Închide

Cer să fie despăgubiți în natură pentru terenurile pe care se va extinde Baza Aeriană de la Luna

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 06, 2019 0 609

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, adoptată încă de anul trecut, Baza Aeriană de la Câmpia Turzii ar urma să se extindă, astfel că autoritățile au demarat procedura de expropriere. Majoritatea proprietarilor sunt însă nemulțumiți de valoarea sumelor propuse de către Ministerul Apărării, și cer să fie despăgubiți în natură – potrivit  Făclia de Cluj.

Proprietarii vizați de procedura exproprierii s-au declarat nemulţumiţi de preţul oferit pe metru pătrat de teren şi cer modificarea legii, astfel încât pentru terenurile lor (incluse în proiectul extinderii Bazei Aeriene de la Luna) să poată primi suprafeţe de teren, egale suprafeţelor expropriate. Localnicii din zona comunei Luna spun că au primit 0,32 lei/metru pătrat în condiţiile în care la ei în comună un hectar de teren extravilan s-a vândut cu prețuri cuprinse între 12.000 și 40.000 lei. Localnicii nemulţumiţi s-au adresat Ministerului Apărării Naţionale, cerând să se găsească o soluţie astfel încât să nu fie prejudiciaţi. În răspunsul primit de la minister se arată că la stabilirea cuantumului valoric al despăgubirilor pentru suprafeţele de teren care fac obiectul exproprierii, expertul desemnat de MApN a ţinut cont de expertizele folosite de camerele notarilor publici. Totodată în răspuns se arată că pentru efectuarea unor noi evaluări ale terenurilor este necesară modificarea legii.

Nemulțumiți de răspunsul Ministerului, localnicii solicită acum modificarea Legii 255 din 2010 sau adoptarea unei ordonanţe de urgenţă astfel încât proprietarii expropriaţi să poată primi despăgubiri în natură, constând în suprafeţe de tereb egale cu suprafeţele expropriate.

Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii va fi supusă unui amplu proces de modernizare astfel încât să poată asigura operarea viitoarelor avioane de luptă multirol ce vor intra în dotarea acestei unităţi, precum şi diversificarea misiunilor ce urmează a se executa aici. Proiectul prevede construirea de noi clădiri, construirea platformei de staționare a aeronavelor grele și realizarea căii de rulaj pentru accesul aeronavelor de transport strategic pe această platformă, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute şi redimensionarea postului de reglare-măsurare gaze.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu