Închide

Centrul de cercetări biologice din Jibou, Sălaj, trece în administrarea universității ”Babeș-Bolyai”, include cel mai vizitat obiectiv turistic din județ

EducaţieTop News by Mihai Prodan - iul. 07, 2021 0 589

Centrul de cercetări biologice din orașul Jibou, din județul Sălaj, care include și cel mai vizitat obiectiv turistic din județ, grădina botanică din localitate, intră în administrarea universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Centrul de Cercetări Biologice din Jibou a trecut din subordinea Ministerului Educației în cea a UBB, printr-o hotărâre de Guvern adoptată în 24 iunie. ”Colaborările dintre UBB și Centru sunt vechi și constante, așa cum este normal într-o lume tot mai globalizată, între unități academice, cu teme similare, aflate la nici 60 de km unele de altele”, spune rectorul universității clujene, Daniel David. ”Așa că acesta este un demers natural, dorit de ambele entități academice. În plus, în acest fel, UBB își întărește prezența în județul Sălaj – după extensia universitară din Zalău are acum un Centru de cercetare în orașul Jibou”.

David spune că universitatea din Cluj poate acum organiza rațional și eficient cea mai extinsă rețea de grădini botanice din țară, căci rețeaua include și complexul Arcalia din Bistrița-Năsăud.

Ca grădină botanică, parcul castelului medieval Wesselenyi – cel mai mare edificiu baroc din Transilvania, retrocedat recent, degradat şi încă inaccesibil vizitatorilor – are o istorie recentă: a fost înfiinţată în urmă cu doar 50 de ani, în 1968, la iniţiativa unui profesor local de biologie, Vasile Fati, care a şi condus instituţia timp de 40 de ani şi al cărui nume îl poartă după decesul acestuia în 2007. Ocupă 24 de hectare, unde pasionaţii de biologie, dar nu numai, găsesc plante tropicale, o colecţie de palmieri, o grădină japoneză şi un acvariu. Grădina e amplasată la altitudinea de 272 metri iar cele două cupole care formează două dintre serele complexului sunt emblematice pentru cel mai vizitat obiectiv al Sălajului.

Centrul de Cercetări Biologice din Jibou are ca activitate principală administrarea Grădinii Botanice, în contextul activităților de cercetare, microproductie și a activităților muzeistice și acvaristice. Să menționăm că demersurile de trecere în subordinea UBB a centrului de cercetări biologice din Jibou datează încă din decembrie 2016. Citește și:

Paradisul de lângă Cluj. Ce faci când te saturi de oraş în a doua cea mai mare grădină botanică din ţară VIDEO

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare