Închide

Centre pietonale după un concept Planwerk, pregătite în patru comune din Zona Metropolitană Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 04, 2023 0 572

Patru comune din Zona Metropolitană Cluj (ZMC) beneficiază de planuri de regenerare a unor spații publice, elaborate sub supervizarea Băncii Mondiale. Este vorba despre centrele de comună Aiton, Săvădisla, Vultureni și de satul Nădășelu, din comuna Gârbău, localități din al doilea inel de comune care înconjoară Cluj-Napoca. Planurile au fost elaborate de biroul de arhitectură Planwerk din Cluj-Napoca, într-un proiect derulat de Asociația ZMC, Banca Mondială și finanțat de Comisia Europeană.

Potrivit Asociației ZMC Cluj, localitățile au fost selectate pentru simularea unor concepte de regenerare a zonelor centrale în colaborare cu  arhitectul-șef al Consiliului Județean Cluj, Claudiu Salanță, și cu participarea administrațiilor locale vizate, pe baza potențialului de implementare și replicabilitate a acestor concepte. Cele patru studii testează posibilități de reconfigurare a centrelor de sate, plecând de la principiul restrângerii și calmării traficului motorizat. Se propun plantații, pavări cu piatră cubică, creșterea spațiului pietonal, piste de biciclete, mobilier urban.

Propunere Săvădisla:
PROPUNERE AITON:
PROPUNERE NĂDĂȘELU:
PROPUNERE VULTURENI:
Există deja o broșură cu cele patru propuneri de amenajare a centrelor din Aiton, Săvădisla, Vultureni și satul Nădășelu din comuna Gârbău.
BROȘURA SE POATE VEDEA – AICI.
Următorul pas vizează identificareau unor surse de finanțare la nivelul primăriilor vizate pentru demararea studiilor de fezabitate și proiectelor tehnice pentru a pornit efectiv aceste inițiative de modenizarea centrelor satelor, după conceptul propus de Planwerk.
Dezvoltarea unor concepte de regenerare a spațiilor publice din localitățile ZMC a început în 2021, cu centrul comunei Florești, și a continuat în 2022, cu centrele comunelor Gilău și Apahida. Deocamdată nu s-a anunțat în ce stadiii se află colaborările pentru punerea în practică a respectivelor concepte de amenajare a spațiilor publice din aceste localități.
Vezi și: Proiect unic pe plan național lansat la Cluj pentru a schimba fața zonelor centrale din comunele din Zona Metropolitană

Inițiativa este un efort comun al Băncii Mondiale – ca furnizor de expertiză – și ADI Zona Metropolitană Cluj – ca facilitator între administrațiile din zona metropolitană și BM. Ea face parte dintr-un proiect pilot, finanțat de Comisia Europeană ( https://functionalareas.eu/), prin care Banca Mondială acordă asistență pentru dezvoltarea optimă a unor zone urbane funcționale din Uniunea Europeană.

Biroul Planwerk a furnizat Primăriei Cluj foarte multe concepte sau proiecte pentru amenajarea unor spații publice din Cluj, a realizat PUG-ul orașului și a furnizat și Consiliului Județean instrumente pentru a ilustra cum se aplică regulile de construire (PUG-urile) din mai multe comune clujene.

sursă foto: Ghid Centru Sat ca spațiu public/Planwerk

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare