Închide

Centura aduce turn cu birouri și magazin big box în Borhanci. Boc a acceptat de principiu proiectul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 20, 2021 4 2192

Un proiect pentru un centru comercial, birouri (80%) și locuințe colective (20%), dorit pe un teren de 2,7 hectare în Borhanci, lângă viitoarea centură metropolitană, a fost acceptat de principiu în comisia de urbanism a Primăriei. Specialiști din comisie au recomandat ca imobilul de birouri cu zece etaje dorit pe colțul parcelei să fie și mai mult înălțat pentru a deveni un reper al zonei, însă s-a stabilit că înălțimea va fi reglementată în momentul în care proiectul va ajunge pe masa comisiei de circulație a municipalității. În plus, beneficiarul, societatea Napoca City Residence, a primit acceptul să edifice proiectul mai repede decât 2026 (data la care Primăria a condiționat eliberarea autorizațiilor de construire pentru toate proiectele rezidențiale din Borhanci), cu dispoziție clară ca viitoarele apartamente să nu fie folosite înainte de data amintită. Una dintre condițiile anunțate de primarul Emil Boc pentru ca proiectul să fie acceptat s-a legat de donarea grădiniței prevăzută în proiect către Primărie dar și a terenului prins în proiectul centurii metropolitane. Proiectanții de la Atelier RVD au arătat că există disponibilitate din partea beneficiarului privind a doua condiție, dar au menționat că, în ceea ce privește grădinița se dorește să fie operată de un lanț privat din oraș. Primăria le-a pus în vedere să demonstreze că sunt grădinițe publice sau creșe în zonă iar dacă nu reușesc, să se răzgândească.

 

Proiectul ansamblului multifuncțional din Borhanci – Centru comercial, birouri, locuinte colective, funcțiuni complementare, drum și utilități, parcelare, organizare de șantier, împrejmuiți, spatii verzi – aflat la faza de Plan Urbanistic Zonal – a fost susținut la ședința comisiei de urbanism din 19 octombrie de arhitectul Rareș Drăgan. Terenul pe care se dorește investiția este lângă nodul 13 al centurii metropolitane și aparține Napoca City Residence, societate controlată de omul de afaceri Dan Dunca (patron Baraca și dezvoltator imobiliar cunoscut deja în Cluj-Napoca), Iulian Iuga (cu afaceri în domeniul IT) și de Toth Szilard, acționar al Alpha Property Development, societatea care a dezvoltat rețeaua de magazine Kaufland din România. 

După cum a explicat Drăgan, pe terenul de peste 2,7 hectare, acum agricol, se doreşte construirea unui ansamblu mixt compus dintr-un centru comercial cu un magazin Kaufland de mari dimensiuni, din birouri, locuinţe colective, spaţii verzi, plus o grădiniță.  Prin proiect se propune edificarea unui corp de birouri de 1-3S+P+10E (spre nodul 13 al centurii metropolitane), a unui corp mixt 1-3S+P+6E+R (locuinţe şi spaţiu comercial), a unui alt corp cu  1-3S+P+6E+R (comerţ şi birouri, corp ce include şi o grădiniţă), legate prin parcări subterane comune.

*simulari cu volumele din proiect

Acesta a explicat că intenția beneficiarilor este să doneze Primăriei și 4680 mp grevați de servitutea de utilitate publică pentru centura metropolitană. Despre grădiniță, Drăgan a explicat că beneficiarii doresc să fie privată, operată de un lanț existent în oraș care se confruntă cu lipsa de spații. Proiectantul a mai explicat că investitorii doresc să își autorizeze proiectul odată cu centura (în toamna lui 2022) în așa fel încât să ridice imobilele în același timp cu proiectele publice din Borhanci (centura și spitalul de copii), tocmai pentru a nu crea disconfort în zonă.

Față în față cu proiectul, arhitecții din comisie au recomandat creșterea înălțimii clădirii de birouri dorită lângă centură, arătând că orașul duce lipsă de repere vizuale și că în această zonă respectiva clădire ar putea să preia aceast rol. Unul dintre susținători a fost arhitectul Adrian Iancu (proiectant al unui turn în zona Cora, deocamdată neautorizat), dar și arhitectul Marcel Crișan. Arhitectul șef al municipiului, Danil Pop, a indicat proiectanților să renunțe la etajul retras propus în cazul clădirilor cu 6 etaje.

Primarul Emil Boc a cerut lămuri suplimentare pentru partea de grădiniță și le-a indicat proiectanților să demonstreze că nu mai sunt astfel de funcțiuni publice cu locuri disponibile în zonă. Dacă nu reușesc, Boc le-a sugerat să țină cont de abecedarul fixat de comisie potrivit cărui orice grădiniță făcută de investitorii care cer derogări trebuie să fie donată Primăriei. „Colegii îmi spun că există o grădiniță publică la 300 de metri”, a afirmat Drăgan. Arhitectul șef al orașului i-a pus în vedere că atunci când se discută de grădinițe se subînțelege că se discută și de o eventuală creșă care ar lipsi din zonă.

Pentru partea de locuire, Boc a spus că municipalitatea nu poate face rabat de la regula impusă tuturor, aceea că autorizațiile pentru locuințe se vor elibera după 2026 pentru zona Borhanci. Drăgan a plusant și a spus că proiectul este gândit integrat spre a fi realizat, mai ales că subsolurile cu parcări sunt comune pentru toate funcțiunile din proiect. În plus, a mai arătat că 80% din ansamblu sunt birouri și servicii iar partea de locuire este de doar 20% (în jur de 80 de apartamente după cum a estimat ulterior ședinței arhitectul). Pop i-a indicat că poate rupe elegant partea de locuire și în primă etapă investitorii vor obține autorizații doar pentru partea de birouri și servicii, arătând că și pentru proiecte cu 6 case Primăria a pus condiția autorizării după 2026.

Arhitectul Vlad Negru a pus în vedere oficialilor Primăriei să condiționeze ca recepția viitoarelor apartamente să se facă după 2026, condiție despre care a spus că produce un efect similar cu dorința Primăriei de a nu avea aglomerație dictată de rezidențial în Borhanci.

Boc s-a arătat în primă fază sceptic și intransigent pentru concesii. Apoi, a spus că, dacă investitorii dau teren pentru centură dar și grădinița/creșa prevăzută în proiect, poate fi de acord cu autorizarea proiectului mai repede de 2026, cu condiția însă ca apartamentele să nu fie locuite decât după 2026. Însă, pentru donarea terenului, a ținut să sublinieze că trebuie să existe semnătură fermă și acesta să fie efectiv și trecut în proprietatea municipiului, în așa fel încât „să nu veniți ca ăla de la Platinia și să spuneți că nu ați donat nimic”. „După ce a semnat pentru donarea terenului, acum îmi cere 2 milioane de euro și spune că nu ne-a donat nimic”, a completat Boc. „Îmi dai, își dau, dar apartamentele nu vor fi folosite decât după 2026. E o abordare rațională. Să fim corecți, nu obtuzi în analize”, a mai afirmat primarul despre grădinița din proiect dar și despre autorizarea proiectului Napoca City Residence înainte de 2026.

Comisia a avizat de principiu proiectul, însă a stabilit că la Comisia de Circulație se va analiza partea de trafic, pentru care nu există încă avizul serviciului de specialitate al Primăriei. Mai mult, s-a stabilit că discuțiile privind traficul vor fi cele care vor stabili înălțimea și ținuta viitorului turn din proiect (cel propus la 10 etaje) pentru care specialiștii din comisie au cerut și mai multe nivele, tocmai pentru a deveni un reper vizual al zonei.

sursa foto cover – *simulări cu volumele din proiect Atelier RVD

4 comentarii

  1. Bloc 10 etaje in Borhanci? Exista un regim de inaltime in zona de ce exista posibilitatea de a fi incalcat? Suprafata max. pe care se poate construi etc…
    Daca suntem intr-o zona rezidentiala ne-am hotarat sa ne batem joc si de asta… Nu era suficient cartierul ‘Buna -Ziua’ ?
    Comunitatea din Borhanci a fost consultata legat de acest proiect?
    Cei care au cumparat terenul cunosteau foarte bine ca se va construi centura.
    Va rog nu mai distrugeti orasul asta aproband proiecte care nu au nici o legatura cu zona unde se vor construi.

  2. Centura aia e de cauciuc. De câte ori vine un proiect nou ea se modifică. Acum ceva ani, la intersecția cu Romul Ladea era giratoriu. Acum văd că e pod. Dincolo, pe Borhanci, spre oraș la proiectul anterior erau 3 benzi, acum sunt 4! Extrem de maleabilă centura. Ceea ce nu e de mirare, că probabil nimeni din primărie nu se gândește serios că ea va și exista.
    Important e să fie pe desene, ca să se acorde autorizația, în ciuda celor câteva sute de fraieri care așteaptă de ani de zile să obțină autorizații pentru case. Și nu le primesc, fiindcă ”infrastructura nu suportă”.

  3. @cosmin: da, consultare publică de 14 zile a fost anunțată. Cu două panouri minuscule așezate în așa fel încât să fie cât mai greu de observat de pe drum.
    Pe de altă parte, cei de la Planwerk au avut grijă ca PUG-ul actual să permită regim de înălțime de 10 etaje în Borhanci.
    Iar în ciuda declarațiilor belicoase ale geniului din răchițele, blocurile trec pe bandă rulantă de CL. Doar casele individuale au stop, ca să nu încurce planurile dezvoltatorilor.

  4. ‘Față în față cu proiectul, arhitecții din comisie au recomandat creșterea înălțimii clădirii de birouri dorită lângă centură, arătând că orașul duce lipsă de repere vizuale și că în această zonă respectiva clădire ar putea să preia aceast rol. Unul dintre susținători a fost arhitectul Adrian Iancu (proiectant al unui turn în zona Cora, deocamdată neautorizat), dar și arhitectul Marcel Crișan.’ – asta ne arata cum functioneaza comisia. Azi iti aprob eu tie turnul saptamana viitoare e randul tau.

    Cum ar fi sa folosim saptiul verde.. eventual un parc de cateva hectare cu arbori inalti ca si reper vizual. Cred ca orasul duce mai degraba lispa de repere morale in comisiile de avizare.
    Arhitectii din comisii nu ar trebui sa aiba dreptul de a propune proiecte spre avizare – conflict de interese.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.