Închide

Centru Cultural de peste 6 milioane de euro în cazarma monument din centrul Clujului. Primăria a lansat licitația pentru amenajarea lui

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2022 1 408

Cazarma monument preluată printr-un schimb cu Armata de Primăria Cluj la pachet cu amplasamentul unde urma să fie implementat proiectul Filarmonica Transilvania primește o nouă destinație. Administrația locală vrea să modernizeze clădirea și să o transforme în sediu pentru Asociația Centrul Cultural Clujean care urmează să administreze și spațiile expoziționale create prin proiect. Municipalitatea a lansat o licitație de 6 milioane de euro pentru transformarea obiectivului care are ca dată limită de depunere a ofertelor este aproape de finalul lunii iunie.

 

Contractul „Restaurare, revitalizare și valorificare durabilă a monumentului istoric (cazarma militară de pe Bulevardul 21 Decemebrie 106) în vederea realizarii unui centru cultural” implică atât amenajarea clădirii cât și a spațiilor exterioare. Studiul de fezabilitate a fost aprobat încă din 2019 de către consilierii locali iar anul acesta indicatorii investiției au fost reactualizați. Licitația este estimată la peste 29,9 milioane lei, iar criteriul de adjudecare este cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic (80% prețul ofertei și 20% garanția oferitră pentru lucrări). Termenul de realizare a centrului cultural este de 2 ani. Ofertele se pot depune până în 20 iunie. Ofertanții vor face dovada că au executat în ultimii 5 ani lucrări similare celor propuse a fi achizitionate prin prezenta procedura în valoare cumulată de minim 15.000.000 lei fără TVA din maxim 5 contracte.

„Se propun următoarele intervenții de bază:
-Amenajarea unui Centrul Cultural în clădirea C2-PAVILION B, prin lucrari de restaurare, revitalizare, consolidare si valorificare durabilă
-Refuncționalizarea parterului și a subsolului.
-Modernizarea, reabilitarea, restaurarea și/sau conservarea elementelor arhitecturale valoroase. Reabilitarea anvelopei. Restaurarea tuturor componentelor artistice din piatră, stuctură etc.
-Eliminarea cauzelor și degradarilor de natură fizică și biologică ale construcției.
-Înlocuirea și modernizarea instalațiilor, utilajelor și echipamentelor sanitare, electrice, termice și de ventilare, instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, instalații de stingere a incendilor, necesare functionării conform normelor și normativelor în vigoare.
-Realizarea iluminatului arhitectural.
-Lucrări de creșterea confortului, eficientizarea energetică și reducerea consumurilor de utilități.
-Sistematizarea pe verticală și amenajarea spațiilor exterioare adiacente.
Prin lucrările propuse se vor conserva, restaura și pune în valoare elementele patrimoniale ale clădirii, componentele artistice deosebite și se va îmbunătăți imaginea urbană în urma reabilitarii fațadelor și a amenajărilor exterioare. Propunerile privind lucrările specifice de conservare și restaurare se vor realiza ținând cont de legislația și convențiile naționale și internaționale, în limita bunelor practici din domeniul restaurării și conservării monumentelor istorice, în vedere păstrării concepției, substanței originale și a estetici inițiale, prin intervenții reversibile, pentru a nu afecta caracterul și valoarea monumentului istoric”, arată Primăria în caietul de sarcini.

Primăria urmează să susțină investiția din fonduri de la bugetul local și din alte fonduri, identificate pe parcurs, după cum se arată în documentația de licitație.

Asociația Centrul Cultural Clujean (continuatoarea Asociației Cluj-Napoca 2021 care s-a ocupat de candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană) voia să transforme clădirea monument a fostei cazarme militare de pe B-dul 21 decembrie într-un centru de artă contemporană. Acesta era proiectul fanion al Clujului candidat la titlul de Capitală Cultural Europeană, însă pentru el echipa nu a avut o locație bătută în cuie. După ce s-a pierdut titlul de capitală și municipalitatea prin primarul Emil Boc a spus că girează și sprijină punerea în operă a proiectelor din portofoliu, Asociația Centrul Cultural Clujean a relansat acest proiect. Ba a făcut și un parteneriat cu Universitatea de Artă și Design pentru administrarea viitorului centru cultural clujean din cazarma monument. Proiectul a fost făcut de Primărie cu firma arhitectului Szabolcs Guttmann însă nu a primit avizul Comisiei Zonale a Monumentelor având în vedere că se dorea o supraînălțare a clădirii ca să se creeze spații expoziționale potrivite însă nu se respecta Planul Urbanistic Zonal deja aprobat pe amplasament pentru Filarmonică. Fostul arhitect șef al municipiului, Ligia Subțirică s-a opus respectivului proiect. La fel și alți specialiști din Comisia de Monumente, printre care secretarul comisie, arhitectul Virgil Pop.

La aproape doi ani de la respectiva inițiativă, Primăria a reorientat proiectul, mai ales că imobilul monument de pe 21 Decembrie este într-o stare avansată de degradare.

Clădirea cazarmei urmează să fie modernizată rezultând o clădire cu parter, etaj și mansardă, însă una „cuminte”, așa cum a discutat Comisia de Monumente, după cum a explicat arhitectul Szabolcs Guttmann și care să găzduiască ceea ce se cheamă astăzi hub cultural. Urmează să fie create spații expoziționale iar clădirea să devină în centru cultural care să cuprindă și sediul Asociației Centrul Cultural Clujean (finanțată de municipalitate, care derulează și proiecte pe fonduri europene).

Proiectul Primăriei a fost denumit Centru Cultural Clujean, numele vechiului proiect sub care pe terenul de 1,6 hectare a fost propus un ansablu de clădiri printre care sediul și sala de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Acest proiect a fost recalibrat de Primărie și se tot licitează fără succes. Pe teren funcționează din 2017 o parcare publică cu plată.

Detalii: Cum vrea Centrul Cultural Clujean să îngroape proiectul Centrului Cultural Transilvania

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare