Închide

Cercetător clujean descoperă schelet de strămoș al elefantului

Educaţie by Actual de Cluj - dec. 14, 2015 0 187

Fragmente ale unui schelet ce aparțin strămoşului elefantului au fost descoperite de cercetătorii clujeni în Ghergheşti, județul Vaslui.

Din echipa de cercetători a făcut parte și profesorul Vlad Codrea (foto), de la departamentul de Geologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie, a UBB, și spune că elementele unui schelet parțial – fragmente ale craniului cu o parte dintre dinți și elemente scheletice din porțiunea anterioară a animalului – dovedesc prezența unui elefant de talie mare, ce ar fi trăit în miocenul superior, adică acum 11-12 milioane de ani. Descoperirea a fost făcută în vară, dar e anunțată abia acum și vine în contextul în care un schelet complet din specie de deinother a fost descoperit cu peste un secol în urmă la Mânzați, în județul Vaslui, de către celebrul paleontolog Gregoriu Ștefănescu. Scheletul este expus astăzi la Muzeul „Grigore Antipa” din București. ” Aceste ierbivore mari au populat îndeosebi aria Europei Centrale și Orientale. De regulă, fosilele lor apar ca oase izolate și foarte rar ca shelete parțiale sau întregi, fapt ce conferă acestei apariții un caracter aparte. Descoperirea aduce un plus de cunoaștere asupra acestor animale și a mediilor în care au viețuit, la Ghergești existând pe atunci o luncă, cu siguranță bogată în vegetație, într-un climat considerabil mai cald decât cel actual. La finalul Miocenului, deinotherii au dispărut complet din România, grupul stingându-se în Africa mai târziu, în Cuaternar. Punctele fosilifere de acest tip din Moldova justifică pe deplin o protecție adecvată, ca arii geologice protejate, fiind de importanță pentru paleontologia națională și europeană”, explică cercetătorii.

Echipa a fost formată din doctorandul Laurențiu Ursachi și profesorul Mihai Brânzilă, de la universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu