașca la ceremonia de ieri.

 

După obținerea diplomei de medic, în 2007, un an mai târziu a fost acceptat la studii postdoctorale fără a avea doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din California cu o bursă postdoctorală din partea International Brain Research Organization (IBRO), acordată cu distincția Outstanding. În timpul studiilor postdoctorale în laboratorul lui Ricardo Dolmetsch de la Universitatea Stanford, a dezvoltat unele dintre primele modele celulare cu celule stem pluripotente induse cu scopul de a identifica fenotipurile celulare asociate unor tuburări neuropsihice. Este azi directorul fondator al primului program de Organogeneză a Creierului Uman de la Stanford.

Citește și:

Cercetător clujean ajuns la Stanford, în SUA, primește premiu pentru cercetarea creierului uman

Nici un comentariu

Scrie un comentariu